Хтось відчує результати децентралізації, а хтось – ні! (Прес-служба Опозиційного блоку)

Хтось відчує результати децентралізації, а хтось – ні! (Прес-служба Опозиційного блоку)

5 лютого 2015 року Верховна Рада прийняла Закон України «Щодо добровільного об’єднання територіальних громад». Цей Закон встановив порядок об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та надання державної підтримки об’єднаним територіальним громадам.

Основоположними принципами цього закону є позиції про те, що процес об’єднання територіальних громад проходить на добровільній основі, громадам надаються розширені повноваження і фінансовий ресурс.
 
Відтак, кожна обласна рада в Україні затвердила відповідний Перспективний план реформування громад, який повинен стати путівником для них в процесі об’єднання. 
Так відбувалось і в Вінницькій області, хоча вже при затвердженні Плану об’єднання територіальних громад виникли певні невдоволення серед представників громадськості та депутатів різних рівнів. Представники багатьох районів приїздили на сесії обласної ради, спілкувались з представниками виконавчої влади, щодо неприйнятності затвердженого обласного Перспективного плану, який на їх погляд, зовсім нічого не міняв, а подекуди ускладнював ситуацію з доступом мешканців громади до необхідних адміністративних послуг. Питання пообіцяли розглянути і вдосконалити, але «віз і нині там».  
 
Наразі процес децентралізації триває: вже об’єднано 172 територіальні громади (в плані ще 795), обрано 147 старост в об’єднаних територіальних громадах. Вінниччина, зокрема, до реформи нараховувала 707 територіальні громади, із них: міських - 18, селищних - 28, сільських – 661. І на даний час об’єднання пройшло лише  у двох територіальних громадах, а в найближчому майбутньому - об’єднання ще 27. 
 
Процес децентралізації, який запустила влада, поділив суспільство на дві категорії. Люди, які бажають процвітання для України, виступають за вільну децентралізацію, в якій прораховуються не лише територіальні переваги останньої та доступ до певних послуг. Вони наголошують, в першу чергу, на економічній складовій процесу об’єднання територіальних громад, який повинен бути прорахований і доцільний. Адже, якщо в окремих районах відсутні робочі місця, працездатні люди повиїжджали на заробітки, землі орендують великі компанії-монополісти, які не хочуть вкладати кошти в розвиток інфраструктури і платять мізерні зарплати то і об’єднання такої громади з такою самою не дасть ефекту. Якщо нуль додати до нуля, аж ніяк не вийде один! 
 
Є й ті, які хочуть, щоб зберігалася «стара» система прийняття рішень «зверху», коли скільки кому виділити ресурсу, визначалось, як мінімум, в обласному центрі. Вони, нажаль і відстоюють насильницьке об’єднання громад, для того щоб зберегти власну керівну роль у цьому процесі.
 
Насправді вони бажають, не тільки з центру вирішувати скільки грошей давати або не давати конкретному місту або селу. Вони ще й бажають впливати та контролювати величезні земельні та водні ресурси, які на сьогодні стали «каменем спотикання» у процесі децентралізації.  
 
Власне, вже за рік дії закону щодо об’єднання громад стали більш видимими недоліки та загрози, які несе ця реформа. Громадяни нашої країни стали свідками добровільно - примусового «закріпачення» територіальних громад. На місцях, під прикриттям реформи розгорнулась боротьба за переділ земельних  ресурсів та власності.
 
Введення єдиного підходу до процесу об’єднання громад призводить до того, що багаті та розвинуті територіальні громади ще більше багатіють, а бідніші – стають ще біднішими. Механічне об’єднання громад лише посилює нерівномірний розвиток громад.
 
«Опозиційний блок» вимагає ввести законодавчу норму в тому, щоб об’єднання громад повинно проходити за результатами місцевих референдумів. Кошти, витрачені на це, будуть мінімальні, в порівнянні з тими результатами, які чекатимуть громадян в разі примусу.
 
«В нашій області тільки лінивий не говорить про децентралізацію, але виникає багато питань і безліч проблем. Основна - тому, що люди достеменно не розуміють, і мало хто до кінця не проінформований в чому вони виграють, а в чому програють. Безумовно, об’єднання  територіальних громад необхідно проводити, але ні в якому разі не примусово», - коментує депутат обласної ради від «Опозиційного блоку» Олександр Побережець.
 
Вінницький, Оратівський, Немирівський, Жмеринський, Чечельницький, Липовецький – неповний перелік районів області, де вже проходять жваві дискусії навколо децентралізації і звучать різні думки. 
 
Основна теза – процес децентралізації повинен відбуватись добровільно і прозоро, без втручання органів влади. Тоді від цього буде користь! 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up