Десятий вінницький ультрамарафон «Самоперевершення» зібрав бігунів з чотирьох країн

Десятий вінницький ультрамарафон «Самоперевершення» зібрав бігунів з чотирьох країн
  • У вінницькому парку Дружби народів сьогодні, 29 червня, стартували десяті ультрамарафонські змагання.
  • Зокрема, чемпіонат України із дводобового бігу та відкриті перегони на 12, 24 і 48 годин «Самоперевершення».

 

Учасники відважно кидають виклик запаморочливим дистанціям  (в середньому пробігають близько 250 км), обмеженням та погодним умовам, показують приклад терпіння, сили духу.  Кожен бігун, який фінішує, є переможцем в першу чергу над собою.

Харчування на ходу

Для бігунів проклали нову трасу на берегу Вишенського озера. Раніше ультрамарафонці намотували кола по 1200 метрів. Зараз кожне складає 1317 метрів. Це пов’язано із тим, що в парку облаштували нові пішохідні доріжки і освітлення.

– Вінницький чемпіонат із дводобового бігу – найдовший марафон в Україні! Тут виступають й учасники чемпіонату Європи.  Взагалі наша країна – серед лідерів світового ультрамарафону. Хоча в Європі є й довші змагання. Приміром, в Греції проводяться забіги на 1000 міль, які тривають понад десять діб, – каже представник комітету бігу поза стадіону Федерації легкої атлетики України Валентин Іонов,

Відео дня

Як правило, марафонці харчуються на ходу. Тому до їх послуг – мобільний блок харчування: чотириразова гаряча їжа та безліч зелених  коктейлів,  свіжих фруктів та овочів. І, звісно, вода в необмеженій кількості.

– Спортсменів годують кваліфіковані повари, які спеціалізуються на марафонах і ультрамарафонах. Переважно вони готують вегетаріанські страви, гарячу їжу. На столі – багато ягід і фруктів, є вода і чай. Але можна їсти й своє, – каже директор змагань Ігор Мудрик (Вінниця), рекордсмен вінницького добового забігу.

Бігуни отримують необхідну медичну допомогу  та кваліфіковану поміч масажиста. Різнокольорове наметове містечко надає прихисток від негоди та задовольняє потребу учасників у сні та відпочинку.

– Результати фіксуються суддями одночасно на чотирьох комп’ютерах. Якщо буде помилка, вона легко перевіряється і виправляється, – додає  Ігор Мудрик.       

Не лише профі

Далеко не всі учасники чемпіонату є  професійними спортсменами. Серед  них  є вчителі, бібліотекарі, юристи, економісти, пенсіонери та підприємці. Тобто чоловіки та жінки різного віку та професій, які  відчувають смак до життя, волю до перемоги і насмілюються кинути виклик своїм слабкостям та шаленим дистанціям. Стартували не лише молоді люди, скоріше – молоді духом. Переважно вік бігунів – 30 – 50 років.

Серед ультрамарафонців по традиції є й вінницькі любителі зимового плавання. Президент Вінницького клубу моржів «Нептун», 73-річна Раїса Макієвська, стартує у 12-годинному забігу. Вже чотири роки вона не пропускає таких змагань. Каже, що під час забігу їсть дуже мало. Мовляв, півдоби  поголодувати можна

– Щоб моржувати, необхідно бігати, бути в хорошій фізичній формі. Зимове плавання вимагає витривалості, самодисципліни. Тому я беру участь у марафонських змаганнях. Також катаюся на велосипеді і роликах, займаюся йогою, – наголошує Раїса Макієвська,

Ольга Стадник (Львів) бігає дводобовий марафон лише вдруге. 62-річна спортсменка мріяла подолати більшу відстань, ніж торік. На домашніх тренуваннях львів’янка щодня пробігає 15 – 20 км, а також займається скандинавською ходьбою (із палками).    

– Багатоденними бігом я зацікавилася недавно. До цього на змаганнях долала дистанції у 21 і 10 км. У стартах «Самоперевершення» подобається відсутність конкуренції із іншими учасниками. Тут я випробовую лише власні можливості, – ділиться Ольга Стадник.

Приклад трьом онукам 

Володимир Сухоставський у дводобовому забігу стартував вп’яте, неодноразово був призером. Також 58-річний вінничанин кілька разів бігав по 24 години.

– Такі старти і процес підготовки до них – справжня радість. Готуюся до них по кілька місяців. Щодня виходжу у ліс: роблю зарядку, бігаю і тренуюся. Демонструю приклад своїм трьом онукам, які поки небагато займаються спортом, – підкреслює Володимир Сухоставський.

Загалом на змаганнях представлено 20 регіонів України.  Серед учасників були й гості з Польщі, Білорусі та Чехії.

Білорус Леонід Анацка (Ліда) розповів, що в його країні також регулярно проходять багатоденні забіги. У Вінниці 56-річний ультрамарафонець стартує вже третій рік, причому постійно підвищує свої результати.

– Цього року в забігу бере участь більше молоді, конкурувати  з нею непросто. Але перемога у таких стартах  це – не головне. Найбільш важливе, що ми спілкуємося і бігаємо разом із однодумцями, – наголошує Леонід Анацка.  

Найбільша зірка ультрамарафонів

Найбільш престижним є змагання із дводобового бігу. У ньому беруть участь 19 чоловіків і 14 жінок. Серед них – справжні зірки. Приміром, рекордсмени вінницьких змагань Володимир Васютін (Енергодар, 304 км) і Лариса Лабарткава (Львів, 232 км). А також Олег Лебедєв (Київ) – справжня легенда світових ультрамарафонів. В 2004 році він став першим спортсменом із пострадянських країн, який фінішував в США  у найдовшому на планеті забігу – на 3100 міль (близько 5000 км).  

– З того часу я фінішував у цьому забігу дев’ять разів, входив до першої п’ятірки. За всю історію забігів на 3100 міль до кінця дійшов 41 спортсмен. Щороку на старт виходить лише 10-12 атлетів, – каже 48-річний Олег Лебедєв.

Зірковий киянин у Вінниці дебютував у забігу на 48 годин. Раніше він організовував змагання і бігав протягом доби.

– Цікаво спробувати не спати дві доби. В звичних для мене забігах на 3100 міль спортсмени в русі лише 18 годин. А з 12-ї години ночі до шостої ранку – відпочинок. Тоді траса – закрита. Можна не спати, а ось бігти заборонено, – продовжує Олег Лебедєв.  

Серед фаворитів є й Андрій Ткачук (Хуст) – чинний чемпіон України і учасник  чемпіонату Європи із добового бігу. 32-річний закарпатець вирішив позмагатися у 48-годинному забігу. До вінницьких змагань Андрій Ткачук особливо не готувався. Лише взяв із собою десяток енергетичних батончиків, а також капсули проти судорог і спазмів.

– У Вінниці я вперше. Вирішив спробувати себе у новому. 24 години бігав кілька разів. Тепер буду постійно у русі протягом вдвічі більшого часу. Що буде після 30 годин без сну,­ поки не знаю. У намет заходитиму лише заради того, щоб змінити мокрий одяг, – каже Андрій Ткачук.   

З історії ультразабігів

Міжнародна марафонська команда Шрі Чінмоя щороку організовує близько 500 різноманітних стартів у 70 країнах світу – від забігів на дві милі (близько 3,2 км) до найдовшого сертифікованого забігу на планеті  (близько 5000 км) у Нью-Йорку (США).

В Україні марафонська команда почала роботу у 2004 році, організувала забіг на 12 годин у Києві. У вересні 2006 року там же стартував перший добовий забіг. Найбільш масовим ультразабігом на теренах України за останні роки став Одеський марафон, він зібрав 800 бігунів.

Серед відомих спортсменів, які приймали участь в вінницьких змаганнях «Самоперевершення», є Юрій Тростенюк. Він – перший вінничанин, який став чемпіоном у забігу на 5000 км в Нью-Йорку. Наш земляк Ігор Мудрик посів там друге місце, а вінничанка Наталя Глущук – неодноразова призерка у шестидобових та десятидобових міжнародних змаганнях.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Иван Шевчук

    В голові не вкладається: "48! годин бігу"  Реально люди - машини! Круто...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up