Вінницькі брейкери мріють про світову славу

Вінницькі брейкери мріють про світову славу
Ігор Базелюк демонструє базові елементи своїм вихованцям

На юнацьких Олімпійських іграх 2018 року в Буенос-Айресі (Аргентина) вперше буде представлений танцювальний спорт. Зокрема, брейк-данс, який став популярним у десятках країн на різних континентах. У ньому розіграють нагороди між жіночими, чоловічими і змішаними командами. Поєдинки пройдуть у форматі батлов (на вибування), а оцінки за виступи виставлятиме журі. 

Витягувати власну вагу

Кореспондент RIA завітав на тренування брейкерів до спортклубу «Максимус», що у центрі Вінниці. Його проводив Ігор Базелюк – 18-річний студент Донецького національного університету. Він займається брейк-дансом близько п’яти років. Почав опановувати ази танцювального спорту у рідній Жмеринці. Побував на багатьох фестивалях в різних куточках України і згодом став наставником.  

Ігор Базелюк наголошує, що брейк заслужено можна вважати спортом, адже у ньому є значні фізичні навантаження. Щоб танцювати у власному, неповторному стилі, потрібно дуже багато працювати.  

Відео дня

– Приміром, наприкінці кожного заняття учні стоять «у планці» (на руках) п’ять – десять хвилин. Зрозуміло, багато качаємо прес, віджимаємося тощо, – каже Ігор Базелюк. – А ось штангу нам підіймати не варто. Брейкерам необхідно лише витягувати власну вагу. Тоді й будуть виходити всі необхідні елементи.

Верхній і нижній брейк

Тренування розпочалося з 20-хвилинної розминки, яка включала й розтяжку. Це запобігає тому, щоб учні випадково не потягнули собі м’язи.

Під час основної частини танцюристи в першу чергу опановували елементи топроку (верхнього брейку), що є візиткою бібоя (брейкера). Це стрибки, оберти, танцювальні рухи тощо.

– Ключове завдання топроку – показати себе, як крутого танцюриста. А також, як ти потрапляєш у такт музиці, – пояснив Ігор Базелюк

Далі юнаки почали відпрацьовувати елементи футворку (нижнього брейку). Це танці на руках за умови, щоб п’ята точка не торкалася землі.

Також спортсмени виконували пауермуви (обертання на голові чи спині). Це найбільш цікавий елемент програми. Брейкери кажуть, що після виконання пауермуву голова може кружитися, але не болить.   

Не забули й про фрізи – красиву, ефектну позу наприкінці виступу. Причому неважливо, будеш ти в цей момент стояти на руках чи на ногах.

На фініші тренування спортсмени повторювали всі вивчені елементи. І далі займалися загальнофізичною підготовкою.  

Вражають оточуючих

13-річний вінничанин Ростислав Лінкевич одного разу побачив на вулиці, як класно танцюють брейкери. Тоді й вирішив записатися до студії.

– Опановую брейк три роки. Вже вмію виконувати складні елементи. Приміром, хедспін – обертання, стоячи на голові. Мрію досягти високого рівня у брейк-данс, їздити по світу і виступати, – поділився хлопець.  

17-річний Костянтин Боровський захопився брейком два роки тому. Каже, що опанувати цей вид танцю нескладно. Мовляв, головне, вивчити базові технічні елементи.

– Для мене немає значення, танцювати брейк самотужки чи компанією з п’яти молодих людей. Своїми брейкерськими вміннями вражаю оточуючих. Можу станцювати прямо у дворі, на землі. А ось на дискотеки не ходжу, – розповів Костянтин Боровський.   

 

Де займатися?
Заняття брейк-дансом у Вінниці відбуваються на базі СК «Максимус» (вул. Оводова, 22, тел. 096-595-81-60 – тренер Ігор Базелюк), «Soul dance studio» (пров. Цегляний, 12, тел. 093-07-80-653), «Power dance studio» (вул. Київська, 16, «Інфракон», каб. 203, тел. 093-001-21-13), центрі «Дивосвіт» (вул. Стельмаха, 43-б, тел. 573-816) і «Art Fusion Dance Studio» (вул. Дачна, 7, 096-475-88-78).  
Приймають дітей від шести років. Верхньої межі немає. Свої сили можуть спробувати й вінничани старше 40 років. Дівчата тренуються нарівні з хлопцями. Водночас є обмеження за станом здоров’я.  
– Це приміром, слабке серце чи проблеми з руками. Таким людям варто спробувати щось інше, – каже Ігор Базелюк.  

 

З історії виду

Брейк-данс – стиль вуличного танцю. Розвився з хіп-хоп-руху в Нью-Йорку (США) на початку 70-х. Це найстаріший і найвідоміший зі всіх стилів хіп-хопу. Брейк зародився у 1969 році завдяки зірці того часу Джеймсу Брауну і його хіту «Get on the Good Foot». Під час виконання своїх композицій він виконував танець «Good Foot», який згодом став окремим стилем.

Рухи танцю

Топрок виконується у позиції стоячи. Демонструє координацію, почуття ритму і підкреслює стиль. Переважно топрок є першою частиною виступу. Він дозволяє розігрітися.

Апрок – частина топроку з елементами змагання. Це прокрути, присідання тощо. Нерідко апрок виглядає, як бій без контакту.

Футворк виконується сидячи. Брейкер впирається руками (частіше одною) в підлогу і виконує рухи ногами. Переважно футворк виконується по колу.

Фрізи – завмирання на декілька секунд в чудернацьких складних положеннях. Виконуються на одній чи двох руках, голові, ліктях та інших частинах тіла.

Суїсайди – раптові падіння на спину, живіт тощо. Часто це завершення виступу. Ці рухи виглядають небезпечними та болісними. Однак спеціальна техніка мінімізує небезпеку.

Пауермув – найскладніша частина. Переважно це обертальні та циклічні рухи, що вимагають надзвичайної координації, сили м'язів, гнучкості. Зокрема, гелікоптер, флаєр (запозичено із гімнастики), хедспін (обертання, стоячи на голові), найнті (обертання, стоячи вертикально на одній руці). Своє походження пауермуви беруть з гімнастики і єдиноборств.

 

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up