Масница, Масляна, Сиропуст, Колодій, Сирна неділя... Як тільки не називали наші предки тиждень перед Великим постом! В цей час за старослов'янською традицією люди весело проводжали зиму і зустрічали весну. А ще влаштовували справжні народні гуляння і досхочу наїдалися млинців.
«Наші предки до святкування Масляної ставилися дуже серйозно і на кожен день цього тижня мали окремі традиції, — розповідає Олександр Лук'яненко. - У понеділок поминали померлих: вранці свекри відправляли невістку до батьків, а ввечері і самі приходили до сватів, щоб поїсти перших млинців і спланувати святкування. У вівторок — доглядали. Хлопці катали дівчат на санях і засилали сватів з надією після Масниці відгуляти весілля. У середу зяті ходили до тещі на млинці. У четвер починали гуляння і зазивали весну танцями та піснями. У п'ятницю теща йшла до зятя, а той намагався всіляко їй догодити. У суботу невістки запрошували в будинок сестер чоловіка. А в неділю просили один в одного прощення і проводжали Масляну ритуалом спалення опудала».
Під час Сирної неділі млинці печуться у величезній кількості, причому найрізноманітніші: з гречаної або пшеничної муки, великі — на всю сковорідку або маленькі — з чайне блюдце. «Млинець повинен бути, як сонце, — рівний, круглий, красивий, а найголовніше — смачний, — вважає заслужена артистка України Ярослава Руденко. - Щороку на Масляну ми сім'єю збираємося за загальним столом, щоб поласувати млинцями з грибами, маком та сиром, а потім співаємо фольклорні пісні, присвячені святу».
У кожної господині є власні рецепти і секрети приготування млинців. «Щоб ваш млинець не виявився «комом», потрібно добре розігріти сковороду і змастити її шматочком сала, а в тісто додати рослинне масло, - радить народна артистка України Оксана Пекун. - У мене білоруське коріння. Бабуся пекла товсті дріжджові млинці на кислому молоці. Це було надзвичайно смачно!»
У нашій країні млинці займають особливе місце в раціоні. «Тонкі млинці дуже популярні в українській кухні, але особливо ми любимо готувати їх на Масляну. З м'ясом, з овочами, ягодами, рибою та іншими начинками, кількість яких обмежується лише нашою фантазією, — розповідає шеф-кухар Євген Клопотенко. - Українці люблять експериментувати, зараз придумані сотні нових рецептів: зелені, червоні, чорно-білі. Самі незвичайні млинці, які я бачив, — з начинкою з курки і шоколаду. Найпопулярніші — гречані. Найдорожчі і модні — з червоною рибою і крем-сиром «Філадельфія». Але яким би не був рецепт, головне — готувати з любов'ю! Тоді все вийде».
Як швидко зробити тісто? Які секрети вдалих млинців? Млинці яких відомих українських господинь виявляться смачніше — Ярослави Руденко, Ольги Сумської або Анни Яківни Білик? І як це блюдо готують в інших країнах світу? Відповіді на ці та багато інших питань — у святковому спецвипуску «Корисної програми».
№ 16 від 17 квітня 2024
Читати номер