Господарі випередили призерів світу і Європи на меморіалі засновника вінницького гандболу Анатолія Скібенка

Господарі випередили призерів світу і Європи на меморіалі засновника вінницького гандболу Анатолія Скібенка

Вісім років тому пішов із життя засновник вінницького гандболу, провідний тренер, суддя і організатор Анатолій Скібенко. Під його керівництвом вінницька команда здобула срібло чемпіонату України серед педвузів, а більшість нинішніх тренерів і організаторів – колишні вихованці цього фахівця. Вихідними у спорткомплексі «Вінниця» відбувся другий турнір пам’яті Анатолія Скібенка.  

Ініціював колишній вихованець 

Змагання спільними зусиллями організували і провели обласні федерація гандболу, спортуправління ОДА, відділення НОКУ, спорткомітет Вінницької міської ради, організація ФСТ «Колос» Вінницького району за підтримки меценатів: заслуженого працівника сфери послуг України - Паньківа Михайла  Івановича і радника голови Вінницької ОДА Павлюка Василя Петровича.

На урочисте відкриття завітали вдова Анатолія Скібенка Зінаїда, майстер спорту із художньої гімнастики, син Віталій та онук Максим. Гандболістів привітали представник облспортуправління Ігор Шевчук, заступник голови міськспорткомітету Роман Семчук, голова спорттовариства «Колос» Вінницького району Родіон Юсумбелі, голова Томашпільської селищної об’єднаної територіальної громади Валерій Немировський, президент обласної федерації гандболу Олександр Павлюк.

Відео дня

– Анатолій Скібенко запросив мене до Вінницького державного педагогічного університету. До цього я грав ту гандбол лише на рівні села і району. Дуже вдячний за все своєму тренеру. Тому став ініціатором проведення турніру його пам’яті, – сказав Родіон Юсумбелі.  

Кращий молодий тренер року

Від обласного відділення НОКУ вручили диплом і грошову премію «кращому молодому тренеру Вінниччини 2017 року» Юрію Чурбакову. Він сім років працює у МДЮСШ № 3, навчає гандболу виключно юнаків. Водночас Юрій Чурбаков є граючим другим тренером ГК «ВДПУ».   

– Наші юнацькі команди постійно посідають перші місця в області. На чемпіонатах України поки не маємо високих результатів, але до них прагнемо, – каже Юрій Чурбаков.

За його словами, на меморіалі Анатолія Скібенка багато сильних команд, склад учасників достатньо рівний.

– ГК «ВДПУ» грає у омолодженому складі Близько половини команди складають кращі вихованці МДЮСШ № 3. Вони виступають й на чоловічому чемпіонаті України, – повідомив  Юрій Чурбаков. 

Аматори і майстри

Найбільш титулованим серед клубів-учасників був «Легіон ХХІ» (Київ) - призер ветеранських європейських ігор. У його складі грав чемпіон світу серед ветеранів Владислав Юрченко. ГК «Харків» переважно складався зі студентів авіаційного університету. Збірна Хмельницької області була поєднанням молодості і досвіду. До неї входили не лише представники обласного центру, але й Волочиська. Томашпільський «Олімпік» мав у складі досвідчених майстрів. Він три сезони поспіль брав участь у першій лізі чемпіонату України, але у зв’язку з фінансовими складнощами цього року відмовився.

Були й дві команди міста над Бугом. Це збірна ветеранів «Вечірня Вінниця». 15 років тому вони грали у вінницькій команді «Гіпаніс», були призерами першої ліги чемпіонату країни. Зі спортивною формою у цих майстрів все гаразд – нещодавно команда Вінниці посіла друге місце на Всеукраїнських іграх  ветеранів.

Одним із фаворитів меморіалу був бронзовий призер чемпіонату України серед чоловіків (перша ліга) і один із лідерів поточного сезону ГК «ВДПУ». За нього грають виключно місцеві спортсмени, переважно студенти педуніверситету. Ця команда, розбавлена кількома ветеранами, нещодавно увійшла до трійки призерів Кубку України із пляжного гандболу. 

Драматичний фінал

На попередньому етапі турніру два колективи господарів розвели окремо. В одній з груп виступали ГК «ВДПУ», ГК «Харків» і «Олімпік» (Томашпіль), в іншій – «Легіон ХХІ» (Київ), «Вечірня Вінниця» і збірна Хмельницької області. Боролися за коловою системою. Зважаючи на участь багатьох ветеранів, тривалість поєдинку дещо скоротили. В кожному матчі грали два тайми не по 30 хвилин, а по 25.    

Переможці груп боролися за золото, другі команди – за бронзу. В напруженому і приблизно рівному фіналі ГК «ВДПУ» переміг «Легіон ХХІ» із рахунком 28:24. Інтрига зберігалася до останніх секунд. Третє місце посіла «Вечірня Вінниця», яка у стиковому матчі здолала харків’ян – 28:26. 

Призери отримали кубки, медалі і грамоти. Були вручені призи й по амплуа. Кращим воротарем турніру став Володимир Шепель (Харків), кращим захисником – Олексій Вознюк («Вечірня Вінниця»), кращим гравцем – майстер спорту України Олександр Корчак (ГК «ВДПУ»).

Немає сучасного залу

Нагадаємо, гандбольна команда майстрів у Вінниці була відроджена після понад десятирічної перерви.

– Це дало значний поштовх вінницькому гандболу, який перебуває на підйомі. Плідно працює профільне відділення у МДЮСШ № 3.  Водночас спорткомплекс «Вінниця» конче необхідно реконструювати. Покриття його ігрової зали – не на потрібному рівні. Взагалі у нашому місті немає сучасного гандбольного майданчику, а матчі першої ліги поки доводиться грати у СК «Вінниця», – прокоментував головний суддя меморіалу, головний тренер збірної області з гандболу, член федерацій гандболу і пляжного гандболу України Володимир Тихонов.

Амбітні плани 

ГК «ВДПУ»  після ІІ турів йде третім серед семи команд першої ліги чемпіонату України. Як подальші плани у нашого провідного клубу, повідомив президент обласної федерації гандболу Олександр Павлюк.  

–  В минулому сезоні ГК «ВДПУ» виборов бронзу. В нинішньому сезоні президентом клубу і тренерським складом на чолі зі Свірщук Наталією Сергієвною та Чурбаковим Юрієм Олександовичем поставлена ціль стати срібними призерами. Команду підтримує спортивна  влада міста на чолі з Краєвським Сергієм Станіславовичем та області на чолі з Чернявським Сергієм Володимировичем.Наші досягнення  не були б такими вагомими, якби не підтримка президента клубу Паньківа Михайла Івановича. Тому у команди є перспективи, – каже  Олександр Павлюк. 

Водночас наші гандбольні функціонери вже готуються до відкритого Кубку Вінниці, який відбудеться у лютому 2018 року. Планується, що на нього завітають дуже сильні команди – з Сум, Дніпра,Харкова тощо. 

Де займатися?   

Тренування юнаків і дівчат з гандболу відбуваються у школі № 10 (там є гандбольний майданчик просто неба), Палаці дітей та юнацтва і СК «Вінниця». Юнацькі тренери із цього виду спорту працюють виключно у МДЮСШ № 3 (вул. Театральна, 24, тел. 67-32-85). Дорослі гандболісти займаються у Вінницькому державному педагогічному університеті і СК «Вінниця».

 

 

 

 

 

  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up