Олімпійці вчили юних вінницьких легкоатлетів «їсти розумно»

Олімпійці вчили юних вінницьких легкоатлетів «їсти розумно»
  • Здорове харчування – один із важливих факторів успіху в спорті. Про це йшлося у Вінниці під час традиційного тренінгу «Olimpic Lub» («Олімпійська лабораторія»). 
  • Активність на тему «Їж розумно» провели чотири вінницьких олімпійці. Це легкоатлети Михайло Книш, Олена Колесниченко і Андрій Ковенко, а також дворазовий срібний олімпійський призер із плавання Павло Хникін.

Смузі, що заряджає енергією

Тренінг пройшов у сімейному ресторані «Happy Monkey». На  нього були запрошені два десятки кращих юних вінницьких легкоатлетів, переважно вихованців профільної обласної спортшколи.       

Олена Колесниченко разом зі своїм тренером Михайлом Книшом (обидва – майстри спорту міжнародного класу) розповіли, як юним спортсменам розпочинати день. Зокрема, зі стакана теплої води, що «запускає» бажані процеси в організмі.

Йшлося, як насичувати тіло необхідними речовинами – вітамінами, мікроелементами, вуглеводами. Олімпійці запропонували юнакам напої-смузі за власним рецептом. У них цікавим чином змішувалися фрукти і зелень. Наголошувалися, що такі напої допомагають заряджатися енергією перед тренуваннями. 17-річна спринтерка, випускниця школи Марія Швабська в «Олімпійській лабораторії» дізналася багато цікавого.

Відео дня

– Я не знала, що під час приготування їжі можна змішувати, приміром, петрушку із фініками чи бананами. І що це є досить корисним і поживним, – розповіла Марія Швабська.    

Кілька юних легкоатлетів допомагали олімпійцям готувати смачні салати, які входять до комплексу здорового харчування. Серед них був і 16-річний спринтер Андрій Акішов, який навчається у Подільському науково-технічному ліцею. 

– Раніше я переважно зранку та ввечері багато їв і обходився без обіду. Після тренінгу планую переглянути цю схему. Зокрема, збираюся ввести у свій раціон смузі, які втамовують голод до наступного перекусу, – каже юнак.

На думку Андрія, салати, які вчили готувати відомі спортсмени, створювати легко, головне – це бажання.

– Вони вразили нас простотою. У цих салатах немає нічого особливого – лише традиційні овочі, м’ясо і зелень. Непогано страви виходять також із додавання авокадо і кураги, – додав Андрій Акішов.  

Наприкінці зустрічі усі юні легкоатлети отримали подарунки відділення НОК України у Вінницькій області – олімпійську літературу і кепки. 

Як набрати м’язову масу

Олена Колесниченко із Михайлом Книшом вже понад рік дотримуються спортивної дієти.

– Понад рік тому на майстер-класі із харчування я дізналася багато такого, що раніше здавалося нісенітницею. Тепер ми готуємо лише на один раз – салати, каші, супи. Ці наїдки не залишаються в холодильнику, – пояснює Олена Колесниченко. 

Зіркова пара активно споживає сезонні овочі і фрукти – сирими, а також запікає і тушить.

– У наше життя увійшли спеції, які впливають на характер і настрій. А ще пророщені бобові рослини, які дають велику кількість поживних мікро- і макроелементів. Водночас ми повністю відмовилися від майонезів і кетчупів, залишивши лише гірчицю. А ще два роки тому повністю відмовилися і від м’яса, – продовжує легкоатлетка.  

Після започаткування такої дієти Олена Колесниченко почала краще себе почувати.

– У мене загостилася інтуїція. З організму пішло все зайве, що дало прорив новим відчуттям, емоціям і знанням. Я тепер знаю, що мені поїсти, аби на складному тренуванні відчувати себе гарно. А також – як швидко відновитися після змагання і отримувати серйозні навантаження вже наступного дня, – наголошує вінничанка.  

Олена Колесниченко в першу чергу радить юним спортсменам відмовитися від хлібобулочних виробів.

– Це окисляє наш організм, через що молочна кислота постійно присутня в тілі і м’язах. Водночас варто пити багато води і їсти якомога більше сирих овочів, фруктів і зелені, – розповіла Олена Колесниченко.

Якщо ж ви хочете набрати м’язову масу, олімпійці радять їсти на ніч запечені овочі. Це дуже важливо для спринтерів, стрибунів та штовхальників, а ось для стаєрів не має особливого значення.

– Щоб м’язова маса була заповнена не біодомішками, а корисними речовинами, її варто заповнювати правильно. Також бажано не їсти за чотири години до сну або хоча б за дві години, – нагадує Олена.          

Солодке бажано їсти вранці 

Михайло Книш рекомендує спортсменам регулярно вивчати сучасну інформацію щодо здорового харчування.

– Це складна тема, але вона приносить чималу користь. Не можна сказати, що здорове харчування принесе колосальний «вибух» у спортивних результатах. Але, безумовно, вплине на показники позитивно. Коли я почав користуватися спеціальною дієтою, скинув п’ять зайвих кілограмів. Водночас почав краще засинати і просипатися бадьорим. Тобто якісне харчування вплинуло на якість мого життя! – наголошує Михайло Книш.

Коли на зборах є можливість готувати самому, то пан Книш намагається суміщати тренування зі спортивним раціоном. Переважно харчування у представників одного виду має бути приблизно однаковим. Тут немає поділу на статі. Хоча є певні нюанси.

– Спортсменам чоловічої статі не варто їсти на ніч солодке. Це призводить до вироблення тестостерону, і на наступний ранок тоді буде менше сил. У представників старшого віку в цьому випадку виробляються інші гормони, що призводить до пришвидшення старіння. Тобто солодке варто споживати вранці або в обід, – пояснює Михайло Книш.  

Без солоного, жирного, гострого

Павло Хникін погоджується із тим, що харчування атлета значною мірою пливає на його самопочуття і взагалі на можливості організму.

– Коли я був молодим спортсменом, мені про це ніхто не розказував, і дуже шкода. Я тоді переважно користувався порадами друзів і власним досвідом. Коли ж увійшов до збірної СРСР із плавання, її тренери вже приділяли увагу цьому компоненту підготовки. Зі збірниками займалися досвідчені лектори-дієтологи, – згадує Павло Хникін.     

Андрій Ковенко вважає, що справжній спортсмен має дотримуватися дієти. Зокрема, варто відмовитися від солоного, жирного і гострого.

– В будь-якому разі спортивний раціон має бути дієтичним. У ньому не повинно бути нічого зайвого, адже це призведе до проблем на тренування і змаганнях, – пояснює фахівець.

Важливо вміти правильно розподіляти своє харчування. Бажано дробити його на чотири – п’ять прийомів.

– Це корисно для організму. Всі чемпіони, які вийшли на високий міжнародний рівень, завжди грамотно і уважно ставляться до свого харчування або хоча б виконують загальні методичні рекомендації, – каже олімпієць.  

Андрій Ковенко звернув увагу на суттєву різницю у складання раціону для представників різних видів спорту:

– Представникам швидкісно-силових видів потрібно більше білків – м’яса, риби і рослинної їжі. А у спорті на витривалість є велика потреба у вуглеводах.

 

   

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up