Вінницька Школа вищої спортивної майстерності відсвяткувала 30-річчя

Вінницька Школа вищої спортивної майстерності відсвяткувала 30-річчя
Вихованець ШВСМ Олег Царьков здобув путівку на Олімпіаду-2020

Чи не замислювалися ви, де тренуються чемпіони після завершення спортивних шкіл та вишів? Адже в Україні самотужки, без допомоги влади і спонсорів, вийти на найвищий світовий рівень нереально. Виявляється, дорослими зірками спорту опікуються у Вінницькій школі вищої спортивної майстерності (ШВСМ). Вона нещодавно відсвяткувала свій 30-річний ювілей.

Харчування і стипендії

Основним завданням ШВСМ є підготовка спортсменів до складу національних збірних країни з олімпійських видів спорту. Тут наразі тренуються 120 чемпіонів, половина з яких збірники України. Вони представляють вісім пріоритетних на Вінниччині видів: бокс, греко-римська боротьбу, кульову стрільбу, хокей на траві, легку атлетику, велоспорт, веслування на байдарках і каное та веслувальний слалом.

– Після завершення граничного віку у ДЮСШ провідні спортсмени переходять до нас. Це збірники України, кандидати або резерв до неї.  Вони займаються в спортклубі «Нокаут», Центральному міському стадіоні, спортшколі № 2 тощо, –  розповідає директор ШВСМ, кандидат у майстри спорту із греко-римської боротьби Андрій Корнійчук.

ШВСМ повністю забезпечує своїх вихованців інвентарем і постійним харчуванням. За державні кошти їх командирують на навчально-тренувальні збори і змагання.

Відео дня

– Спортсмени високого рівня також мають підтримку спонсорів і федерацій, отримують міські і обласні стипендії. Тобто, якщо показувати високі результати, можна повністю присвятити себе спорту найвищих досягнень, – додав Андрій Корнійчук.   

Взагалі фінансування навчального закладу – на гідному рівні. Воно збільшилось із 3 млн. гривень у 2014 році до 10,1 млн. у 2018 році. Основні витрати – це навчально-тренувальна робота та придбання інвентарю і обладнання.

– Лише у 2018 році ми закупили спортінвентарю на 1,1 млн. грн. Враховуючи, що в 2020 році в Токіо (Японія) відбудуться Олімпійські ігри, для успішної підготовки запланували в цьому році придбати інвентар на суму 4,4 млн. гривень, – повідомив директор.

Ким пишається школа

За період свого існування ШВСМ підготувала когорту призерів і учасників Олімпійських ігор, чемпіонів і призерів світу, Європи, рекордсменів світу і Європи, чемпіонів України.

Особливо тут пишаються Сергієм Чернявським – срібним призером Олімпійських ігор із велотреку (Сідней, 2000 р.), Ганною Балабановою та Оленою Череватовою – бронзовими призерами Олімпійських ігор із веслування (Афіни, 2004 р.), бронзовим призером Паралімпійських ігор із кульової стрільби Олексієм Денисюком (Ріо-да-Жанейро, 2016 р.), олімпійцями Світланою Ахадовою (веслування), Андрієм Соколовським, Петром Сарафинюком, Андрієм Ковенком, Ольгою Яковенко, Михайлом Книшом, Оленою Колесниченко, Оленою Яновською (всі – легка атлетика), Максимом Третяком, Миколою Буценком, Денисом Солоненком (всі  – бокс), Русланом Підгорним (велоспорт).   

Окрім того, тут навчалися екс-рекордсмен світу  із важкої атлетики суперважкій вазі Сергій Дідик, переможець Ігор Доброї волі із веслування Віктор Добротворський, срібний призер Кубку світу з боксу В’ячеслав Узєлков та інші зірки.

Заслужені тренери і працівники  

В різні роки в ШВСМ робили заслужені тренери України Анатолій Вальчук (бокс), Федір Новік (греко-римська боротьба), Віктор Костюкевич (хокей на траві) та інші імениті фахівці. Сьогодні в ШВСМ – двоє заслужених працівників фізичної культури і спорту України – Світлана Сергун (веслування) і головний тренер національної збірної України з боксу Леонід Лоївський (бокс). А також 12 заслужених тренерів України.

– Наші вихованці Данило Даниленко і Валентина Гончарова в цьому році здобули золоті і срібні медалі на чемпіонатах світу і Європи. Проводимо тренування на базі школи № 22, де приймаємо навіть міжнародні змагання, – розповів тренер зі стрільби по рухомій мішені Костянтин Лядишев.

Наставник Василь Пастернак в свій час виховав олімпійського призера Сергія Чернявського.

– Нині спостерігається застій у досягненнях національної команди, але ми намагаємося його подолати. Цього року найкращим досягненням вінничан є дев’яте місце на чемпіонаті Європи Олександра Сметанюка. Очікуємо, що до збірної України увійдуть троє вінницьких велосипедистів, – каже Василь Пастернак.  

Путівки у Токіо-2020

На високі результати у 2020 році в ШВСМ чекають від боксерів Олексія Токарчука, Владислава Михайлова, Дениса Солоненка, борців Ігоря Бичкова, Корюна Саградяна, Іллі Бугаєва, велосипедистів Олександра Сметанюка, Андрія Чернявського, веслувальників Дениса Лахманова, Павла Жмуцького, Святослава Беспалова, стрільців Валентини Гончарової, Людмили Василюк, Лесі Чайки та багатьох інших.

Вихованець ШВСМ Олег Царьков (кульова стрільба) вже завоював путівку на участь в Олімпійських іграх 2020 року. Є паралімпійська ліцензія і у іншого стрільця Олексія Денисюка.

– У Олексія є гарні шанси на паралімпійську медаль. Недарма він на нещодавньому чемпіонаті світу здобув шість нагород у різних видах програми. Олег Царьков, який в цьому році став віце-чемпіоном Європи, також прагне піднятися на п’єдестал Олімпійських ігор. Взагалі всі стрільці, які беруть участь в Олімпіадах – потенційні чемпіони, – вважає тренер із кульової стрільби Денис Мустафаєв.

Боротьба за ліцензії триває

В ШВСМ мають ще сподівання на олімпійські ліцензії Данила Даниленко у веслуванні на байдарках і каное і Вікторії Добротворської у веслувальному слаломі.

– Данилі Даниленко не вистачило дві тисячних секунди для здобуття олімпійської ліцензії. Сподіваємося, що він на наступних змаганнях подолає цій рубіж, – каже Андрій Корнійчук.   

– Ми із Данилою Даниленком докладемо максимум зусиль, аби здобути ліцензію на Олімпіаду-2020. У Вінниці є ще кілька перспективних веслувальників – приміром, Денис Лахманов. Наші спортсмени тримаються на високому міжнародному рівні, адже ми забезпечені інвентарем на всі 100 %, – каже тренер Світлана Сергун.

– У ШВСМ займається дюжина слаломістів. Найкращі результати серед них демонструє Вікторія Добротворська. На нещодавньому чемпіонаті світу в Іспанії вона гарно виступала, але під час проходження останніх воріт, на жаль, перевернулася, – розповів тренер із веслувального слалому Сергій Горільчаний.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up