Як вибрати оливки? Поради експертів «Корисної програми» (Пресслужба Інтер)

Як вибрати оливки? Поради експертів «Корисної програми» (Пресслужба Інтер)

У четвер, 6 лютого, на «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми» про оливки. Ці унікальні плоди давно перестали вважатися екзотичною закускою і оселилися в наших холодильниках незалежно від свят. Не дивно, адже в одній маленькій оливці міститься не менше 100 корисних речовин! У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати плоди, чим оливки відрізняються від маслин і чим цей продукт корисний для нашого організму.

«Оливки і маслини - це плоди одного дерева, зібрані в різний час і по-різному приготовані, - розповідає Олександр Лук'яненко. - Колір оливок змінюється в міру дозрівання. Зібрані в жовтні - зелені, в листопаді - білі, в грудні - чорні, а в січні плоди вже сухі і мляві. Свіжозібрані оливки не годяться в їжу: занадто гіркі. Для того, щоб вони стали їстівними, оливки консервують в розсолі або морській солі. До речі, понад 90% світового врожаю оливок використовується для виготовлення масла. І тільки 10% відбірних оливок підходить для консервування».

Плоди оливкового дерева мають безліч корисних властивостей. Вживання всього декількох оливок в день знижує рівень холестерину, а також благотворно впливає на серцево-судинну і травну системи.

Відео дня

«Оливки - це цінне джерело вітамінів і мінералів, - вважає дієтолог Ольга Безугла. - В їх плодах багато білків, які є базовим елементом для зміцнення м'язів. Вітаміни С, Е, В - потужні антиоксиданти, серед іншого забезпечують профілактику онкологічних захворювань. Пектини допомагають організму позбавлятися від токсинів, а мінерали - фосфор, калій і залізо - відповідають за підтримання належного рівня гемоглобіну в крові. Але варто пам'ятати про те, що оливки - продукт консервований і містять багато солі. Найкраще вони поєднуються з зеленими листовими овочами, помідорами, м'якими сирами. Також оливки гарні як компонент класичних середземноморських салатів».

На що слід звертати увагу при виборі оливок?

Олена Куликова, голова Всеукраїнської асоціації з питань прав споживачів «Споживча довіра»:

1. Віддавайте перевагу оливкам натуральної консервації. Такий товар вважається найбільш якісним і найчастіше продається в скляній тарі. Обов'язкові умови: розсіл у банці повинен бути прозорим, без помутніння, а плоди - пружними, цільними і без плям. Якщо ви помітили осад в розсолі або нерівномірний колір оливок в банці - краще такий продукт не купувати.

2. Уважно вивчіть банку  з оливками. Якщо на поверхні  є іржа і вм'ятини - відставте її в сторону. Шкідливі і токсичні речовини, які входять до складу упаковки, можуть потрапити в сам продукт.

3. Перед покупкою дивіться  на маркування від виробника. Оптимальний термін зберігання  оливок - від 8-ми місяців до 2-х  років.

4. Найсмачнішими і насиченими  за смаком вважаються оливки  з кісточкою. Консервовані плоди  без кісточки найкраще підходять  для салатів.

5. Звертайте увагу на  колір і калібр плодів - щоб  оливки були однакового розміру. Зелені оливки повинні бути  однорідного зеленого забарвлення. А ось натуральні чорні оливки  не бувають повністю чорними, у них неоднорідна поверхня: з  одного боку - темніше, з іншого - світліше, червоніше. Чорні оливки  можуть підробляти, підфарбовуючи  барвниками на основі заліза.

Коментарі (3)
  • Alex Kudryashov

    Роскажіть як вибрати олівки пенсіонеру, отримуючи пенсію 2000 грн на місяць. Буду чекати  відповідь.

    Грицько Штахета reply Alex Kudryashov

    У пенсіонера, вочевидь, є комп'ютер з виходом в інтернет, інакше б він тут коментарів не залишав. З комп'ютером, інтернетом, і маючи вільний час, можна спокійнесенько піти на фріланс, і заробляти як мінімум 200 долярів на місяць, працюючи не більше 2-4 годин на добу. Але ж то треба шось шукати, шось думати, якось крутитися... нєєє, то нє наш мєтод.

    Alex Kudryashov reply Грицько Штахета

    Чомусь європейські пенсіонери виходячі на пенсію не шукають роботу. Вони відробили 45 років на державу і мають змогу насолоджуватись життям. А ще у нас всі дуже розумні стали, дають поради  - де працювати, скільки годин і даже знають скільки  зможеш заробити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up