«Золоту» гречку продають у Вінниці на ринку Урожай: хто утримує високу ціну?

«Золоту» гречку продають у Вінниці на ринку Урожай: хто утримує високу ціну?
Тільки на ринку "Урожай" гречка залишається "золотою" - по 35 і 30 грн/кг. На всіх інших - ціна на крупи значно нижча
  • 35 грн. за кіло зеленої гречки і 30 грн.за таку само кількість оброблених круп – таку ціну дотепер утримують на ринку «Урожай» у Вінниці
  • З минулого року вартість гречаних круп знизилася на всіх ринках і в магазинах Вінниці, крім «Урожаю»
  • Чому фахівці називають спекуляцією високу ціну на гречку?
  • Який прогноз з її вирощуванням  на нинішній рік?

Завидна упертість у тих, хто торгує гречаними крупами на ринку «Урожай». В той час, коли на інших ринках Вінниці ціна на гречку ще з минулого року не перевищує 25 гривень за кіло (на Привокзальному крупи можна купити за 20 гривень, а в супермаркетах – за 19 грн), тут, на «Урожаї», вперто тримають свою ціну: 35 грн. за кілограм зелених круп і 30 грн. оброблених (обсмажених). Щоправда, приблизно тиждень тому і тут дехто переписав цінники. Журналіст 20 хвилин/RIA бачив сьогодні, 25.03, крупи у двох торговельних точках, що знаходяться поруч. Різниця у вартості – п’ять гривень на кілограмі на зелені і настільки ж – на оброблені крупи.

Не купувати у того, хто править дорожче

 В одній вартість круп 35 грн. (зелених) і 30 грн. оброблених. В іншій – на п’ять гривень дешевше, тобто 30 і 25 грн. відповідно.

Відео дня

У сусідній торговельній точці "скинули" ціну на 5 грн.

Ціна різна, хоча продукція - вінницька. «Гречка наша, вінницька», - відповідають продавці. Якщо точніше, придбана в одного виробника. У нас одне підприємство переробляє гречку – Вінницький хлібокомбінат, що знаходиться у селищі Десна. Зрозуміло, що крупи продають інші - ті, хто придбав їх на комбінаті.

Мова не про різницю в цінах. Йдеться про те, що в інших продавців гречка значно дешевша. Середня вартість названих круп в області приблизно 19 гривень.

-Купують? – запитую продавця круп на ринку «Урожай», де продають гречку по 35 грн/гк

-Це хто дурний переплачувати десять гривень на кілограмові, - каже замість продавця жіночка, яка чула моє запитання. – Через дорогу в магазині пакет круп продають за 19 гривень.

-Ринкові баланси гречаних круп не дають підстав для підвищення ціни, - зазначив в одному з інтерв’ю заступник міністра АПК наш земляк Максим Мартинюк. – Простіше кажучи, такої продукції у нас достатньо. Коливання ціни у сторону збільшення має суто спекулятивний характер.

Це теж вінницька гречка - 25 гривень за кілограмовий пакет

Чиновник дав можливість зрозуміти, що боротися із спекулянтами споживачі можуть одним способом – не купувати у того, хто продає дорожче  (держава не регулює ціни на продовольчу продукцію). Часткове зниження ціни на гречані крупи на ринку «Урожай» свідчить про те, що навіть непоступливі продавці все одно змушені будуть поступити ціною, коли купуватимуть не в них, а в сусіда. Нагадаю, дві торговельні точки на згаданому ринку знаходяться поруч, а вартість на крупи на кілограмі становить п’ять гривень. То в кого швидше куплять?

Пам’ятаєте гречку по шість гривень за кіло?

Нагадаємо, що зростання ціни на гречані крупи почалося у 2014 році. Схоже, тоді також не обійшлося без чиїхось спекулятивних намірів. У деяких регіонах країни гречка стала дешевша, а в нас… З 30 квітня по 7 травня 2014-го в області гречані крупи подорожчали на 4% і сягнули вартості 7,5 грн. за кілограм. Це був найвищий показник зростання в Україні. За такою само ціною гречку продавали ще в Рівненській області. У сусідів з Хмельницького вони коштували 6,3 грн/кг, у Тернопільській області – 6,2 грн/кг. Тим часом тоді ж гречка подешевшала ( у порівнянні з попереднім, 2013 роком) на Харківщині та Луганщині. Це дані моніторингу Міністерства АПК.

Одне слово, наша найбільш аграрна область ще чотири роки тому «стартанула» з різким підвищенням вартості круп, з яких готують корисну кашу, що до смаку і малим, і старим. Відтоді ціни постійно зростали. Трохи вгамувати їх вдалося тільки протягом минулого року. Втім, про колишню ціну – шість гривень за кіло – залишається хіба що згадувати.

Ось як пояснюють причину такого здорожчання фахівці обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів.  За їхніми словами, у 2015-му область суттєво «скинула» площу посіву гречки. У той час її насіння поклали в ґрунт на дев’яти тисячах гектарів, тобто на три тисячі гектарів менше, ніж у попередньому. Та ще й погода підвела гречкосіїв – на круг зібрали лише по дев’ять центнерів. Такої низької урожайності статистика не фіксувала з початку 2000-х. Чим все закінчилося? Вартість гречаних круп із 7-7,5 гривень за кіло зросла спочатку утроє, а потім сягнула ще вищих позначок. Зупинилася на ціні по 35 гривень за кілограм за зелену крупу і 30 грн/кг обсмажену. На ринку «Урожай» дехто з продавців пропонував кілограм круп по 45 гривень за кілограм (!).

А що в перспективі з гречкою?

Знов скоротять площі

Нинішньої весни аграрії знов скоротять площі під гречкою. За попередньою інформацією обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів, гречаний клин буде менший, ніж торік, приблизно на три тисячі гектарів. Загалом становитиме дев’ять тисяч гектарів. Як у 2015-му, коли ціна на гречку зросла найбільш суттєво. Чим пояснюється таке скорочення? Чи можливе повторення нового «стрибка»  ціни?

-Сільськогосподарські холдинги не беруться за таку культуру, - каже перший заступник директора департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації Василь Темченко. – Торік такі підприємства відвели тільки 600 гектарів із загальної площі майже 12-ти тисяч гектарів під вирощування цієї круп’яної культури. Чому? Бо ціна знизилася. Дехто залишив невеликі, мізерні площі, а дехто взагалі викинув з сівозміни.

Спокуса «урвати» зайву копійку притаманна торгашам

Фахівці прогнозують, що такого суттєво підвищення, яким воно було у 2014-2015 роках, не станеться з однієї причини - нині ринок переповнений гречаною крупою. Незважаючи на це, Вінниця продовжує дивувати. Мова про ціни на гречку на ринку «Урожай». Одночасно не відкидають можливості часткового зростання вартості круп.

-Осінь покаже, яким буде врожай і скільки гречки зберуть на полях, - каже один з фахівців, просить не називати його прізвище.  – Якщо вдасться компенсувати недосіяні площі високою урожайністю, то ціна залишиться такою, як нині. А якщо ні… Ви ж знаєте, що спокуса урвати зайву копійку завжди притаманна торгашам. Бо це не економіка – утримувати високу ціну, коли повсюди вона нижча.

Співрозмовник стверджує, що рентабельність гречки висока. Її вирощування не потребує особливих затрат. Так само не багато коштів вкладають у переробку зібраного врожаю (найдорожча складова  тільки електроенергія). Тому різнобій у цінах пояснюють тільки одним – безпідставною накруткою ціни.

Недалеко від Вінниці розташований хлібоприймальний комбінат, де очищають гречані крупи. Переробка гречаних круп це єдиний профіль у підприємства. 50 тонн гречки переробляють тут протягом доби. Представник підприємства повідомив, що закупівельна ціна на крупи знизилася, до того ж, суттєво: спочатку з 28 тисяч гривень за тонну до 20-18-ти тисяч гривень, а торік - оптовики не давали більше як 10-9 тисяч гривень за тонну. На запитання, чому ж тоді на ринку така висока вартість круп, на комбінаті пояснюють, що це може бути продукція попередніх років.

Намагання почути точку зору власника «золотої» гречки з «Урожаю», на жаль, не дали бажаного результату. Продавці відмовлялися назвати контакти «хазяїна». Так вони називають того, чиєю продукцією торгують.

Скільки вирощують круп в області?

Динаміка вирощування гречки на Вінниччині. Найбільше було посіяно у  2010 році - 14,9 тис.га, з кожного гектара зібрано 16,9 центнера. 2013 р. – 12,3 тис.га, урожайність – 12,9 ц/га; 2014 – 14,9 тис. га, урожайність 13,8 ц/га, 2015 – 9 тис.га, урожайність – 9 ц/га, 2016 – 14,8 тис.га, урожайність – 14 ц/га. 2017 – 12 тис.га – 13,3 ц/га. Область повністю забезпечує потреби у гречаних крупах продукцією власного виробництва. Крім того, їх реалізують виробники з інших регіонів.

Скільки – в Україні?

Посівні площі в Україні у 2017 становили 183 тис.га, на 50 тис.га більше, ніж у попередньому році. Валовий збір гречки склав майже 200 тис.тонн, потреба для внутрішнього споживання – 160 тис.т. У 2016 зібрано 128 тис. тонн. У 2015 -  тільки 66,9 тис.тонн. Середня ціна на гречку в Україні влітку 2017 року році становила 24,2 грн/кг, у таку само пору 2016-го – 30,9 грн/кг.

У Європі набагато дорожче

Гречка - одна з основних круп'яних культур. Гречана крупа має високі смакові якості, а також лікувально-дієтичні властивості і є важливим продуктом харчування. Зерно гречки містить у середньому 8-9% білка, 1,6 - жиру, 70 крохмалю понад  два відсотки мінеральних солей. До речі, популярний у нас продукт харчування – не споживають у багатьох європейських країнах. Там гречку взагалі не вирощують. Продають в українських магазинах. За дуже високою ціною – у перерахунку з євро понад сто гривень за кілограм.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Яна

    Гречка впала у ціні дуже давно, а те що на Урожаї її продають по 30 грн. свідчить про те, що продавці просто спекулюють на ціні, от і все. Вони купують її по такій самій ціні, як і продавці інших базарів і магазинів.

    У цій статті висвітлена недостовірна інформація, яка стверджує, що це завод продає по такій ціні,  хоч би назву виробника правильну вказали!!!! На мішку з гречкою є назва виробника і контакти. Тому фраза "Продавці відмовлялися назвати контакти «хазяїна» - не аргумент.
  • Yaroslava Sockaya

    в магазине Варшава -15грн
  • Жора

  • Игорь Гребеняк

    Якщо журналіст позвонить на крупозавод Десенка то йому скажуть 13грв. Від одніеі тонни..У торгавих мережах від 15 грв.А на урожаі можуть і по 100 продавати.Ціни на гречку обвалилися в Росіі іКазахстині.ІКоли украінські виробники придержува продажу гручку, то навезли зза кордону, а тепер нема куди діти свою.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах Від читача 18:21 Благодійний проєкт "Толока в стилі джаз" 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up