Кращому льотчику-асу, який захищав Вінницьку область, виповнилося б 98 (Прес-служба "Інтер")

  • Кращому асу серед льотчиків всіх країн-учасниць Другої Світової війни Івану Кожедубу днями виповнилося б 98 років. Він народився 8 червня 1920 року у селі Ображіївки Глухівського повіту Чернігівської губернії – зараз село в Шосткинському районі Сумської області.
  • Вів повітряні бої над Вінницькою областю, зокрема над селом Осіївка Бершадського району.

Всього за час Великої Вітчизняної війни Іван Кожедуб збив 66 літаків. Але дослідники архівів стверджують, що перемог Кожедуба може бути набагато більше – збиті літаки противника він часто «списував» на молодих льотчиків, повідомляє polk.inter.ua. «Точний маневр, приголомшлива стрімкість атаки і удар з гранично короткої дистанції», – так Кожедуб визначав основу повітряного бою.

Літаком Іван Кожедуб володів віртуозно, міг керувати ним навіть із заплющеними очима. Всі його польоти були каскадом всіляких маневрів – розворотів і змійок, гірок і пікірування. Всім, кому доводилося літати з Кожедубом у парі, нелегко було втриматися в повітрі за своїм командиром.

Відео дня

Перші кроки в авіації зробив, займаючись в Шосткинському аероклубі. У 1941 році закінчив Чугуївську військову авіаційну школу льотчиків, в якій почав службу на посаді інструктора.

Після початку війни разом з авіашколою був евакуйований в Середню Азію. 6 липня 1943 року під час 40-го бойового вильоту 23-річний пілот відкриває бойовий рахунок. У складі ескадрильї вступив в бій з 12 ворожими літаками і здобуває першу перемогу – збиває пікірувальник Ju-87. За три місяці війни Кожедуб здійснив 146 бойових вильотів і особисто збив 20 літаків супротивника, за що був удостоєний звання Героя Радянського Союзу. Друге звання Героя отримав в серпні 1944 року за 48 збитих машини противника і 256 вильотів. А до кінця війни майор Іван Кожедуб мав на своєму рахунку вже 62 знищених в повітрі противника, і отримав ще одну медаль «Золота зірка», ставши тричі Героєм Радянського Союзу.

Помер 8 серпня 1991 року. Бронзовий бюст героя встановлено в його рідному селі Ображіївка. Також ім'ям Івана Кожедуба названий парк в Сумах, а біля входу встановлено пам'ятник льотчику. Ім'я тричі Героя Радянського Союзу Івана Микитовича Кожедуба носить Харківський університет Повітряних Сил та Шосткинський хіміко-технологічний коледж. 8 травня 2010 р пам'ятник Кожедубу відкрито в Парку Слави в Києві.

Про ветеранів Великої Вітчизняної війни телеканал «Інтер» видав три томи фотоальбому «Люди Перемоги», в кожному – історії 100 фронтовиків. Серед героїв третьої книги п‘ятеро – з Вінницької області. Наймолодшому з них на момент початку війни виповнилось 15 років. Своїми спогадами про війну поділились Тимофій Васильєв (народився в селі Червоне Тиврського району, 96 років), Олександр Глушко (село Махаринці Козятинського району, 94 роки), Микола Чішкун (село Кашперівка Козятинського району, 93 роки), Юхим Осічнюк (село Михайлівка Вінницького району, 96 років) і Володимир Кузовенко (село Фронтовка Оратівського району, 92 роки). Унікальне видання «Люди Перемоги» можна придбати на сайті polk.inter.ua або замовити за безкоштовним телефоном 0 (800) 508 650.

 

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera Від читача 18:58 смс для Анечки 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up