Вінницькі акробати здобули путівки на чемпіонат світу в Бельгії

Вінницькі акробати здобули путівки на чемпіонат світу в Бельгії
Наші чемпіони України Віталій Непомнящий (верхній) і Дмитро Науменко цими днями виступають на Кубку світу в Брюсселі

Вінницька спортивна акробатика існує вже більше 60 років та впевнено лідирує на національному рівні.

Це вкотре підтвердилося на чемпіонаті України серед чоловіків і жінок, який минулого тижня відбувся у Вінниці, в СК «Авангард».

Змагання мало престижний статус відбору на чемпіонат світу, що пройде в квітні цього року в  Антверпені (Бельгія). 

Найбільша кількість медалей

На килим виходили 120 учасників з дюжини регіонів. Вінничани були представлені у всіх вікових групах: 12 – 18 років, 13 – 19 років і старше 19 років. Судили змагання арбітри міжнародної категорії.

– Команда Вінниччини останнім часом значно омолодилася. Нашим спортсменам потрібно набратися досвіду, покращити свою технічну програму, – обережно висловлювалася перед початком чемпіонату заслужений тренер України Галина Ковальчук.

Як завжди, високі результати продемонстрували команди Києва, Львова, Миколаєва і Дніпра. Але саме вінницька збірна виборола найбільшу кількість нагород! В абсолютному заліку золото здобули наша чоловіча пара (Віталій Непомнящий – Дмитро Науменко) і змішана пара (Олександр Мадей – Дар’я Плахотнюк). Другі місця посіли змішані пари (в абсолютці: Володимир Голяк – Анастасія Стецюк, в одній із двох вправ: Дмитро Бордяківський – Наталія Юзьків) і жіноча група (Ірина Хижняк – Олена Вихованець – Інна Капланська).

Відео дня

В Антверпен і Брюссель

Всі вінницькі призери України здобули путівки на чемпіонат світу в Антверпені. Про це повідомив головний суддя змагань Юрій Голяк (Вінниця).   

– Серед іншого, в Антверпені спортсмени віком 13 – 19 років зможуть поборотися за путівку на юнацькі Олімпійські ігри (виключно серед змішаних пар). Включення акробатики до юнацької Олімпіади – перший крок до визнання її, як олімпійського виду спорту, – каже Юрій Голяк.   

А вже цього тижня українська збірна стартує на Кубку світу в Брюсселі (Бельгія). Туди запрошена четвірка зі Львова і чоловіча пара з Вінниці – майстри спорту України Віталій Непомнящий і Дмитро Науменко. 

– За останній рівень української акробатики значно виріс. Але зріс і рівень країн – основних конкурентів. Все ж сподіваємося на наші успіхи на міжнародній арені, – продовжує Юрій Голяк.

Шанс на проведення Євро

Єдиний ліцензійний акробатичний килим України знаходиться саме у Вінниці. Наше місто має багаторічний досвід у проведенні міжнародних змагань «Зорі над Бугом», на які приїздять зірки з різних континентів. Вінничани постійно привозять медалі з офіційних світових та європейських чемпіонатів і кубків. Але поки жодного разу нам не довіряли проведення таких змагань. Чому? Бо для цього необхідно виконати обов’язкову вимогу – зал з трибунами мінімум на три тисячі місць.

Тепер з’явився шанс виправити цю ситуацію. Бо, як відомо, у Вінниці збираються побудувати Палац спорту з трибунами на кілька тисяч глядачів.

– Сподіваємося, що нам надаватимуть його для проведення важливих  змагань. Можливо, в майбутньому чемпіонату Європи чи Кубку світу. Ще одним плюсом є те,  що у Вінниці запрацював міжнародний аеропорт. І, приміром, на світовий Кубок у Бельгії ми вилітаємо з нашого міста, – наголошує Юрій Голяк.   

Тренуються навіть дошколярики 

Юних акробатів тренують у обласній ДЮСШ зі складно-координаційних видів спорту. Там вже підготували 14 заслужених майстрів спорту, 64 майстри спорту міжнародного класу, понад 200 майстрів спорту, а також 12 заслужених тренерів України.

– У нашій школі культивуються два види спорту: акробатика і стрибки на акробатичній доріжці. Займаються й навіть початківці віком чотири – п’ять років. Але переважно починають у шість років, – каже Галина Ковальчук.

За словами тренерів, жодних протипоказів для занять акробатикою у дошкільному віці немає.

– Адже юні акробати багато рухаються, а рух – це життя. До того ж наші тренери проводять заняття з малечою за допомогою цікавого ігрового методу, – пояснює Галина Ковальчук.  

Було видно, що на тренуванні в «Авангарді» юнаки і дівчата виконують непрості (як для пересічної людини) вправи із задоволенням. Восьмирічний Володимир Бессолов почав займатися акробатикою три роки тому. Радіє, що майже на всіх змаганнях виграє медалі

– Я вмію виконувати фляг (на кшталт мостика), різні сальто, кувирки та інші акробатичні елементи. Захопився акробатикою після того, як побачив деякі трюки майстрів. З часом хочу досягти такого ж рівня, – ділиться Володимир Бессолов.

Продовжують кар’єру у циркових шоу

Після завершення спортивної кар’єри провідні вінницькі акробати продовжують використовувати здобуті навички у циркових і театральних шоу. Переважно гастролюють у Західній Європі. Приміром, працюють у знаменитому канадському цирку «du Soleil», який має багато гастролюючих труп.       

24-річна майстер спорту України Катерина Дімова вже чотири роки виступає у шоу-програмах в акробатичній трійці – разом з іншими вінничанками. Вони демонстрували свою майстерність майже всій Європі.

– Тільки повернулися з найпрестижнішого у світі циркового фестивалю в Монте-Карло. Туди прагнуть потрапити практично всі наші колеги (з різних континентів), а ми отримали персональне запрошення. На сцені Монте-Карло артистів бачать потенційні роботодавці, які після цього пропонують вигідні контракти. Вони бувають різні – на рік чи два або на пару місяців, – інформує Катерина Дімова

Завдяки виступам у циркових шоу можна не лише безбідно жити, а й цікаво подорожувати різними країнами. Окрім того, спортсмени мають багато вільного часу, адже виступають зазвичай по вечорах.

Де займатися?

Початківці тренуються у залі ОДЮСШ зі складно-координаційних видів спорту (вул. Червонохрестівська, 11). Вони сплачують за місяць навчання (три заняття на тиждень) 250 гривень. Досвідчені акробати безкоштовно займаються у навчально-тренувальних групах у СК «Авангард» (вул. Соборна, 1). Довідки за телефоном: 67-72-03.

   

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up