«Нива» стартувала виїзною поразкою від «Полісся»: гол на доданих хвилинах забив наш колишній захисник

«Нива» стартувала виїзною поразкою 
від «Полісся»: гол на доданих хвилинах забив наш колишній захисник

В минулому чемпіонаті України з футболу (друга ліга) вінницька «Нива» посіла четверте місце. Хоча до останнього боролася за лідерство і підвищення в класі. Після двомісячної перерви стартувала нова першість країни. Нивівці відкривали її виїзним поєдинком із одним із потенційних фаворитів перегонів – житомирським «Поліссям», чинним бронзовим призером.    

Склад наполовину змінився

В міжсезоння склад «Ниви» наполовину оновився. Найбільш серйозною втратою можна назвати перехід півзахисника Олександра Демченка у першоліговий «Металіст 1925» (Харків), який ставить перед собою завдання виходу до Прем’єр-ліги. Інший лідер вінницького колективу, захисник Роман Адаменко, посилив нашого суперника в групі «А» другої ліги – «Полісся».

Натомість з одеського «Чорноморця» до «Ниви» повернувся досвідчений оборонець Олександр Калітов. З «Руху» (Винники, Львівська область) перейшов атакуючий півзахисник Артур Загорулько, який має досвід виступів навіть у Прем’єр-лізі. З херсонського «Кристалу» – креативний гравець середини поля Антон Брижчук.

Збережені й провідні футболісти, які нині складають кістяк команди. Це надійний воротар Максим Гурідов, сильний хавбек Денис Долінський, який ледь не перейшов у клуб вищого дивізіону. А також трійка місцевих старожилів: капітан команди Ігор Маляренко, віце-капітани Ярослав Браславський (основний форвард) і Тимофій Брижчук. Продовжив роботу й тренерський штаб на чолі із колишнім капітаном «Ниви» Колінсом Нгахою.  

Відео дня

На зустрічі із вболівальниками головний тренер відповів, чи не замало в заявці нападників – лише два.

– Окрім двох номінальних форвардів, у нас є ще Артур Загорулько, який може зіграти в нападі. Ми не хочемо, щоб він або основний нападник Ярослав Браславський сиділи на лавці запасних. Тому будуємо відповідну тактичну схему. До того ж є Ігор Маляренко, який може виконувати роль нападника, – сказав головний тренер.

Певне занепокоєння у фанів викликали захисні лави клубу.

– З «Ниви» пішов Роман Адаменко. Але повернулися Назар Виздрик і Олександр Калітов – це гравці з досвідом. Знову за нашу команду гратиме місцевий оборонець Дмитро Попов. Але йому потрібен час, аби набрати форму після перерви у виступах на професійному рівні. Водночас травмований Владислав Когут (єдиний в команді), – повідомив Колінс Нгаха.   

Молодь не одразу зігралася

В міжсезоння була ліквідована команда «Нива-2», яка виступала в чемпіонаті Вінниччини серед аматорів. На її місце прийшла «Нива» U-19, що виступатиме в чемпіонаті України серед юнаків цієї вікової категорії. До неї увійшли кращі вихованці вінницьких футбольних шкіл – Блохіна-Бєланова і «Прем’єр-Ниви».

Водночас головну «Ниву» поповнила група юних виконавців, яким необхідно час на адаптацію до дорослого футболу. Можливо, саме цим можна виправдати невиразні результати команди Колінса Нгахи у більшості контрольних поєдинків. У традиційних дербі проти «Поділля» суперники обмінялися мінімальними виїзними перемогами. Але деяке здивування викликали дві поразки нивівців від чемпіона Вінниччини серед аматорів «Світанка-Агросвіта» (с. Шляхова, Бершадський район) і 0:4 проти дебютанта другої ліги «Оболоні-Бровара-2». Трохи «підсолодив пігулку» виграш у останньому контрольному поєдинку проти «Ниви» U-19 – 5:0.       

Колінс Нгаха оцінив суперників у сезоні. За його словами, друга ліга дуже рівна, де команди майже одного класу.

– Тут на перший план виходять самовіддача футболістів, старанність в ігрових єдиноборствах, психологічне налаштування на поєдинок, – вважає пан Нгаха.

Принципова дуель

Суперник в першому турі чемпіонату був принциповим не лише з історичних причин. Нагадаємо, ще у часи СРСР битви «Ниви» із житомирянами були запеклими. Справа в іншому. На фініші попереднього чемпіонату саме після домашньої поразки від «Полісся» (1:2) «Нива» втратила шанси на перше місце і підвищення в класі.

Причому тоді наша команда після першого тайму вела в рахунку. А гру господарям «зламав» суперечливий пенальті, призначений головним арбітром Денисом Резніковим. Після фінального свистка фани вибігли на поле і побили рефері. Поліція швидко втрутилася і забрала до відділення кількох учасників конфлікту.

Але «Нива» в підсумку отримала серйозне покарання від контрольно-дисциплінарного комітету Української асоціації футболу. Зокрема, штраф у сумі 50 тисяч гривень і проведення п’яти домашніх матчів без глядачів. Наш клуб подав апеляцію на це рішення. В.о. президента «Ниви» Вадим Кудіяров повідомив, що на найближчі домашні матчі будуть допущені вболівальники.

– До ухвалення рішення апеляційним комітетом глядачі зможуть відвідувати домашні матчі «Ниви», – каже Вадим Кудіяров. 

В своїй новітній історії «Нива» незмінно перемагала «Полісся» на Житомирщині. Водночас нинішня житомирська команда викликала певні побоювання, зважаючи на її результати контрольних поєдинків у міжсезоння: у восьми матчах одна нічия і сім перемог, в тому числі й над основним складом «Динамо» (Київ)!

На зустрічних курсах

Гра проходила в Новограді-Волинському (Житомирська область), де як раз святкували День міста. Адже стадіон після реконструкції в Житомирі ще не готовий. На перших хвилинах житомирські ультрас влаштували перфоменс: викинули на поле фаєри. Чорний дим покрив поле, і арбітр Павло Децюк навіть був змушений зупинити поєдинок.   

Перший тайм зустрічі пройшов у гострій боротьбі. Жодна з команд не збиралася діяти «другим номером». На 27-й хвилині новачок «Ниви» Артур Загорулько заробив небезпечний штрафний поблизу чужих воріт і пробив трохи вище поперечини. Але першими реальну можливість відкривати рахунок отримали номінальні господарі. Олександр Чернецький був на вістрі атаки – його удар з лінії воротарського майданчика Максим Гурідов зміг парирувати.

Незабаром чудову нагоду відзначитися втратив форвард «Ниви» Ярослав Браславський. На 39-й хвилині він обіграв колишнього одноклубника Романа Адаменка, увірвався в карний майданчик, пробив повз воротаря Олега Мозеля – в дальній кут. На жаль, м’яч пройшов біля штанги. А під завісу тайму після несподіваного  удару вінничан ігровий снаряд «поцілував» поперечину.   

Нещастя на доданих хвилинах

На початку другого тайму «Нива» претендувала на пенальті, але суддя не став показувати на «точку». Гра стала більш жорсткою, ніхто не хотів поступатися. Щоб не допускати грубощів, арбітр почав роздавати «гірчичники».

«Полісся» постійно намагалося завершувати свої атаки навісами у воротарський майданчик. Кілька з них завершилися небезпечними ударами, але рятував Максим Гурідов, а в інших випадках «Ниві» щастило.

В останній чверті матчу «Полісся» посилило тиск, і нашим хлопцям довелося тимчасово прижатися до власних воріт. Можливо для того, щоб змінити малюнок гри, наш тренер Колінс Нгаха почав робити заміни. Капітана Ігор Маляренка змінив Денис Громок, який дебютував с складі нашої команди. Цікавою була заміна і у господарів: Євгенія Немтінова замінив Артем Шаповаленко, який раніше виступав за «Ниву».

На фініші тайму команди, здавалося, просто догравали. Суддя компенсував до основного часу чотири хвилини. На першій із них в ворота «Ниви» було призначено штрафний. Знову навіс у карний майданчик, м’яч дістався неприкритого Романа Адаменка. І той головою перевів його у ціль. 1:0.

На жаль, наша команда програла стартовий поєдинок. Але водночас показала досить впевнену, цікаву гру. Це надихає на оптимізм.  

Календар подальших матчів «Ниви» в першому колі чемпіонату України з футболу (друга ліга) сезону 2019/2020 років

Тур 2. «Нива» - «Калуш» (Калуш). 3.08.

Тур 3.  «Поділля»      (Хмельницький) - «Нива» - 11.08.

Тур 4. «Нива» - «Верес» (Рівне). 17.08.

Тур 5. «Чайка» (Петропавлівська Борщагівка) - «Нива» . 25.08.

Тур 7.  «Нива» - «Ужгород» (Ужгород). 04.09.

Тур 8. «Оболонь-Бровар-2» (Київ) - «Нива». 08.09.

Тур 9. «Нива» – «Нива» (Тернопіль). 14.09.

Тур 10. «Діназ» (Вишгород) – «Нива». 18.09.

Тур 11.  «Нива» – «Буковина» (Чернівці). 22.09.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up