Найкращі тенісисти Вінниці перебралися до США

Найкращі тенісисти Вінниці перебралися до США
Єлизавета Плетньова
Великий теніс – один з найбільш популярних видів спорту. Водночас у Вінниці в жодній з понад двох десятків місцевих ДЮСШ не має не тільки тенісного відділення, а навіть офіційно працюючого тренера з цього виду престижного спорту.

В Штатах навчаються на пільгових умовах

У Вінниці нараховується приблизно півсотні активних дорослих тенісистів і вдвічі більше юних. Їх навчає десяток тренерів.

– На жаль, безкоштовних тренувань з великого тенісу у Вінниці не має. Спортсмени мають сплачувати і за послуги тренера, і за оренду майданчиків. Немає тренерів в спортшколах і в інших містах та районах Вінниччини. Хоча непогані тенісисти є й в інших містах нашого краю: Бершаді, Ладижині, Тростянці, Літині. Вони беруть участь у змаганнях, які регулярно організовують в обласному центрі, – розповів голова федерації тенісу Вінниці, тренер з тенісу Олексій Семенов.

Відео дня

Цього літа у Вінниці вже пройшла низка тенісних змагань, в парному і одиночному розрядах. У турнірах можуть грати всі охочі. Тільки новачкам навряд чи вдасться далеко просунутися по турнірній сітці, адже грають навиліт.

До останнього часу двоє вінничан успішно виступали й на всеукраїнському рівні. Це майстер спорту України Єлизавета Плетньова, яка неодноразово була чемпіонкою України, і кандидат в майстри Андрій Стратієнко.

Але, як повідомив Олексій Семенов, нещодавно вони переїхали до США, де здобувають вищу освіту. В американському університеті провідні вінницькі тенісисти навчаються на пільгових умовах, як сильні спортсмени.

Зміну готують з чотирьох років

Тим часом у Вінниці починають готувати зміну визнаним лідерам, причому навіть з дошкільного віку.

– Нинішньою модою є навчання тенісу дітей, починаючи з чотирьох – п’яти років. А в Києві на тренування записують навіть трьохрічних малюків. Про це мені розповідає дочка, яка працює тренером у столиці, – дивує  Олексій Семенов.

– Олексію, а як такі маленькі спортсмени взагалі можуть тримати ракетку?

– Для них випускають спеціальний інвентар. Дитячі м’ячі роблять трохи більші звичайних і водночас м’якішими. Ракетку також підбирають відповідно до зросту та віку дитини. Існують і спеціальні тренувальні системи для дітей молодшого шкільного віку.

Водночас на тренування, зрозуміло, приймають й школярів.

 – Ми набираємо дітей будь-якого віку. Безумовно, до уваги беруться здібності дитини. Але, зважаючи на те, що жоден з вінницьких тренерів не працює в спортшколі, то рідко кому з охочих відмовляють. В першу чергу ми дбаємо про покращення координації дитини, адже в нашому виді спорту без цього ніяк, – наголошує Олексій Семенов.

Змагаються й 80-річні

Практично немає й верхньої обмежувальної планки для тенісистів. Адже на чемпіонатах світу спортсмени змагаються навіть у віковій категорії понад 85 років.

52-річний Сергій Бойко – один з активних учасників ветеранських змагань у Вінниці. Він – тенісист з 25-річним стажем. Сергій Бойко вважає, що тенісом без проблем можна займатися й 70-річним аматорам, якщо стан здоров’я дозволяє. На змаганнях ветеранів існують певні послаблення, які допомагають обмежити фізичні навантаження гравцям похилого віку. Зокрема, вони грають лише один сет до восьми геймів (звичайний поєдинок триває кілька сетів до шести геймів). Причому матч триває максимум годину, незалежно від рахунку. Наприклад, за такою системою останніми вихідними проходив аматорський турнір в парку Дружби народів.

– Тенісисти-ветерани не тільки тренуються і грають. Вони намагаються підтримувати себе в гарній фізичній формі. Зокрема, роблять зарядку, бігають тощо, – розповів Сергій Бойко. – До речі, понад половини тенісистів у віці раніше займалися іншими видами спорту. Приміром, боротьбою, футболом, волейболом, бадмінтоном тощо. Багатьма видами спорту ветеранам займатися  небажано, тому вони й стають тенісистами. Але початківцям похилого віку необхідно радитися з тренером і лікарем, регулювати свої фізичні навантаження.     

Довідка RIA

Влітку тренування і змагання з великого тенісу відбуваються на кортах П`ятничанського парку, кооперативного інституту, парку Дружби народів, військового санаторію, технічного університету, ЦПКіВ.

Взимку тенісисти переходять на закриті майданчики спорткомплексів «Термінал», «Колос», «Вінниця» (колишній СКА).

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up