Кращий спортсмен травня на Вінниччині Олександр Дяченко грає без замін

Кращий спортсмен травня на Вінниччині Олександр Дяченко грає без замін

Кращим спортсменом травня на Вінниччині визнаний хокеїст на траві з міста над Бугом Олександр Дяченко. По традиції за це він отримав сертифікат обласного відділення НОКУ на три тисячі гривень.

Як виявилося, кращого спортсмена травня все влаштовує у нашому місті і перебиратися за кордон, як його деякі молодші колеги, він не збирається. 

Лідер на полі

В середині травня у Відні (Австрія) відбувся чемпіонат Європи з хокею на траві серед клубних команд. Це були змагання в групі «Трофі», другій за силою. Вінницю представляв чемпіон України – «ОКС-ШВСМ». Наші земляки переграли швейцарський ХК «Rotweiss Wettingen» – 2:0. Далі була нічия із австрійським клубом WAC - 1:1. В завершальній грі в групі наші хлопці розгромили ХК «Bra» (Італія) - 13:1. В фіналі вінничани поступилися шотландському ХК «Grange» – 2:5 і здобули срібло.

Відео дня

Одним із лідерів команди «ОКС-ШВСМ» був її багаторічний капітан, центральний захисник Олександр Дяченко. Він – ветеран вінницького клубу.  За словами тренерів, Олександр є безумовним лідером вінницької команди і за грою, і за бійцівськими якостями.

– У Відні він відпрацьовував не лише в захисті, але й підключався до атак і розіграшу штрафних кутових ударів. Приміром, після такої стандартної ситуації, в результаті розіграшу комбінації, забив шотландцям, – додав Павло Мазур.    

Грав за «Олімпік»

Олександр Дяченко – вихованець калинівського хокею, звідки родом. До цього виду спорту його залучив старший брат Сергій, який згодом припинив тренуватися. В дитинстві Сашко здобував медалі юнацьких чемпіонатів України.   

– До Вінниці перебрався в 1999 році, коли поступив до аграрного університету. Тоді Віктор Костюкевич (засновник вінницького хокею на траві ­– авт.) забрав мене до свого клубу «Олімпік». Ми з перемінним успіхом змагалися з «Колосом», який нині має назву «ОКС-ШВСМ». Ці дербі були завжди запеклими, – згадує Олександр Дяченко.

В «Колосі» спортсмен опинився в 2011 році. Це сталося тоді, колі «Олімпік» практично розпався у зв’язку з від’їздом основних гравців за кордон – в основному, до Білорусі та Італії.  

– Як такої, команди «олімпійців» не стало. Тоді тренер «колосівців» Павло Мазур запропонував мені та Олегу Поліщуку перейти до свого клубу, – пояснює  Олександр Дяченко.

Бойовий італійський чемпіонат

Олександр Дяченко раніше мав досвід виступів за кордоном. В Італії грав один сезон, в ФК «Суеллі».

– Я виступав в елітному італійському дивізіоні А1. Тоді наша команда входила до п’ятірки кращих. Причому чемпіонаті Італії тоді був дуже рівним. І шість-сім команд мали приблизно однаковий потенціал. Тому кожна гра була справжнім боєм, – згадує вінничанин.   

Але спортсмен зараз з Вінниці перебиратися нікуди не планує. Бо «пустив тут «коріння» – має родину, двох дітей.    

–Я спробував свої сили за кордоном. Коли я грав в Італії, сину було лише два місяці. Це як раз був один із основних факторів, чому я повернувся грати до Вінниці, – наголошує хокеїст.

Дружина Наталя Дяченко – не спортсменка. А ось дітей капітан нашого клубу залучає до спорту. Дев’ятирічний син Дмитро займається хокеєм на траві, але поки що непостійно. П’ятирічна донечка Ірина вже тримає в руках ключку, непогано грає. Але тренування не відвідує, бо у Вінниці жіночий хокей не культивується.    

– Дружина та діти підтримували нас на Кубку Трофі. Вперше в історії українського хокею частина гравців поїхала на закордонний чемпіонат із родинами. Це, безумовно, позитивно вплинуло на результат, – підкреслив кращий спортсмен травня на Вінниччині.    

Ветерани – без замін

Незважаючи на солідний вік, Олександр Дяченко на чемпіонаті Європи в Австрії відіграв без замін. Жодної хвилини його не підміняли, наголошує головний тренер «ОКС-ШВСМ» Павло Мазур.

– Коли входиш у азарт, не помічаєш втоми. Адже розумієш, що необхідно вигравати. Навіть нічия могла зіграти з нами злий жарт. Саме так було на чемпіонаті в Австрії, – ділиться Олександр Дяченко. – До речі, в нашій команді є ще один гравець, старший за мене. Це 39-річний Артем Поповченко, який також грав без замін.

Взагалі у «колосівців» ветерани – в пошані. Бо тренер клубу Павло Мазур вважає, що до 40 років вони можуть грати на високому рівні. Хоча сам «коуч» ігрову кар’єру завершив у 37 років. 

– Приємно отримати нагороду кращого спортсмена місяця. Але почивати на лаврах немає часу. Після двох тижнів відпустки розпочинаю підготовку разом зі збірною України до першого раунду Світової ліги, – каже Олександр Дяченко

Довідка RIA

Олександр Дяченко – майстер спорту України з хокею на траві. Двічі був віце-чемпіоном клубного чемпіонату Європи в групі «Трофі», вигравав «золото» в групі «Челленджер». В складі збірної України з індорхокею в 2018 році вперше в історії вийшов у найсильніший дивізіон «А».   

Хобі – збір грибів і риболовля разом із родиною. Це  допомагає відпочити і зняти стрес після напружених спортивних навантажень

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up