До європейського золота бігла цілу добу

До європейського золота бігла цілу добу
Анастасія Басюк здобула вже четверте золото на чемпіонатах Європи. Тричі вона перемагала й на світовому рівні
  • Рогейн – екстремальне багатогодинне спортивне орієнтування. У Вінниці воно не культивується, як окремий вид спорту.
  • Рогейном вінницькі орієнтувальники займаються у доповнення до традиційних бігових чемпіонатів.
  • Але при цьому вони досягають значних успіхів у ньому не лише на всеукраїнському, але й на міжнародному рівнях.   

Командний тріумф

Чемпіонат Європи із рогейну протягом доби відбувався наприкінці серпня в районі населених пунктів Вижниці і Берегомета (Чернівецька область). Серед наших суперників були представники Латвії, Фінляндії, Естонії тощо. Загалом на змаганні було представлено 13 країн. Як і в традиційному спортивному орієнтуванні, учасники за допомогою компаса і карти шукали контрольні пункти (КП).  

Вінничанка Катерина Дзема (24 роки) в команді із Тетяною Уфімцевою із Черкас стала п’ятою серед жінок.

Відео дня

А наша 21-річна землячка Анастасія Басюк в парі із Вікторією Ткачук з Дніпропетровська серед жінок виявилася шостою. А серед юніорів (до 24 років) ця ж команда виграла золоту медаль!

До команд могли входити два або три орієнтувальники. 

– Деякі команди могли разом з іншими пробігати низку контрольних кіл. Але не більше п’яти поспіль. Інакше – дискваліфікація, – каже наставниця Анастасії Басюк, заслужений  тренер України, тренер збірної області зі спортивного орієнтування Людмила Пронтішева.  

Круті і слизькі гори

Змагання проходило в Карпатах. Висота гір там сягала від 800 до понад тисячі метрів. Це додавало складності.

– Наше завдання цього разу було нелегким. Адже гори виявилися дуже крутими і слизькими. Нам вдалося здобути золоту нагороду, бо ми разом із Вікторією Ткачук виступали вже не в одному чемпіонаті. Перемогли влітку цього року на чемпіонаті України із 12-годинного рогейну. Тому й зараз були впевненими в собі, – розповідає Анастасія Басюк. 

Цікаво, що на нещодавньому чемпіонаті України із 12 годинного рогейну Анастасія Басюк і Вікторія Ткачук випередили навіть чоловіків.

– Вони нормально спланували дистанцію і пройшли її якнайкраще. Хоча, напевно, тоді все ж не було особливо сильних суперників-чоловіків, – каже Людмила Пронтішева.

Відпочинок на п’ять хвилин

Для Анастасії це вже четверте золото на чемпіонатах Європи

з рогейну. Вона перемагає на таких змаганнях, починаючи з 2015 року. В її активі є й три перемоги на чемпіонатах світу.

Як каже тренер, успіхи в спортивному орієнтуванні до Насті прийшли не відразу. Бо спочатку вона займалася не цим видом спорту, а плаванням і бально-спортивними танцями. Але наполегливість згодом принесла чудові плоди.

– В рогейні успіху досягають ті, у кого є неабияка сила волі. В традиційному спортивному орієнтуванні жінки протягом змагання долають 12 – 13 км. А у рогейні – понад 80! – наголошує Людмила Пронтішева.   

Під час таких екстремальних забігів спортсменам дозволено відпочивати.

– Зокрема, наші чемпіонки робили перепочинок на п’ять хвилин кожної години. Інакше вони б просто не добігли до фінішу. Але, якщо будеш багато відпочивати, успіху не доб’єшся, – пояснює тренер.  

Пробігли 87 кілометрів 

На чемпіонаті Європи Анастасія Басюк разом із напарницею подолали 65 км, якщо рахувати відстань по пташиному польоту. А фактично набагато більше – 87 км.

За дві години до старту спортсменам видали карти місцевості. По ним учасники планували маршрут. Тобто обирали порядок пошуку і проходження КП.

– Кожен із них оцінювався певною кількістю очок. Враховували складність пошуку КП, висоту і відстань до нього. В Карпатських  горах було встановлено близько 80 КП, а наші чемпіонки Європи відшукали близько половини, – розповідає наставниця.  

За словами Людмили Пронтішевої, вінничани не спеціалізуються на рогейні, а займаються традиційним спортивним орієнтуванням.

– Але наші спортсмени готові бігти й великі дистанції. Перед рогейном проводимо спеціальну підготовку (на витривалість). Також протягом року беремо участь у всеукраїнських чемпіонатах із орієнтування протягом шести і 12 годин, – каже вона.

 

Де займатися?

На спортивне орієнтування новачків приймають у спортшколі № 2. Тренування відбувається на базі клубу «Восход» (вул. 600-річчя, 6). Запрошують дітей, починаючи із другого класу. Довідки за телефоном: 067-391-49-51 (тренер Людмила Пронтішева).

– Щоб досягти успіху у нашому виді спорту, треба гарно бігати та водночас на ходу приймати правильні рішення. Тобто добре працювати головою, – наголошує Людмила Пронтішева.       

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up