Чемпіонат Вінниччини з футзалу виграв дебютант «ЯСКО»

Чемпіонат Вінниччини з футзалу виграв дебютант «ЯСКО»

Як відомо, футбол – наймасовіший і найпопулярніший вид спорту на Вінниччині. Взимку десятки аматорських команд не відпочивають, а змагаються у приміщенні. Чемпіонат області з футзалу серед аматорів фінішував 24 лютого у вінницькому СК «Колос». Змагання пройшло під егідою обласної федерації футболу і мало престижний статус відбору на всеукраїнську першість.    

Від школярів до пенсіонерів

За словами організаторів, в турнірі грали представники всіх вікових категорій – від 16 до 68 років. Хоча, зрозуміло, ветеранів було небагато – значно більше молоді. Легіонери з інших областей допускалися, але їх можна було порахувати на пальцях.

– За останні роки рівень футзалу Вінниччини піднявся. Причому, незважаючи на те, що ми привели регламент обласних змагань у відповідність із всеукраїнським. Тепер за кожен клуб мають право виступати не більше двох гравців з інших регіонів. Раніше можна було запрошувати скільки завгодно легіонерів, – сказав спортивний директор обласної федерації футболу Ігор Павленко.

В фінальному турнірі взяли участь шість кращих команд із двох десятків, які стартували. Їх відібрали за підсумками трьох попередніх етапів. Серед фіналістів виділялися один із лідерів вищої ліги чемпіонату Вінниччини з великого футболу «Моноліт» (Козятин), лідер першої ліги цього ж змагання ФК «Володимир» (Тиврів), а також дворазовий переможець вінницької Прем’єр-ліги та володар Кубку міста «ЯСКО». Нещодавно тиврівчани виграли всеукраїнський новорічний турнір з футзалу і дуже гідно протистояли професійній вінницькій «Ниві» у контрольному поєдинку. Тож саме цю команду можна було вважати фаворитом у боротьбі за «золото».

Відео дня

Певні шанси мали й вінницькі колективи «Техно+» та «Балкани», в складі яких виступав колишній нивівець Андрій Веретинський. А ось для «Візита» (Хмільник) вже участь у фінальному етапі була серйозним досягненням, бо ця команда рідко доходить до цієї стадії.    

Призери з вищої ліги

Учасників розбили на дві групи, переможці яких виходили до фіналу. Першим фіналістом став ФК «Володимир», який з однаковим рахунком 5:1 розгромив «Балкани» (Вінниця) і «Моноліт». Не менш впевнено до фіналу вийшов і «ЯСКО». Вінничани розбили «Візит» (Хмільник) – 12:3 і земляків із «Техно +» – 7:1.

Матч за бронзові нагороди між козятинцями і «техніками» був приблизно рівним. Перший тайм завершився із рахунком 1:1. «Моноліту» в другому таймі вдалося дотиснути суперника. Він виграв із рахунком 4:2.

– Третю зустріч за день (після групових ігор) проводити важкувато. Тому швидкості в матчі за бронзу були невисокими. Наші гравці виклалися на всі 100 % і по праву здобули медалі, – прокоментував тренер команди «Моноліт», начальник спортвідділу Козятинської міської ради Павло Луцюк.

Як повідомив наставник, всі гравці «Моноліту» виступають за однойменний колектив у вищій лізі чемпіонаті області з великого футболу, де йдуть четвертими. Козятинську команду підсилили Фелікс Міранда та Ігор Петлінський, які грають за ФК «Вінниця» в чемпіонаті України з футзалу (друга ліга).   

Драматичний фінал

Фінал виявився зустріччю рівних суперників, які практично нічим не поступаються один одному. В складі ФК «Володимир» виділявся забивний форвард Володимир Поліщук, який ще рік тому грав у основі вінницької «Ниви». Капітаном «ЯСКО» був не менш відомий футболіст Андрій Заводян, який має досвід виступів на рівні майстрів за «Ниву», ФК «Вінниця» і житомирське «Полісся».

Глядачі у драматичному вирішальному поєдинку бачили майже все: брудну гру, пенальті, видалення, чимало яскравих атак, небезпечних моментів і кілька голів. Рахунок відкрили вінничани, але гостям вдалося ще в першому таймі зрівняти. В другій половині зустрічі «ЯСКО» ефективніше використав свої гольові моменти і переміг із рахунком 4:1. Останній і фактично вирішальний м’яч провів Костянтин Мазур, який технічно перекинув м’яча через воротаря суперників.

Призерів чемпіонату нагородили Кубками і медалями. Вони отримали право взяти участь у всеукраїнських футзальних баталіях.

«У аматорах заробляю більше»

Президент «ЯСКО» Ігор Скоромний  нагадав, що його клуб вперше заявився у чемпіонат області з футзалу.

– Ми, дебютанти, виступили успішно. Тепер плануємо взяти участь у всеукраїнських футзальних змаганнях. А ось на чемпіонат країни із великого футболу заявлятися не збираємося, – каже Ігор Скоромний. – У нашому клубі немає професіоналів, окрім граючого тренера Валентина Вишталюка. Гравці працюють на фірмі «ЯСКО» та інших місцевих підприємствах, а у вільний час займаються футболом.

34-річний капітан чемпіонів Андрій Заводян вже понад п’ять разів вигравав чемпіонат області з футзалу. Причому в складі різних команд – з Тульчина, Кирнасівки (Тульчинський район), вінницьких «Енергетика» і «ЯСКО».  

– Я граю за «Енергетик» і «ЯСКО» і водночас працюю директором ДЮСШ «Десна» Вінницького району. А ось тренерською діяльністю поки займатися не збираюся, – каже Андрій Заводян.

Андрій Заводян не виключає можливості повернутися на професійний рівень. Приміром, він зовсім не був би зайвим у друголіговій «Ниві».

– Але для цього необхідні гарні матеріальні пропозиції, адже у мене двоє дітей. Поки що рівні аматорів заробляю більше, ніж пропонували у професійному клубі, – пояснює  Андрій Заводян.

Де займатися?

У обласному центрі тренування юних футзалістів  відбуваються у Палаці дітей та юнацтва, СК «Вінниця», СК «Нокаут», школах № 31, № 5, № 21, № 16. Там з ними займаються тренери ДЮСШ «Темп» і ФК «Арена». Вартість занять: 150 – 200 гривень на місяць. 

Дорослі спортсмени можуть заявитися у чемпіонат міста з футзалу (в кількох лігах). Можна й орендувати зал для гри дружньою компанією. Оренда СК «Нокаут» – 500 гривень за годину, СК «Колос» – 250, СК «Вінниця» – 330, СК «Термінал» – 450.     

 

        

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках Від читача 15:53 Збір для мого тата на бронежилет 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up