Вінницькі «Патріоти» мріють грати за океаном

Вінницькі «Патріоти» мріють грати за океаном
13-річний Назарій Сушак раніше виступав за вінницьку хокейну команду «Піраньї». Після її ліквідації він став воротарем і одним із лідерів новоствореного колективу «Патріот», який дебютував на всеукраїнському рівні. Як і більшість його одноклубників, Назарій прагне виступати за океаном – у Національній хокейній лізі. Це не дивно, адже в США і Канаді хокей з шайбою є культовою грою, а гравці отримують мільйонну зарплатню.

Починав нападником

Назарій Сушак ще в чотири роки почав навчатися кататися на ковзанах і тримати рівновагу на льоду, вчителями були брат і батько. Саме вони й залучили хлопчика до чоловічого виду спорту.

– На першому тренуванні я вже міг кататися, а інші новачки тільки цьому навчалися. Дякую рідним, що привели мене на хокей. Віддав перевагу йому, а не більш популярному тоді футболу, – згадує Назарій Сушак.    

Відео дня

Хлопець займається хокеєм з шести років. Спочатку був лівим нападником. Три роки грав у нападі. Закидав не дуже багато шайб. Хоча наприкінці кар’єри польового гравця Назар покращив результативність і нерідко по кілька разів розписувався у чужих воротах.

Воротарем хлопець став випадково. Він звернув увагу, що голкіперу потрібна гарна розтяжка. І після тренування розповів наставнику «Піраній» Віталію Чигирю, що вміє сідати на шпагат. Тренер запропонував 9-річному Назарію спробувати свої сили на воротарській позиції, і з того часу у хлопця з’явилося нове ігрове амплуа.   

– Спочатку пропускав багато шайб. Було непросто звикнути, що амуніція гравця важить значно більше, ніж у польових гравців, і це обмежує рухи. Було потрібно опанувати обов’язкові воротарські прийоми, вчився у відомих голкіперів, – каже Назарій Сушак.

Хлопець не веде статистики пропущених шайб. Водночас зазначає, що раніше був нестабільним воротарем: в одному матчі пропускав за гру шість – сім шайб, в іншому одну-дві або взагалі залишав власні ворота «сухими».           

Чому не стало «Піраній»

В складі «Піраній» Назар двічі поспіль займав четверте місце в чемпіонатах України, вигравав міжнародний турнір у Словаччині,

– «Піраньї» припинили своє існування з об’єктивної причини. Адже значна частина провідних гравців перейшла до київських і львівського клубів. Мені також пропонували змінити прописку, але я вирішив до закінчення школи залишатися у Вінниці, – розповідає Назарій Сушак.

З осені минулого року в складі вінницького «Патріоту» 2002-2003 р.н. Назар виступає в чемпіонаті України. Поки команда, яка була створена «практично з нуля» в основному програє, адже їй бракує досвіду і зіграності. Але Назарій вірить, що незабаром «патріоти» заграють набагато впевненіше, і їхні результати покращаться.

«Ахіллесова п’ята» воротаря

Юнак мріє досягти висот в спорті. Водночас розуміє, що для цього треба багато працювати над самовдосконаленням. Для цього не лише відвідує тренування (шість разів на тиждень), а й працює вдома з боксерською грушею (щоб розвивати моторику рук) та виконує вправи для розвитку ніг (присідання тощо).

– Якщо ворота постійно обстрілюють, голкіпер має швидко падати і знову швидко вставати, – розповідає Назарій Сушак.       

Назар мріє грати в команді «Анахайм дакс» («Анахаймські качки»). Недарма носить воротарську амуніцію із логотипом цього відомого клубу НХЛ.  

– Коли я почав дивитися по телевізору матчі НХЛ, одразу почав вболівати за команду міста Анахайм. Точно й не пам’ятаю  чому. Можливо, саме її гру я вперше побачив, – каже Назарій Сушак.

Назар спростовує розповсюджений стереотип, що нібито воротарська позиція – дуже травматична. За його словами, у кіпера набагато менше шансів отримати травму, ніж у польових гравців.

– Якщо проти воротаря проведуть силовий прийом, гравця покарають як мінімум вилученням на дві хвилини. Зрозуміло, кіпер може отримати травму під час силового зіткнення. Або, якщо на тренуванні випадково розвернеться, і шайба потрапить йому в спину (там захист не такий міцний), – пояснює юний «патріот».

Старший тренер з Білорусі

Громадська організація «Дитячий хокейний клуб «Патріот» була створена при обласній федерації хокею з шайбою. Вона отримала непогане фінансування з міського бюджету – 540 тисяч гривень на 2016 рік. Значна частина цих коштів йде на оренду приватної ковзанки.

Старшим тренером спортшколи «Патріот» є Володимир Сачко – учасник чемпіонату світу (в елітному дивізіоні) серед юніорів, чемпіон Білорусі серед чоловіків (в складі ХК «Юність»), дворазовий чемпіон цієї країни серед молоді. Наставник родом з Мінська, але у Вінниці познайомився з майбутньою дружиною і вирішив залишитися в нашому місті. 

– Наша спортшкола існує лише з осені минулого року. В ній працюють чотири тренери. Діти займаються в кількох вікових групах. Найстарша команда 2002 – 2003 р.н. та збірна 2004 – 2005 р.н. грають в чемпіонаті України і боротимуться за медалі. Команда 2005 – 2006 р.н. змагається у відкритому чемпіонаті Києва. Діють також групи початкової підготовки – 2006 – 2008 р.н. і 2009 – 2010 р.н, – розповів Володимир Сачко. –Сподіваємося старшу команду через два роки заявити до юніорської хокейної ліги України, а з часом – й до чемпіонату країни серед чоловіків. 

Приймають і дівчат

Хокейні тренування відбуваються в Льодовому клубі, що в Центральному парку культури і відпочинку. Записатися можна за телефоном: 096-335-25-37 (Володимир Сачко). Учні першого року навчання сплачують по 200 гривень на місяць, решта – по 400 гривень (на тиждень – чотири  тренування на льоду плюс 1 – 2 із загальнофізичної підготовки).

Приймають і дівчат не старше 14 років, але тренуються вони разом з хлопчиками. 

Previous Next

  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сушак Андрей

  • Дарья

    Молодці, що розвиваєте спорт, бажаю успіхів та досягнути найвищих висот.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку Від читача 13:54 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети» 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up