На відкритому Кубку Вінниці із кікбоксингу і К-1 домінували бійці з районів

На відкритому Кубку Вінниці із кікбоксингу і К-1 домінували бійці з районів
Через мить Ярослав Шевчук відправить у важкий нокаут свого суперника

У Вінниці культивуються десятки єдиноборств. Як правило, спортсмени виступають на турнірах не лише в профільному виді бойових мистецтв, але й в суміжних. Тобто існує своєрідна конкуренція між організаторами і тренерами із різних видів самозахисту.

На переважній більшості місцевих змагань бійці отримують лише грамоти і медалі, інколи й кубки. Мовляв, головне – не гроші, а радість від перемоги, самовдосконалення і покрашення фізичної форми. А ось Вінницька обласна федерація кікбоксингу WAKO (найпопулярніша у світі версія, яка претендує на олімпійське визнання) пішла іншим шляхом. Організатори Кубку Вінниці вирішили стимулювати масовість і заохотити кращих бійців рекордним призовим фондом.

Важкі нокаути і швидкі перемоги

Місцеві кубкові змагання із кікбоксингу і К-1 відбулися восьмого грудня у клубі «Нокаут». Юнаки до 14 років змагалися у розділі лоу-кік. Молодь старше цього віку – у популярному розділі К-1, де додатково дозволені удари колінами і підсічки.  

На ринг виходили понад 180 учасників віком від семи до 21 років. Вони представляли 16 клубів із різних міст і районів Вінниччини. Бої супроводжувалися онлайн-трансляцією із наступною архівацією відео.

Відео дня

У поєдинках юних спортсменів не бракувало нокдаунів і нокаутів. Не раз після потужних ударів доводилося викликати на ринг лікарів. А ось дорослі, більш кваліфіковані, бійці переважно перемагали по очках.  

Десятирічний Ярослав Шевчук (Крижопіль) швидко нокаутував свого суперника. Він вразив опонента ударом ногою в голову, після чого довелося звертатися за допомогою лікаря, що чергував біля рингу.   

– Нокаутом вдається перемагати нечасто. Зазвичай виграю за очками. Взагалі я з шести років захоплююся рукопашним боєм. Вирішив спробувати себе в кікбоксингу, адже ці види спорту дещо схожі, – поділився Ярослав Шевчук.  

Не всім знайшлися суперники

Вперше кожен переможець, включаючи наймолодших, отримував непогану грошову винагороду – півтисячі гривень. Призовий фонд встановив президент обласної федерації кікбоксингу WAKO Володимир Хоменко.

Зрозуміло, традиційні медалі і грамоти також ніхто не відміняв. Загалом медалі розігрувалися у семи вікових групах. У кожній із них було від семи і більше вагових категорій. Тобто роздали близько півсотні комплектів нагород.

Але нагороди дісталися не всім. У кількох категоріях заявили лише одного бійця, тому й призові не були розіграні. Приміром, так і не знайшлося опонентки для десятирічної Софії Сметани (Жмеринка). 

Дівчина опановує кікбоксинг вже чотири роки. Займається для того, щоб вміти дати відсіч у разі потреби. Тобто розглядає свій вид спорту, як самооборону.

– Зазвичай під час словесних баталій намагаюся себе стримувати і бути розумнішою, ніж кривдник. Тобто першою не б’ю ніколи, – каже Софія Сметана. – А взагалі битися і змагатися дуже люблю. Маю вже 20 нагород, серед яких 17 золотих. В тому разі й всеукраїнського рівня!

«Десна», «Дао» і «Прайд»

Серед учасників було багато не лише «чистих» кікбоксерів, але й представників інших єдиноборств.

– Вінницьку федерацію таїландського боксу представляють три бійці. В нашому виді спорту можна використовувати коліна і лікті, працювати в клінчі. Тому у кікбоксингу нашим вихованцям трохи легше виступати, – сказав Максим Пашковський.

Престижні Кубки вручили переможцям у командному заліку. Першість здобула спортшкола «Десна» Вінницького району. Її основу складали представники клубу «У-Вей» Стрижавки. Вони загалом виграли близько 20 нагород різного ґатунку.

Також до призової трійки увійшли клуби «ДАО» (Бар) і «Прайд» (Жмеринка). Серед представників обласного центру високі результати показали вихованці клубу «Січ» під керівництвом тренера Ігоря Дишливенка. Приміром, Дмитро Цвігун, який став кращим серед молоді 2000 р.н.     

Всеукраїнські досягнення

Віце-президент обласної федерації кікбоксингу WAKO Василь Музика нагадав, що у Вінниці розвивають кікбоксинг у розділах лоу-кік і К-1, що є професійним міжнародним майданчиком для представників багатьох єдиноборств. 

– Тому в наших змаганнях беруть участь представники рукопашного бою, таїландського боксу, ушу-саньба, кудо, таеквондо тощо. Серед них є чемпіони України, майстри спорту, – каже Василь Музика. – Цього року вінницька збірна, складена із 11 спортсменів, взяла участь в Кубку України. Наші бійці здобули по три золотих, срібних і бронзових медалі!      

Заступник голови спорткомітету Вінницької міської ради, тренер із боксу Роман Семчук звернув увагу, що останнім часом у обласній федерації кікбоксингу WAKO намітився прогрес.

– Проведені турніри в 2018 році – доволі масові. Це свідчить про популярність кікбоксингу у Вінниці, – каже Роман Семчук  – Серед учасників змагань є й боксери. Бо у цьому виді спорту вагоме місце все ж займають удари руками.  

 

На шляху до олімпійського визнання

30 листопада під час засідання виконкому Міжнародного олімпійського комітету, яке відбулось у Токіо (Японія), Міжнародна федерація самбо та Всесвітня асоціація кікбоксингу WAKO отримали тимчасове визнання. Враховувалася виконана робота із просування видів спорту в світі та відповідність цінностям Олімпійської хартії (фундаментальним принципам олімпізму).

Тепер самбо і кікбоксинг можуть претендувати на включення у програму Олімпіад, а також отримання щорічного фінансування з боку МОК. Рішення щодо майбутнього їх в олімпійському русі розглянуть у найближчі три роки.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up