Занадто дороге перше вересня (Прес-служба Опозиційного блоку)

Занадто дороге перше вересня (Прес-служба Опозиційного блоку)

Цього року батьки школярів витратять на одяг та шкільні канцтовари для своїх дітей приблизно 6 370 гривень. Таку цифру оприлюднили ЗМІ, підрахувавши вартість товарів (костюм, спортивне взуття, приладдя) в Інтернеті. Ці витрати на 10% більші, ніж минулого року.

Таким чином, вартість шкільного екіпірування учня складає більше 4-х мінімальних зарплат, дві середні зарплати вчителя та медика та приблизно на 25% більше зарплати середньостатистичного українця (середньомісячна зарплата за січень-червень 2016 року склала 4838 грн.).
 
Все б нічого, але на фоні зростаючих тарифів, цін на ліки, продукти харчування ці витрати стають додатковим тягарем у маленькому бюджеті українців. Песимізму додають ще й прогнози по черговому «плановому» зниженні гривні, і черговому «плановому» піднятті ціни на електроенергію!
 
За офіційною інформацією більше 17 тисяч першокласників сядуть вперше за парти у школах Вінницької області, а їх батькам доведеться викласти з сімейного бюджету приблизно таку суму. А якщо в родини немає заощаджень, чи є менші кошти?.. От як тут не згадати страждання маленького Миколки з оповідання А. Тесленка «Школяр», який страшенно переживав, що не піде вчитись грамоти до сільської школи, бо в нього порвались чоботи, а на нові немає коштів!?
 
Виходом з ситуації могло б стати підвищення рівня соціальних виплат – зарплат, пенсій, стипендій на чому неодноразово наголошували депутати – представники Опозиційного блоку. Але питання так і не розглядалось Верховною радою.
 
До речі про стипендії.  
 
Міністерство фінансів виступило з ініціативою щодо відміни академічних стипендій та введення плати за магістратуру. Планується залишити лише соціальні стипендії та стипендії «за особливі досягнення». Експерти підрахували, що оскільки на сьогодні пільгові стипендії отримують  лише 2% студентів, а 80% - академічні, то майже 60% з них опиняться на межі виживання.  
 
Сьогодні розмір стипендії в ВНЗ I-II рівня акредитації складає 622 грн на місяць, а в ВНЗ III-IV рівня акредитації – 825грн. Для 25% навіть такий дохід є значимим, оскільки перекриває більшу половину витрат на найнеобхідніші витрати. 
 
«Відміна академічних стипендій могла б стати стимулом для студентів, у навчанні лише тоді, коли в їх родин були б кошти на найнеобхідніші витрати для проживання, харчування, проїзду. Але коли стипендія допомагає покривати витрати на їжу і проживання її відміна може стати причиною відмови від навчання – в студентів просто не вистачить коштів на задоволення життєвих потреб», - наголошує депутат Вінницької обласної ради, представник Опозиційного блоку Олександр Побережець.
 
І все це відбувається на фоні масової міграції молоді з Україні, яка виїжджає в пошуках кращого навчання і життя. Так, згідно з соціологічними опитуваннями 65% українців у працездатному віці бажають виїхати закордон тимчасово або назавжди. Чому? Та тому, що в інших країнах освітянська політика навпаки спрямована на стимулювання молоді до навчання. В університетах Німеччини, наприклад, відмінено плату за навчання для навіть іноземних студентів, українські – мають таку ж преференцію в європейській державі.
 
То чого ж вітчизняна система освіти не дбає по свою молодь адже країна потребує досвідчених фахівців, питання залишається без відповіді!?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up