«Гранат називають зернистим яблуком, — розповідає Олександр Лук'яненко. — У перекладі з латинської слово granatus означає «насіннєвий». Плід складається з безлічі зерен, відокремлених один від одного тонкою мембраною. В одному гранаті близько 700 їстівних насінинок. У природі більше десятка сортів граната. Плоди відрізняються за смаком і кольором. Але в кожному з них повно вітамінів і мікроелементів».
Нормалізує травлення
«Гранат корисний для шлунково-кишкового тракту: він, як і всі кислі соки, стимулює виділення ферментів і прискорює травлення, — каже дієтолог Борис Скачко. — Це низькокалорійний фрукт. У 100 грамах граната — всього 70 кілокалорій. Однак слід пам'ятати, що він підвищує апетит. Тому гранат краще вживати як аперитив за 5-10 хвилин до їжі. Тоді ваша вага буде знижуватися без будь-яких побічних ефектів у вигляді депресії і низької працездатності.
Оптимальна добова норма споживання граната для дорослої людини — один плід в день або пів склянки свіжовичавленого соку. Сік можна розводити навпіл з водою. Особливо обережно варто вживати концентрований сік тим, у кого гастрит або проблеми з підшлунковою».
Підвищує гемоглобін
«Гранат відомий як продукт, який заповнює запаси заліза в організмі, — продовжує Борис Скачко. — Нормальний рівень гемоглобіну в крові у чоловіків — 130-160 г / л, у жінок — 120-150 г / л. Якщо цей рівень нижче, людина відчуває нудоту, запаморочення, слабкість. Гранатовий сік лікарі часто призначають при анемії. Він містить легкозасвоюване залізо. Гранат відновлює клітини крові і забезпечує організм антиоксидантами, які виводять токсини, захищають еритроцити, переносять ферменти і амінокислоти».
Зміцнює серце
«Антиоксиданти, що містяться в гранаті, також благотворно впливають на роботу серця і кровоносної системи, — пояснює нутриціолог Алексія Май. — Вони знижують тиск, зміцнюють стінки судин і знижують рівень «поганого» холестерину. Це перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок».
Гранатові кісточки знижують тиск і омолоджують шкіру
«Багато хто не любить гранат через те, що в ньому міститься багато зерен, але в них стільки користі! — доповнює Алексія Май. — Перемелені кісточки граната допоможуть зняти головний біль і знизити високий тиск. Із зерен граната роблять сік і ефірні масла, які застосовують в косметології. Завдяки жиророзчинним вітамінам F і E відбувається омолодження шкіри і оновлення клітин. Також не варто забувати про корисні властивості перегородок граната. Висушені перегородки додають в чай. Такий напій має заспокійливу дію і допомагає впоратися з безсонням».
Гранатовий сік зміцнює імунітет.
«У гранатовому соку більше антиоксидантів, ніж у червоному вині, зеленому чаї та інших овочевих або фруктових соках, — продовжує нутриціолог. — Сік граната також багатий на вітамін С, завдяки чому зміцнює імунітет і сповільнює процес старіння організму. Правда, вітамін С може розщеплюватися при пастеризації. Тому, щоб отримати більше користі, віддавайте перевагу свіжовіджатому гранатовому соку».
Ведуча рубрики Віра Борсук запрошує бажаючих взяти участь у процесі зйомок програми. Вона розкриє секрети журналістської майстерності та проведе майстер-клас по вибору різних продуктів — на що звертати увагу, як відстоювати свої права, а головне — навчить вас купувати якісні товари за доступною ціною. Цей лот можна придбати на сайті благодійного аукціону «Інтер-дітям». Всі зібрані кошти підуть на придбання апарата гемодіалізу в національну дитячу клініку «Охматдит».
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер