Харчуватись або лікуватись? (Прес-служба Опозиційного блоку)

Харчуватись або лікуватись? (Прес-служба Опозиційного блоку)

Нинішній стан системи охорони здоров’я не задовольняє навіть базові потреби суспільства. Людям стало, майже неможливо отримати якісну і своєчасну медичну допомогу.

В Україні медицина є безкоштовною, принаймні офіційно, але якщо врахувати так звані благодійні внески, без яких в лікарні часто не приймають, плату за звичайний аналіз крові, обстеження – то побачимо, що для громадян це занадто дороге задоволення! 
 
В українській медицині можна визначити 5 головних «хвороб»: недофінансування, недоступність, непрофесіоналізм управління, комерціалізація та не людяність. Згідно офіційних даних у 2015 році в порівнянні з 2013 роком бюджет охорони здоров’я впав з 4,2% до 3,5% від ВВП. Масово ліквідовуються ФАПи в сільських населених пунктах, що в певному розумінні робить недоступною медицину у тих чи інших місцях. Більш, ніж рік в країні немає Міністра охорони здоров’я, що мимоволі наводить думку, а чи потрібні владі здорові громадяни?! Вартість медичних препаратів в аптеках за два роки зросла більше як вдвічі. 
 
«Ці всі проблеми поглиблюються зростанням тарифів на комунальні послуги, які в буквальному сенсі «з’їдають» гроші населення, не залишаючи коштів на лікування. За останні два роки тарифи на газ зросли у вісім разів, тариф на тепло – в два рази. Наприклад, якщо платити за трьох кімнатну квартиру на 70 м2, необхідно щомісячно платити понад 4 тисячі гривень за комунальні послуги, з яких 2 тисячі йде на отоплення. Таке навантаження неможливо витримати не те, що  пенсіонерам, а навіть середньому класу: викладачам, лікарям, бюджетникам. Саме при таких нестерпних умовах життя, людям доводиться обирати між оплатою за комуналку, нормальним харчуванням або лікуванням», - зазначає депутат Вінницької обласної ради, член фракції «Опозиційний блок» Олександр Побережець.
 
В результаті бездіяльності влади 12 млн гіпертоніків позбавились доступних ліків. З 2015 року онкохворі, пацієнти з ВІЛ/СНІД та іншими соціально – небезпечними інфекціями, гемофілію та нирковою недостатністю часто сидять без ліків, а дітки – без необхідних щеплень. 
 
Для того, щоб вийти із цієї кризової ситуації «Опозиційний блок» вимагає законодавчо затвердити гарантованих державою пакет медичної допомоги і профінансувати його у необхідному обсязі. Бюджетне фінансування охорони здоров’я в загальному обсязі повинно бути не нижче 4% від ВВП. Кошти, виділені з бюджету повинні покривати гарантований пакет медпослуг, а держава повинна контролювати, щоб кожна виділена гривня доходила до пацієнта. 
 
Якщо держава затвердить гарантований пакет медичної допомоги це означитиме, що людина при відвідуванні поліклініки буде гарантовано безкоштовно обстежена, в разі направлення в лікарню її безкоштовно лікуватимуть за рахунок держави. 
 
«Першочергово наша політична сила вимагає вжити невідкладних заходів щодо усунення дефіциту ліків, якими забезпечуються хворі в рамках держзакупівель. Також, заходи мають бути вжиті щодо регулювання цін і торгівельних націнок на ліки першої необхідності. Відновити проект компенсації державою частини ціни на ліки від гіпертонії, розширивши його на препарати для лікування всіх серцево-судинних захворювань і інсуліни. Крім того, ми вимагаємо провести відкритий конкурс на посаду Міністра охорони здоров’я. Медичні асоціації повинні висунути своїх кандидатів – професіоналів і управлінців, яким вони довіряють, для того, щоб обрати нового міністра. Адже, медична галузь не може стільки часу перебувати без керівника», - підсумував Олександр Олександрович.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:13 Ухилянт-екстримал: на надувному матраці чоловік плив до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up