Вінницькі веслувальники стали призерами чемпіонатів Європи і світу серед молоді

Вінницькі веслувальники стали призерами чемпіонатів Європи і світу серед молоді
На чемпіонаті Європи в Італії. Дмитро Костишен – у байдарці другий, Денис Лахманов – останній
  • У Вінниці майже завжди були сильні веслувальники. Іменем олімпійської чемпіонки Юлії Рябчинської названа обласна профільна спортшкола.
  • Нині діюча спортсменка Інна Осипенко-Радомська є повним кавалером Олімпійських ігор.
  • Бронзовими олімпійськими призерами є також наші байдарочниці Анна Балабанова і Олена Череватова.

Підростає й гідна зміна зіркам. Днями виконком обласного відділення Національного олімпійського комітету визнав кращими спортсменами липня на Вінниччині двох веслувальників – 21-річного Дмитра Костишена і 23-річного Дениса Лахманова. Вони стали бронзовими призерами серед молоді (до 23-х років) на чемпіонаті Європи у м. Ауронцо-ді-Кадоре (Італія) і показали аналогічний результат на чемпіонаті світу у Пловдиві (Болгарія). Обидва рази – у перегонах байдарок-«четвірок» на престижній олімпійській дистанції 500 метрів.

Несподіваний успіх

На європейському чемпіонаті вінничани виступали у байдарці-«четвірці» разом із двома веслувальниками з інших регіонів України. Бо вони на міжнародних змаганнях представляли не збірну області, а збірну України.

– В цьому ж складі вони виграли національний чемпіонат. Під час відбіру на європейський форум враховували виступи не лише в байдарках-«четвірках», але й в інших човнах. Зокрема, на чемпіонаті України в «одиночці» Денис Лахманов був другим, а Дмитро Костишен – третім. А у «двійці» Дмитро став чемпіоном разом з іншим спортсменом, – пояснив наставник наших призерів Європи, старший тренер обласної спортшколи із веслування ім. Юлії Рябчинської Сергій Бутенко. 

Відео дня

Наша четвірка байдарочників спочатку не знала власних можливостей, не могла вірно оцінити їх. І особливо не сподівалася на високий результат на чемпіонаті Європи. Але відбірний старт пройшов добре: наша «четвірка» із четвертим результатом вийшла до фінального етапу.

– Тоді й вирішили поборотися із лідерами. Зі старту майже «полетіли» – йшли першими. Але трохи забарилися і фінішували третіми. Поступились веслувальникам зі Словаччини і Білорусі, – каже Денис Лахманов, для якого це був кращий результат у спортивній кар’єрі.

Підсилилися чемпіоном світу

На чемпіонаті у Болгарії зібралися всі світові лідери на популярній дистанції 500 метрів. Нашу четвірку підсилив Олег Кухарик (Полтава), який не виступав у Італії. Він є чемпіоном світу на байдарці-«одиночці».

Українцям знову вдалося піднятися на п’єдестал. Вони стали третіми. Фінішували позаду тих же словаків, а також росіян.

– Після успіху на чемпіонаті Європи ми вже планували стати призерами світу, сподівалися на медалі. Хоча на планетарному чемпіонаті суперники є набагато важчими, але й наш склад було суттєво підсилено. Олег Кухарик сидів першим у човні, і його внесок у перемогу був дуже важливим, – каже Денис Лахманов.

Вінничани у Болгарії виконали нормативи майстрів спорту міжнародного класу. За словами тренера, для цього було достатньо увійти до числа призерів на чемпіонаті світу серед молоді. Стабільні успіхи веслувальників помітила місцева влада – Денис і Дмитро отримують міську та обласну стипендії, як одні з кращих спортсменів нашого краю.    

Штанга і тренажери

Денис розповів, що веслує з дитинства. Але більш серйозно почав займатися у 17 років, коли записався до тренера Сергія Бутенка. Тренується шість днів на тиждень. Причому не лише на водоймищах. Але й займається на специфічних веслувальних і звичайних тренажерах. Для загальнофізичного розвитку підіймає штангу.

– Щодня у мене по два-три тренування. На воді намагаюся показати кращий час, а не конкурую з кимось. Хоча сильні суперники у Вінниці у мене є, і це добре. Приміром, партнер по «четвірці» Дмитро Костишен або Павло Жмуцький, – розповів Денис Лахманов.

Молодий веслувальник мріє потрапити на Олімпіаду і зайняти там призові місця. Денис наголошує, що рівняється на вінницьких зірок веслування минулих років. І прагне доказати, що нинішня молодь також здатна досягти світових вершин. 

 – Денис і Дмитро мають непогані шанси здобути олімпійські ліцензії у Токіо-2020. Вони розігруватимуться наступного року, – погоджується Сергій Бутенко. – У Вінниці є й інші перспективні веслувальники. Приміром, Олег Петров, який був шостим на чемпіонаті Європи серед юніорів і сьомим – на чемпіонаті світу.     

Не лише серед молоді

Наші призери Європи і світу тренуються у Вінниці на водно-веслувальній базі обласної спортшколи, яку в народі кличуть «Спартак». 

– Дмитро тренується років десять, він непогано виступав на чемпіонатах України і Європи серед юніорів. Денис розпочав пізніше, тому на юніорському рівні його результати були не такими високими, – каже Сергій Бутенко.

Лідери вінницького веслування вже успішно виступають не лише серед молоді, але й серед дорослих спортсменів.

– Вони є чемпіонами України серед чоловіків у байдарці-«четвірці». Дмитро Костишен також став переможцем у «двійці», а Денис – віце-чемпіоном у цих же перегонах. Денис торік був 12-м на світовому форумі серед чоловіків, – нагадує тренер.

Дмитро Костишен і Денис Лахманов готуються до чемпіонату світу серед чоловіків. Він відбудеться у Португалії 22 – 26 серпня. Наразі вінницькі веслярі перебувають на навчально-тренувальних зборах у Полтаві, звідки й полетять на світовий форум.

Де займатися?

Новачків на тренування із веслування на байдарках і каное  набирають у обласній спортшколі із веслування (тел. 67-29-41, 098-554-21-97 – тренер Сергій Бутенко) і міській спортшколі № 2  (тел. 67-36-86).

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up