П’ять вінничан змагаються на Європейських іграх: акробати, стрілець і веслувальник

П’ять вінничан змагаються на Європейських іграх: акробати, стрілець і веслувальник
Заслужений майстер спорту Олег Царьков на I Європейських іграх посів четверте місце. Зараз спробує покращити це досягнення

З 21 по 30 червня в Мінську (Республіка Білорусь) проходять ІІ Європейські ігри, головна спортивна подія року. Вони зібрали понад чотири тисячі найсильніших спортсменів Старого Світу, які розіграють 200 комплектів нагород у 15 видах спорту (23 дисципліни). Змагання є кваліфікаційними на Олімпіаду-2020 у Токіо (Японія) у восьми видах.

Разом із наставниками

Україну представляють 198 атлетів у всіх видах спорту (22 дисципліни). Серед них – п’ять вінничан. Розповімо про них. Майстер спорту міжнародного класу із веслування Дмитро Даниленко є бронзовим призером чемпіонатів світу і Європи 2018 року серед спортсменів віком до 23 років. Він виступає на байдарці-четвірці у перегонах на 500 метрів.

Розраховуємо на жіночу трійку спортивних акробаток – майстрів спорту міжнародного класу Олену Вихованець, Ірину Хижняк та Інну Капланську, бронзових призерок Кубку світу-2019 у Лас-Вегасі (США). Дівчата є вихованками Вінницької обласної ДЮСШ зі складно-координаційних видів спорту. Разом із ними у Мінську зараз перебуває їх тренер Людмила Малініна, серед учнів якої є призерки чемпіонатів Європи і світу.

Найбільш титулованим вінницьким учасником на ІІ Європейських іграх є заслужений майстер спорту з кульової стрільби Олег Царьков. На перших аналогічних змаганнях він посів високе четверте місце, а тепер спробує покращити це досягнення. Спортсмена у Білорусі супроводжує його наставник – заслужений тренер України, директор Вінницької спортшколи стрільби Віктор Щерба.  

Відео дня

Спортсмен травня

Днями обласне відділення Національного олімпійського комітету України визначило кращого спортсмена травня на Вінниччині. Ним став 31-річний Олег Царьков, молодший сержант Збройних Сил України. По традиції він отримає грошовий сертифікат відділення НОКУ на п’ять тисяч гривень. 

Родом спортсмен із Фастова, раніше виступав у змаганнях за Львівську область. Але з 2017 року захищає честь нашого регіону.

Олег Царьков в травні вперше в історії вінницької кульової стрільби виборов путівку на Олімпійські ігри-2020 у Токіо (Японія). Її він заробив у Мюнхені (Німеччина), на третьому етапі Кубка світу з кульової стрільби. Наш спортсмен зупинився за два кроки від п’єдесталу в стрільбі з пневматичної гвинтівки з 10-и метрів, посівши у фіналі п’яте місце. Переміг в цій вправі чех Філіп Непейчал, який випередив на хорвата Петара Горсу. А бронзу виграв китаєць Хаожань Ян.

Олег Царьков – багаторазовий чемпіон та призер міжнародних змагань, чемпіонатів України, член національної збірної команди України. У 2014 році Олег здобув золоту медаль чемпіонату Європи у стрільбі з гвинтівки. Це була перша нагорода найвищого ґатунку за всю історію виступів українських стрілків на першостях Старого світу за роки Незалежності України. Також Олег був фіналістом Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро.

Відкривали й у Вінниці

З нагоди відкриття ІІ Європейських ігор у Вінниці, на стадіоні Центрального парку культури і відпочинку провели урочисту церемонію підняття Олімпійського прапора. На неї завітали вихованці місцевих спортшкіл, ветерани спорту, тренери, прихильники здорового способу життя. Призери Олімпіад Павло Хникін (плавання) і Сергій Чернявський (велоспорт) привітали учасників спортивного свята. І разом із іншим олімпійцем, призером чемпіонату Європи з естафетного бігу Михайлом Книшем підняли Олімпійський прапор.

Спортсмени, яких очолював Михайло Книш зі смолоскипом, пробігли символічне коло навколо стадіону. Після цього всіх запросили на традиційну фотосесію із призерами Олімпійських ігор. 

– Не будемо загадувати, хто із вінничан має шанси на медалі на Європейських іграх. На них, як і на Олімпідах, регулярно бувають несподіванки. Вони змінюють всі плани навіть найбільш іменитих спортсменів. Треба боротися за перемогу із першої секунди до самого кінця, тоді й можна на щось претендувати, – прокоментував Павло Хникін. 

Довідка RIA

І Європейські ігри відбулися чотири роки тому в Баку (Азербайджан). Вінниччину тоді представляли п’ять акробатів.  Це змішана пара із Донецька та Вінниці – Олександр Шпинь та Єлизавета Василига. І жіноча вінницька група – Анна Патченко, Діана Панчук, Надія Котляр, яка зупинилася за крок до бронзової нагороди.

Зокрема, в командних змаганнях наша трійка показала четвертий результат. Перемогу тут святкували акробатки із Бельгії, «срібло» у представниць Росії, а «бронзу» здобули білоруські спортсменки.

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up