Дебютантки стали призерками чемпіонату світу з естетичної групової гімнастики

Дебютантки стали призерками чемпіонату світу з естетичної групової гімнастики
Наші призерки світу. На першому плані – Вероніка Примха

Естетична групова гімнастика – неолімпійський вид спорту, який останніми роками набирає популярності в Україні та світі. Він є «близьким родичем» художньої гімнастики, але має певні особливості. В першу чергу – це завжди командний вид, у якому синхронні рухи мають виконувати шість – десять спортсменок.

Причому вони працюють завжди без предметів. «Естетки» роблять «хвилі», скручування та інші оригінальні рухи, яких немає в традиційній художній гімнастиці.    

Перший млинець – не глевкий!

У Вінниці та області «естетику» розвивають виключно на базі ДЮСШ «Темп». А тренування відбуваються поки що лише у СК «Нокаут». Відсутність внутрішньої конкуренції не заважає нашим дівчатам підкорювати все нові і нові вершини. Нещодавно вихованки «Темпу» стали віце-чемпіонками України. Таким чином вони здобули право на участь в чемпіонаті світу з естетичної групової гімнастики у Будапешті (Угорщина).

Коштів на поїздку бракувало, адже «естетика» – неолімпійський вид спорту. Їх збирали всією вінницькою громадою. Допомогли місцеві меценати і пересічні, навіть невідомі спортсменам люди, які скидали кошти на картковий рахунок тренера.

Відео дня

Таким чином вояж за кордон відбувся! Це був дебют наших естетичних гімнасток на світових та європейських форумах. В змаганні були представлені команди 37 країн. 

На диво, наші спортсменки не лише виступили гідно, але й одразу «з місця в кар’єр» здобули бронзові медалі серед «сенйорок» (старше 16 років). Отримали їх у новій категорії – короткій програмі у стилі «танго». Вона існує лише перший рік і вперше була представлена на світовій першості. 

«Граючий» хореограф

Про «граючих» футбольних тренерів всім добре відомо. А ось Антоніна Єгорова – призерка світу і одночасно хореограф вінницької команди.

– Ми здобули медалі чемпіонату світу невипадково. Перед цим дуже багато тренувалися. Почали готувати програму майже рік тому. Створили яскраву композицію у вересні. Вперше показали її на чемпіонаті України,  де стали другими, – розповідає Антоніна Єгорова.

Антоніна поєднує гімнастику із кількома видами сучасного мистецтва та заняттями акторською майстерністю. Отримані знання вона використала під час підготовки композиції до світового форуму. Безумовно, це допомогло її вихованкам (і одночасно партнеркам!) вийти на найвищий міжнародний рівень.

– Якби у нашому виступі не було елементів мистецтва, оригінальності, творчого мислення, гарного акторського виконання, відчуття музики і гімнастичних рухів, його б не оцінило схвально журі. Адже композиція має вплив на глядача не лише із технічної точки зору, але й емоційної та естетичної. Кожен рух передає певний образ. Саме в цьому є сенс нашого виду спорту, – пояснює дівчина.

Перемогли господарки килиму

У категорії, де виступали вінничанки, було вісім команд. Наших дівчат випередили лише «естетки» Угорщини та Болгарії.

– Після цього успіху деякі дівчата плакали. Адже їм лише по 16 – 17 років. Мені – 27 років, у спорті я бачила чимало. І не думала, що буду відчувати сильний прилив адреналіну. Але також виявилася приємно враженою. Коли нам вручали нагороди і заграв гімн України, це було зворушливо, – продовжує Антоніна Єгорова.  

Також в Будапешті Україну представляли команди Дніпра, Запоріжжя і Харкова. Найкращий результат показали дніпрянки – здобули золото серед юніорок.  

Вершина 15-річної праці

Тренер-викладач ДЮСШ «Темп» Світлана Єгорова, голова обласного підрозділу Федерації естетичної групової гімнастики України розповіла, що її донька Антоніна спочатку не планувала виступати в Будапешті. А замінила в останній момент одну із гімнасток, яка зламала руку. Втім, досвід хореографа пішов лише на користь команді.  

– Медалі стали приємною несподіванкою. Ми потрапили до фіналу на третій позиції. Там різниця між другим, третім і четвертим місцями була незначною. Зрозуміло, це викликало серйозні хвилювання. Але все вийшло якнайкраще, – згадує Світлана Єгорова.     

Єгорова-старша чверть сторіччя викладає художню гімнастику, а останні 15 років – ще й естетичну. Угорський успіх – це вершина її натхненної праці. До цього вінницькі «естетки» неодноразово були призерками України.

– Наші призерки світу – це учениці 9 – 11 класів. Деякі із них планують поступати не у місцеві виші. Тому зберегти цей успішний склад буде непросто, – каже Світлана Єгорова.         

Вінницькі призерки чемпіонату світу

Це Ксенія Варижук, Вероніка Примха, Тая Кухар, Юлія Кустова, Анна Прокопова, Катерина  Бойван, Вікторія Губрій і Антоніна Єгорова. 

Тренер команди – Світлана Єгорова, хореограф – Антоніна Єгорова.

З історії виду

Естетична гімнастика є національним видом спорту у Фінляндії та Естонії вже протягом сторіччя. З 1950-х років почалися змагання. Перший міжнародний турнір відбувся в Хельсінкі (Фінляндія) в 1996 році. Через чотири роки там же провели перший чемпіонат світу.

Міжнародна федерація естетичної гімнастики була створена в 2003 році. Нині цей вид спорту змінив назву на «естетична групова гімнастика».

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:39 Подружжя Остапенків поховали. Їх син і ще двоє постраждалих хлопців — стабільні 13:13 Шукають молодого хлопця, якого підозрюють у крадіжці photo_camera 12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up