Свитка “попросили” у відставку. Він не хоче

Свитка “попросили” у відставку. Він не хоче
У Вінницькій обласній раді, можливо, невдовзі буде новий голова. З ініціативою відставки сьогоднішнього голови Сергія Свитка виступили аж 68 депутатів обласної ради - кажуть, він не справляється зі своїми обов’язками. Сам Свитко не погоджується: у відставку не збирається, бо цього хочуть “регіонали”

Три сесії (липнева чергова і дві осінніх позачергових), які не відбулися, питання змін до обласного бюджету, які не розглянулися, і ініціатива депутатської більшості про відставку Сергія Свитка - три речі, які спонукали самого пана Свитка дати прес-конференцію і чітко пояснити свою позицію: у добровільну відставку він не піде. А піде тільки тоді, коли за відповідне рішення проголосує депутатська більшість на сесії.

Щоб дізнатись, “що було, що буде і чим серце заспокоїться...”, не обов’язково ходити до ворожки. Варто тільки дочекатися, поки нарешті відбудеться позачергова сесія обласної ради. Є всі шанси, що станеться це найближчим часом, адже цього разу з ініціативою її скликання виступила депутатська більшість. З єдиним питанням для винесення на порядок денний - про відставку голови облради Сергія Свитка.

Який кворум, така і сесія

Відео дня

Сесії без кворуму не буває. Для того, щоб сесія відбулася, потрібно, аби прийшли хоча б 67 із 132 депутатів Вінницької обласної ради. Депутатів на сесію ходить небагато - то 40, то 35 … Голова облради Сергій Свитко сердиться - 15 хвилин зазвичай вистачає, щоб оголосити, що чергова позачергова сесія не відбулася через відсутність депутатської більшості.

14 листопада, коли повинна була відбутися перша позачергова сесія, така ситуація викликала звичну емоційність і обурення громадських та політичних активістів, які до зали засідань ходять, як на роботу. Напередодні активісти завішали все місто листівками з обіцянками влаштувати владі “судний день”. Натомість влаштували ходу містом з рупором - шукали депутата облради Івана Лету та директора обласного департаменту охорони здоров’я Тетяну Бабій.

Спроба №2 - нічого нового

Минулого четверга, 27 листопада, була друга спроба зібрати позачергову сесію облради. З самого початку стає зрозумілим, що і цього разу буде гучний “пшик”. Картинка не міняється: під стінами облради зібралися представники громади, активіст від місцевої “Батьківщини” Януарій Шостак про щось емоційно перемовляється з охоронцями, знову лунає “Ганьба!”

До зали засідань досить мляво підтягуються депутати. Станом на 10 годину ранку в залі засідань майже порожньо.

Після короткої промови голова облради Сергій Свитко констатує факт: позачергова сесія знову не може відбутися. Знову через відсутність кворуму - зареєструвалося лише … 35 депутатів із 132. Пан Свитко каже, що впевнений, сесія обов’язково відбулася б, якби він підписав те, чого хоче депутатська більшість: розпорядження про призначення Тетяни Антонець головним лікарем обласної дитячої лікарні, а Віктора Власюка - обласного центру медико-соціальної експертизи.

Коли голова Вінницької облдержадміністрації Анатолій Олійник хотів сказати і своє слово, його перебив активіст Януарій Шостак. Пана Олійника він дуже хотів запитати про обласний центр медико-соціальної експертизи:

- МСЕК, МСЕК, МСЕК, МСЕК..., - разів шість повторює Януарій. - Власюк, Власюк, Власюк, Власюк…

Поки губернатор зі здивуванням дивився на балкон, “насварився” на пана Шостака Сергій Свитко:

- Пане Януарію, помовчіть! Не перебивайте голову облдержадміністрації! Вам слова ніхто не давав, - відрізав Свитко.

Губернатор таки висловився. Він підкреслив, що не раз пропонував пану Свитку більше прислухатися до думки депутатських груп та окремих депутатів, навіть якщо у них є своя позиція, відмінна від позиції самого голови.

 

Чого хочуть 68 депутатів

Того ж таки дня, коли з другої спроби не відбулася позачергова сесія облради, до апарату обласної ради надійшло звернення депутатської більшості. В ньому йшлося про те, що депутати вимагають скликання позачергової сесії і розгляду питання про … відставку голови облради Сергія Свитка. Під зверненнями підписалися 68 депутатів.

- Голова облради Сергій Свитко не спромігся організувати роботу обласної ради і пересварився з депутатським корпусом. Тому більшість депутатів обласної ради ігнорують скликані ним сесії, негативно оцінюють відповідність посаді та діяльність Сергія Свитка, вважаючи, що він не має необхідних інтелектуальних, ділових та морально-етичних якостей для виконання обов’язків голови Вінницької обласної ради, - йдеться у листі.

Депутати також нарікали, що сесійні засідання ради Сергій Свитко перетворював на політичне шоу, запрошував сторонніх осіб і дозволяв собі зверхнє ставлення до присутніх. А замість налагодити конструктивну роботу, вдався до заочної полеміки у пресі, дозволяючи собі озвучувати безпідставні та голослівні звинувачення.

 

Сергій Свитко, голова Вінницької обласної ради:

“Не збираюся у відставку”:

- Я не піду у відставку за власним бажанням з однієї причини: з цією ініціативою виступили колишні регіонали, - каже голова Вінницької обласної ради Сергій Свитко. -   Під зверненням підписалися 36 регіоналів, депутати від фракцій “Єдність”, “Совість України”, Роман Аксельрод - керівник групи радників голови облдержадміністрації Анатолія Олійника. Якби мої колеги, які підтримали мене і на вінницькому Майдані, сказали: “Сергію, ти не впорався… ”, то я б без питань пішов з посади.

Ці депутати так прагнуть моєї відставки, бо бояться. Бояться майбутньої децентралізації - тоді вся влада в області перейде, фактично, до голови обласної ради. Бояться, що я не дам їм дерибанити бюджет на новий, 2015 рік. Бо всі знають: Свитко хабарів не бере.  І, звісно, їм не подобаються кадрові зміни, які я розпочав у медицині області.

Нехай депутати вирішують все на сесії. Проголосують за мою відставку - прийму їхнє рішення.

 

Щоб Свитко пішов у відставку треба 87 “за”

Питання про звільнення голови ради може бути внесено на розгляд ради на вимогу не менш як третини депутатів від загального складу ради - це вказано у статті 55 Закону України Про місцеве самоврядування. Що, власне, і сталося у Вінницькій обласній раді - з вимогою про відставку голови виступили 68 депутатів із 132, а це трохи більше половини.

Голова ради може бути звільнений з посади, якщо за його звільнення проголосувало не менш як дві третини депутатів від загального складу ради шляхом таємного голосування. Дві третини Вінницької облради - це 87 депутатів. Хоча, остаточний склад облради ще має уточнюватися, адже шість обласних депутати: М. Кучер, І. Спориш, С. Кудлаєнко, О. Порошенко, І. Мельничук та Ю. Македон приступили до своїх обов’язки як депутати Верховної Ради.

Питання про дострокове припинення повноважень цих депутатів голова облради Сергій Свитко виніс на розгляд 28 позачергової сесії, яка має відбутися вже в цю суботу, 6 грудня, о 10 годині. Якщо сесія облради таки відбудеться, то депутатів у облраді поменшає - 126 замість 132. Відповідно, "за" відставку Свитка повинні будуть проголосувати 84, а не 87 депутатів, для того, щоб рішення вважалось прийнятим.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    В аграрному університеті це був 1 із 100 викладачів який не тільки не вимагав хабарі,але й принципово їх не брав. Вимагав знання і по другому у нього не можна було здати успішно предмет. Окрі цього він ще в далеких 90-х рр був справжнім патріотом України і нам студентам говорив що Україна може і має стати сильною світовою державою. А екс-регіонали хочуть знову все залишити як було при Януковичі,залишити договорняк,дерибан кормушки.Ось він і неугодний.Якщо його знімуть,я зрозумію,що майдан стояв даремно,що люди гинули і гинуть даремно.Що Порошенко такий самий "договорняк",раз справжнього патріота,який хоче відсунути від корита  нуворишів не тільки не підтримують,але й по тихому зливають.Тоді ми дійсно заслуговуємо на азірових і януковичів....
  • Дарья

    Крутись не крутись, а всеодно прийдеться піти у відставку. Якщо вже задумали скинути Свитка - то знайдуть спосіб як скинути його з посади.
  • Анонім

    Шкода якщо таку людину скинуть, дійсно людина із певними цінностями йде проти системи. В сільхозі один з небагатьох який небрав грошей із студентів. А бунтують ті кого від кормушки відсувають , да ще і рекламу по всьому місту чудову запускають.
  • Georgy Dmitriev

    Бунтують якраз ті депутати, що  непосильним трудом вибудували маєтки і палаци навколо Вінниці?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up