Журналісти RIA дослідили воду з крана у незалежній лабораторії

RIA продовжує серію публікацій про якість питної води у Вінниці. Цього разу журналісти проводили власне незалежне розслідування: забирали проби питної води у восьми районах Вінниці
Журналісти RIA дослідили воду з крана у незалежній лабораторії

У вінницький водопровідній воді немає нітратів та важких металів. Жорсткість менше встановленої граничної норми, усім вимогам відповідають і  показники смаку, каламутності та запаху. Таким є висновок незалежних експертів з “Центральної лабораторії якості води та грунтів” при Національній академії аграрних наук у Києві, які на прохання RIA досліджували проби води з восьми різних районів Вінниці. Завалила тест “на нормальність” тільки проба води, взята безпосередньо з Південного Бугу.

Вінничани не задоволені

В минулих номерах RIA вже писала про те, що вінничани незадоволені якістю питної води.

Відео дня

Опитування на сайті “20 хвилин” та в нашій групі Вконтакті, як і спілкування з вінничанами на вулиці, показали, що найбільше люди скаржаться на присмак хлору питної води, її каламутність та запах. Журналіст RIA спілкувалася із працівниками Вінницького водоканалу, які стверджують, що питна вода у місті відповідає всім санітарно-гігєнічним нормам.

Начальник лабораторії Аліна Кравчук також розповіла про всі стадії очищення питної води, а інженер водоканалу Юрій Абашкін - про те, що є проблема із зношеними трубами для водопостачання, більше ніж 60% яких - застарілі чавунні. У той час як бажаних пластикових труб всього 9% із загальної мережі.

Журналісти RIA перевіряли, чи правду кажуть про якість питної води у Вінниці працівники водоканалу. Для цього проби води з-під крану дослідили незалежні експерти.

Де були і чому з азотною кислотою

Проби води з-під крану журналісти RIA вирішили зібрати у восьми різних районах Вінниці - щоб перевірити, як впливають на неї зношені труби.

Для експерименту обрали Слов'янку, Вишеньку, Старе Місто, Корею, вулиці Київську та Фрунзе, район Центрального ринку та взяли пробу води безпосередньо з річки Південний Буг у районі Бригантини.

Забору проб води передувала ретельна підготовка. Журналісти планували в кожному місці набрати дві проби води - одну досліджуватимуть на загальні показники, іншу - на рівень металів. Для цього журналіст придбала 16 стерильних пластикових тар, 56-відсоткову азотну кислоту, стерильні медичні рукавички та шприц. Найбільшою проблемою став пошук саме азотної кислоти - продавці на центральному ринку здивовано дивилися на журналіста, не розуміючи, навіщо дівчині “ця хімія”. А потрібна вона для стабілізації, консервування проб води, які будуть досліджуватися на мікроелементи.  

Як журналісти воду збирали  

Про технологію забору проб води розповів незалежний експерт. Відповідно до цієї технології, перед забором води, її потрібно спускати протягом 10-15 хвилин.

Далі двічі споліскувати стерильну тару, і лише на третій раз набрати воду для проби. В одну із стерильних пляшок журналіст, одягнувши рукавички, додавала необхідну кількість азотної кислоти, відміряну шприцом. Це потрібно для того, аби законсервувати пробу, яку будуть досліджувати на наявність металів. Таким чином, у кожному місці журналісти набирали дві проби води.

Кожну пробу води потрібно також закодувати. Для цього журналіст заповнювала акт забору проби на спеціальному бланку, після чого відповідно закодовану наліпку наклеювала на пляшку з пробою води. Тобто проби, так би мовити, були анонімні. Це дає можливість зберегти об’єктивність та достовірність розслідування.

Що показали результати аналізів

Проби води журналісти RIA відправили до “Центральної лабораторії якості води та грунтів”, яка працює при Національній академії аграрних наук України.

За тиждень, в понеділок, 27 липня, редакція RIA отримала результати лабораторних досліджень якості питної води у Вінниці.

Сім із восьми проб води за проаналізованими хімічними та органолептичними показниками відповідають гігієнічним вимогам до води питної, призначеної для споживання людиною.

Лише у останній, восьмій пробі води виявили проблеми. Каламутність, смак, запах та присмак, забарвленість, хімічне споживання кисню - завищені показники цих параметрів дослідження знайшли у пробах води, взятих безпосередньо з річки Південний Буг. До того ж, лише у цій пробі знайшли підвищений вміст алюмінію.

Стаття опублікована за сприяння мережі з підтримки журналістських розслідувань SCOOP, спонсорованої урядом Данії. ​

Читайте також:
Вінничани про воду з крану: погано пахне, погана на смак, осад
Якими трубами “приходить” питна вода до вінничан?
У Водоканалі розповіли, чому хлорують питну воду вінничанам
"Несе Галя воду". Але чи можна її пити?
 

 

 

Коментарі (5)
  • Анонім

    Нехай краще не виключають воду, бо хоч серед ночі вставай та набирай.
  • Анонім

    Нічого не знаю, вода погано пахне, має осад,  погана на смак.Щось навіть і не скажеш що вона чиста..!!!!
  • Анонім

    Здорово то как!! Щастя прям!

    Только вот почему у всех моих гостей не-виннитчан, после принятия душа с водой из винницкого водопровода - сильная аллергия!?

    Если всё так классно с санитарией водопровода - почему виннитчане такие тупые, что покупают питьевую воду в магазинах и ставят фильтры,  журналисты не объяснят!?

    З.Ы. Почему винницкие стоматологи - одни из самых преуспевающих в Украине? Кстати - они отстёгивают что-то винницкому водоканалу или сачкуют?

    1234 reply Анонім

    А Вы статью внимательно читали ? Перед забором каждой пробы воду заставляли течь по 10-15 минут, вряд-ли Вы перед душем или набором воды в чайник так делаете ибо жалко воду переводить. Но если у Вас такие проблемы с качеством, то попробуйте по-вышеописанному рецепту всегда перед использованием воды давать протечь ей по 5-10 минут, а вдруг поможет ?

    Анонім reply 1234

    Враховуючи нинішні тарифи на воду (особливо ті, які будуть восени) порада поступила явно від якогось депутата! Яки бідолага живе на одну зарплату!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up