Подорож до Селища: сім гривень і вежа Черленківського замку перед очима

Подорож до Селища: сім гривень і вежа Черленківського замку перед очима
  • За 18 кілометрів від Вінниці знаходяться руїни старовинної фортеці.
  • У селі Селище можна видертися на башти, щоб побачити клаптик Поділля або спуститися в підземелля на замковій території.
  • У майбутньому це буде туристичний маршрут. А поки все безкоштовно

 

Дорога, вкрита бруківкою, веде до зруйнованої ще в 17 столітті татарською ордою фортеці - Черленківського замку. Зараз від нього залишилася хіба що замкова вежа з граніту та червоної цегли.

Вона, обнесена оборонною стіною, височіє на пагорбі. Ми підходимо ближче і бачимо біля входу білий лімузин. А з пагорба спускається наречений, тримаючи на руках свою кохану. Позаду них фотограф, і свідки. У молодят весілля, а сюди заїхали увічнити свою молодість на фото.

Відео дня

Надя та Дмитро — дружка та боярин. Вони приїхали з весільним кортежем пофотографуватися на фоні старої вежіПовторимо їх шлях і зайдемо всередину. Башта в плані шестигранна, частково збереглася штукатурка на зовнішніх стінах. Хоча пам'ятка дуже пошкоджена, все ж гармонійно вписується в пейзаж: стоїть, як і годиться фортеці, на кручі. Вона без завершення, тобто зверху немає ані даху, ані куполу. Коли підіймаєш голову вгору, бачиш тільки блакитне небо. Особливо гарно, коли сонячні промені проникають крізь віконні отвори, пронизуючи немов лазером споруду.


Що є на території

Територія, де раніше стояв замок, досить велика. Вкрита маками, іншими польовими квітами та будівельними матеріалами. Залишені жерстяні бочки, бетономішалка дають говорять про те, що тут ведуться реставраційні роботи, які ще не завершилися.

Окрім частково збереженої башти, також є фундамент прямокутної будівлі, підземні ходи. Це один цілісний комплекс. Вздовж його периметру тягнеться довга захисна стіна з сірого каменю. Схоже, її звели вже в наш час, адже виглядає вона “свіжою”. З такого самого матеріалу складені дві інші башти круглої форми: з лівої та з правої сторін.

Башта, що знаходиться ліворуч

До тієї, що справа, ведуть сходинки. По них підіймаємося нагору. Тут вітряно, але зате все як на долоні. Ми на майданчику де, можливо, ходили вартові, або лучники відслідковували ворогів, які підступали до стін замку.

Замок відновлюють?

Приблизно сім-вісім років назад землю орендував  вінницький підприємець, нардеп Володимир Скомаровський. Він планував відновити замок та  збудувати музейно-туристичний комплекс. Сюди приїжджали археологи,  досліджували фундамент замку та залишки поселення трипільської культури. Знайшли багато артефактів. Зараз замок у процесі відновлення і як довго буде тривати будівництво невідомо.

 

Підземелля, де росте папороть

У кожній з нових башт є сходинки вниз. Спускаємося в підземелля і потрапляємо в приміщення різної форми і планування. Вони тримаються на бетонних опорах.

Стіни облицьовані червоною цеглою, а де просто каменем. Видно, що за реставрацію взялися серйозно. Навкруги бетон, під ногами не залита будівельним розчином сира земля. Мабуть від підвищеної вологості в одній з “кімнат” круглої форми виросла папороть. Вийшла така собі невелика оранжерея.

Сад з хвойними рослинами

Одна з прикрас цієї місцевості — доглянутий сад, який розкинувся ближче до башти, що розташована праворуч. Підстрижений газон, туї, ялинки, інші різновиди хвойних рослин, декоративний виноград, що розповзся стінами — що б все це означало? Селище готується стати новою туристичною місциною? Поки що, ми можемо лише припускати, що тут планують зробити.

“Острів скарбів” на ставку

Річка Південний Буг унизу розширює русло і одразу навпроти фортеці стає схожою на озеро. До води виходять декілька дерев'яних містків. Посередині ставка маленький острів з великою вербою, яка на ньому виросла. Ми не змогли розгледіти, що там ще знаходиться. Помітили лише жовто-блакитний прапор, що розвивається вітром. Понад берегом вишукувалися такі ж величезні верби, поряд— сосни.

Дорога до Селища та башти

З автовокзалу, що на Хмельницькому шосе, 107, до Селища можна доїхати на автобусі маршрутом Вінниця-Шаргород о 13.20. Дорога коштує сім гривень. Там, проїжджаючи магазин, встаєте біля зупинки. Там зліва побачите дорогу, вкриту бруківкою. Якщо йти по ній прямо, вона виведе вас до руїн башти. Назад ми доїхали автобусом “Урожайне-Вінниця”.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Andi

    тільки хвала таким господарам адже залишуть згадку про себе на довгі роки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up