Де у Вінниці можна взяти велосипед напрокат і скільки це коштує?

Де у Вінниці можна взяти велосипед напрокат і скільки це коштує?
Дмитро Іващенко з магазину “Велохаус” показує велосипеди, які дають в оренду. Зазвичай, на вихідні розбирають усі.
  • Прокат допоможе обрати собі “байк” до душі
  • Зробить дорогу на роботу набагато приємнішою
  • Де і за яку суму можна взяти велосипед покататися - читайте у матеріалі

Ми вже писали про те, як обрати собі гарного двоколісного, але не кожен може дозволити собі таку покупку. Адже ціни на них “кусаються”: велосипед коштує щонайменше п’ять тисяч гривень. Якщо ви не збираєтеся повністю пересідати на велосипед, а полюбляєте іноді проїхатися “з вітерцем”, то для вас якнайкраще підійде велопрокат.

- Розвинений велопрокат означає туристичну привабливість, використання міської інфраструктури. У нашому місті є приблизно 80 велосипедів, які можна орендувати, - каже велоактивіст Олександр Царевський. - А взагалі у Вінниці можна побудувати європейську систему прокатів, але є деякі нюанси.  По-перше, потрібна закінчена мережа велодоріжок. По-друге, місця для станцій, тобто де ці велосипеди будуть стояти. По-третє, має бути спеціальний транспорт, який буде розвозити ці байки на точки. Ще у місті не вистачає паркувальних вело-місць. Але ця проблема вирішиться з часом сама собою - власники, наприклад, магазинів, мають час від часу облагороджувати ділянку, зокрема, поставити вело-парковку. Міська влада їх зобов’язує це робити.

На Nextbike немає грошей

Відео дня

У Вінниці хотіли реалізувати європейський проект з велопрокату, але зараз його заморозили, бо немає інвесторів. Ініціатором впровадження ідеї став керівник розвитку велосипедної інфраструктури у Вінниці Олег Крупський у рамках Бюджету на проекти Громадських ініціатив.

- Потрібно попередньо зареєструватися на сайті Nextbike та покласти на акаунт якусь суму грошей, - каже Олег. - Ваш акаунт буде прив’язаний до номера телефону. Якщо хочете взяти велосипед, відправляєте смс з указаним номером двоколісного. Перші півгодини безкоштовні, а далі - дві гривні за 30 хвилин. Зараз цей проект “заморожено”, бо немає грошей. У нашому місті впровадити таку чи схожу схему прокатів можна, але Вінниця до цього ще не готова.

Як у Європі

Наприклад, Копенгаген. Згідно правил, брати і залишати міські велосипеди можна тільки на станціях прокату. В цьому випадку повертається заставна монетка. Але часто копенгагенські велосипеди можна зустріти в випадкових місцях. Крадіжки велосипедів рідкісні: у кожного мешканця Копенгагена є власний велосипед, а туристам вивезти копенбайк з собою вкрай важко. Велопрокат виручає городян, якщо вони раптом опинилися в місті без транспорту, а також туристів, охочих познайомитися з датською столицею ближче.
А у Барселоні кожен мешканець може підійти до будь-якої станції, піднести свою картку до спеціального екрану, який покаже інформацію про вільні велосипедах на даній парковці і на найближчих станціях. Система знаходить вільний справний екземпляр. Апарат розпізнає картку, після чого знімає блокування для одного велосипеда на стоянці. Безкоштовного півгодинного ліміту вистачає для більшості поїздок по місту, але якщо людині потрібно більше часу, а доплатити немає можливості, можна повернути транспорт на проміжну станцію і, почекавши 10 хвилин, взяти інший.

Де можна орендувати байк?

Журналіст пройшовся велопрокатами і дізнався, де і на яких умовах можна орендувати двоколісного. Поки що бажаючим взяти велосипед напрокат потрібно викласти від 150 до 200 гривень за добу або до 40 гривень на годину. Зазвичай, щоб взяти велосипед напрокат, потрібно надати продавцю як заставу паспорт (можна закордонний) або водійське посвідчення у вигляді пластикової карти. Ці документи залишаються у магазині на час прокату. Ще буває просять грошову заставу (наприклад, 6000 гривень за один велосипед), або паспорт та 500 гривень.

На карті можете подивитися пункти велопрокату у Вінниці та ціни на ці послуги.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    паспорт забороняється давати в заставу

    Анонім reply Анонім

    в парке дружбы и на лесопарке паспорт нужен только для регистрации, там его в залог не берут, а если ты уже зарегистрирован, его можно и не приносить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up