Підростає зміна хокейним «Патріотам» і «Гайдамакам»

Підростає зміна хокейним «Патріотам» і «Гайдамакам»
Валерій Бондарчук навчає наймолодших гравців азам хокею

За останнє десятиріччя у Вінниці двічі створювали професійну команду із хокею з шайбою. Спочатку це був клуб «Патріот», складений із місцевих аматорів і вихованців ДЮСШ. Він заявився до першої ліги чемпіонату України. В 2011 році, після створення Професійної хокейної ліги, там брали участь «Вінницькі гайдамаки», які складалися переважно з легіонерів з інших регіонів і навіть країн. Цей проект також згорнули через брак фінансування. 

Сьогодні у обласному центрі зберігається лише аматорський хокей. У Льодовому клубі, що в Центральному парку культури і відпочинку, змагаються чоловіки. Причому не лише з Вінниці, але й з Бару, Жмеринки, Козятину. Вони грають у обласній нічній хокейній лізі, матчі якої відбуваються, починаються з 21-ї години.   

Рівняння – на Білу Церкву

Сподівання вінницьких прихильників хокею з шайбою нині покладаються на майбутніх випускників дитячого хокейного клубу «Патріот». Він діє на базі Льодового клубу.  

Відео дня

– Прагнемо створити з наших випускників команду професіоналів. Поки найстарша група в клубі – 2003 р.н. Саме вона й має стати кістяком для клубу майстрів. Прикладом є школа Білої Церкви, де створили професійну команду з місцевих вихованців, – каже тренер ДХК «Патріот» Валерій Бондарчук, який займається з наймолодшими хокеїстами (від п’яти років). – Якщо б «Патріот» отримував фінансування з місцевого бюджету, команду майстрів ми б відновили набагато раніше. Поки влада нам допомагає коштами лише на оренду льоду.

Наразі команди клубу «Патріот» трьох вікових категорій (2002 – 2003 р.н., 2004 р.н, 2005 р.н.) пробують свої сили в чемпіонаті Києва, а наші наймолодші хокеїсти (2007 – 2008 р.н.) змагаються в чемпіонаті України. Найкраще за інших виступають найстарші «патріоти», які йдуть на четвертому місці в країні.     

– Також цієї осені «Патріот» заявлятиметься до Юнацької хокейної ліги України. Там грають шість команд 2002 – 2003 р.н., переважно київські, – додав Валерій Бондарчук.  

«Люблю бортувати!»

Юні вихованці Валерія Бондарчука не уявляють себе без справжньої чоловічої гри.   

– Хокеєм займаюся два роки, перед цим пробував свої сили      

у фігурному катанні. Ми виїздимо на змагання в Одесу, Київ, Богуслав тощо, – ділиться 9-річний Максим Березок. – Люблю відпрацьовувати в захисті та «бортувати» суперника, що дозволено правилами. Не боюся ситуацій, коли мене «бортують», бо звик до цього. А ось спортивних травм у мене ще не було.  

Шестирічного Кирила Манофу до хокейної секції записала бабця. 

– Ходжу на хокей перший рік. Триматися на ковзанах навчився швидко. Подобається грати в нападі, закидати шайби. Вмію швидко їздити, обганяти суперників, – повідомив хлопчик.  

Кілька дівчат тренуються разом з юнаками.

– Останніми роками в Україні активно популяризують жіночий хокей з шайбою. В п’яти-шести містах є вже професійні жіночі команди, які беруть участь у чемпіонаті України, – наголошує Валерій Бондарчук.  

Для заспокоєння нервів

9-річний син Інни Білоконь займається хокеєм у Льодовому клубі чотири роки.

– Я б хотіла, щоб він спробував себе в іншому виді спорту, але син обрав цю гру. Артем прагне досягти в ній висот. Водночас хокей – недешеве задоволення, бо майже всі витрати лягають на плечі батьків, – каже Інна Білоконь

За словами Інни Білоконь, хокей – чудовий вид спорту для зміцнення імунної системи дитини.

– Артем раніше багато хворів, а після початку занять хокеєм у нього практично зникли простудні захворюванні. Також цей вид спорту загартовує силу волі і заспокоює нервову систему, що доказали психологи. Т ому ганяти шайбу можна порадити дітям з неврівноваженою психікою, – каже жінка. 

Де займатися?

У ДХК «Патріот», що діє на базі Льодового клубу, займаються хокеїсти від п’яти до 16 років (до завершення загальноосвітньої школи). Чотири тренери працюють з польовими гравцями, ще один – з воротарями. Тренування відвідує понад сотня дітей. Вони займаються в чотирьох спортивних групах і секції початкової підготовки (там навчають в першу чергу триматися на льоду). Довідки за телефонами: (063)411-46-66, (096)335-25-37. 

Недешева амуніція

Кожна з одиниць хокейного інвентарю та амуніції (ключка, шолом, нагрудник, шорти, наколінники тощо) коштує на рівні 100 доларів США, а сучасні ковзани – вдвічі-втричі дорожче. Це щоб екіпірувати підлітка. Аналогічні витрати для наймолодшого хокеїста-новачка сягнуть не більше двох-трьох тисяч гривень.

– Ми придбали десять комплектів інвентарю та амуніції для малечі. Надаємо його новачкам на перший час. А далі необхідно придбавати все власне, – підкреслює Валерій Бондарчук.     

Previous Next

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Двоє чоловіків у камуфляжі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up