Публічне звернення Валерія Боднарчука до Прем’єр-міністра (ГО «Вільна громада»)

Публічне звернення Валерія Боднарчука до Прем’єр-міністра (ГО «Вільна громада»)

Шановний Володимире Борисовичу!  Усі, хто з Вами працює, добре знають Ваш професіоналізм, виваженість та відповідальність у питаннях, що стосуються розвитку країни. Ви знаєте усі політичні та соціально-економічні процеси і тримаєте руку на пульсі реформ, які впроваджуються сьогодні в державі. 

Знаю, що і це звернення не залишиться поза Вашою увагою. Адже питання, на якому я хочу акцентувати, вкрай важливе для сьогодення і майбутнього.

Йдеться про реформу децентралізації, яка наразі перебуває під достатньо серйозними загрозами. І загроз цих дві – недобросовісні чиновники на рівні районних адміністрацій та сільських рад і нечесні бізнесмени, які експлуатують існуючий порядок.


Це дві категорії людей, яким впровадження реформи місцевого самоврядування невигідне. Вони знаходяться в абсолютній меншості, але, на жаль, сьогодні володіють адміністративним ресурсом.

Діючі голови районних державних адміністрацій, районних рад та сільські голови, які знаходяться при владі, ніколи не будуть зацікавлені у будь-яких змінах системи, адже тоді вони цю владу втратять. Мало того, отримавши завдяки реформі вже зараз суттєве збільшення доходів місцевих бюджетів, вони навмисне не проводять об’єднання громад, щоб самовільно розпоряджатися великими коштами.


Друга група – пов’язані з діючою владою місцеві бізнесмени, фермери, орендарі за безцінь комунальних земель. Вони вже одного разу домовилися з чиновниками, можливо, навіть корупційно, і далі зацікавлені орендувати приміщення та землі за безцінь, виснажуючи ґрунти. При цьому місцевий бюджет отримує копійки, а міг би отримувати мільйони.


Противники децентралізації активно розповсюджують міфи про те, що децентралізація – це зло для громад. Що села збідніють і нас чекає суцільний хаос. Цьому треба і можливо протистояти! І робити це повинні місцеві лідери думок, громадські діячі, активісти. Ті, хто говорить з людьми на одній і ті й самій мові, просто, на прикладах пояснюючи переваги децентралізації.


Чим швидше держава в особі уряду зверне увагу на цю проблему та почне взаємодіяти з місцевими лідерами думок, тим швидше правдива інформація надійде до людей. Тим швидше людям вдасться пояснити, що громадам більше не треба буде чекати милості з центру, просити виділення коштів на елементарні потреби – школи та дитячі садки, дороги та утеплення будинків, ФАПи та церкви. Люди стануть справжніми хазяями на своїй землі, у своєму селі та місті та зможуть довільно розпоряджатися власними коштами, змінюючи своє життя на краще.


Підтримка з боку уряду громадських організацій та активістів дасть можливість втихомирити «діячів», які перешкоджають впровадженню децентралізації. Адже статистика Інституту соціології НАН України свідчить, що слову політиків та чиновників в Україні довіряє лише 1% населення, а громадським діячам та активістам, неформальним лідерам думок – 35% українців. Тобто які б поважні засідання не проводили чиновники, вони ніколи не справлять на українця такого ефекту, як слово поважного сусіда чи людини свого кола.


Вихід один – децентралізацію пропагувати мають не чиновники і не політики, а громадські активісти. Які розмовляють тією ж мовою, що і самі жителі села чи міста, а не канцеляризмами. Які живуть в тому ж районі чи місті, а не в столиці. Які знають про проблеми не зі звітів підлеглих, а з власного досвіду. Тоді і розмова складеться інша – людяніша, відвертіша.


Впевнений, що уряд зверне увагу на необхідність співпраці з громадськими організаціями. З власного досвіду знаю, що багато організацій вже сьогодні, без будь-яких грантів, без підтримки держави та місцевої влади, а подекуди навіть відчуваючи супротив влади на місцях, працює над впровадженням реформи децентралізації.

ГО «Вільна громада» проводить зустрічі з громадами сіл та селищ Вінничини, активно веде роз’яснювальну роботу. Сподіваюсь, з часом кількість активістів на цій ниві лише зростатиме, і разом ми зможемо побудувати сильні, заможні та самодостатні громади в усіх куточках нашої країни.


З повагою,
 Валерій Боднарчук голова ГО «Вільна громада»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up