Индик, етер, павза: що готує нам новий правопис?

Индик, етер, павза: що готує нам новий правопис?
Навіть під час свята трипільської культури Тарасові Ткачуку (ліворуч) не доводилося чути слів з українського правопису 1928 року; праворуч - історик Олепксандр Савельєв
  • До 15  вересня планували завершити обговорення проекту нового українського правопису
  • Втім, міністр освіти повідомила, що термін можуть продовжити – надто жвавою вийшла дискусія навколо документа з незвичними словами на кшталт:  Индик, етер, павза, гостел, проект, мітологія, Атени тощо
  • Чому одні вінницькі фахівці-філологи охоче коментують документ, а інші уникають розмов про нього?

Всі пропозиції, що надійдуть з місць, узагальнить створена комісія. Після цього доопрацьований правопис передадуть на розгляд Кабміну. Принаймні так зазначають в освітянському відомстві. Яке рішення приймуть урядовці, передбачити складно. Що воно буде не простим – уже очевидно. Новий правопис солов’їної  може внести розкол у суспільство. Слово – теж зброя. Поява ще одного фронту – мовного – у наш час може мати непередбачувані наслідки.

Під час підготовки публікації журналіст «20 хвилин/RIA» зіткнувся з двома діаметрально протилежними фактами. В одному випадку – відверта розмова про правопис, а в іншому – спочатку «дайте можливість підготуватися», а потім «ми не готові коментувати».

"Якби я був ворогом України, то наполягав би на негайному прийнятті нового правопису"

Відео дня

Кандидат філологічних наук з Вінницької  академії неперервної освіти Тарас Ткачук зумів надзвичайно дохідливо висловити власну точку зору стосовно обговорюваної проблеми. Виважена, відверта, переконлива позиція добре знаного мовника заслуговує на увагу. Її суть – у першому реченні: «Якби я був  ворогом України, то наполягав би на негайному прийнятті нового правопису в тій редакції, яку запропонували для обговорення. У результаті наші недруги одночасно отримали б кілька перемог».

Свою думку філолог аргументує поясненнями, що їх умістив у восьми пунктах. Наводимо їх дослівно.

1.Українські патріоти, які вболівають за долю мови, розколються на два ворожих табори, якінавряд чи коли-небудь після цього помиряться (як засвідчує наша історія та реалії сучасного життя).
2. Українські обивателі, які вагалися, чи переходити на рідну мову, навряд чи наважаться на такий крок, адже не важко здогадатися, який шквал обурення підійметься навколо правописних норм, особливо цей крок буде корисним для глибшого розколу України на кілька регіонів за мовною ознакою. 
3. Жменьку лінгвістів, які щиро вірили, що служать вірою і правдою рідній землі, зненавидить свій же народ, бо ніколи не зрозуміє, навіщо ці мовознавці так ускладнили там, де потрібно було спрощувати.
4. Усі автори підручників і посібників (а також редактори, коректори та ін.) з моменту прийняття нової редакції правопису замість того, щоб працювати над змістом своїх праць, почнуть відволікатися на кожному кроці на нові вимоги до правописних норм – і ми знову потрапимо в лещата формалізму. 
5. Усі вчителі України з моменту прийняття правопису упродовж 10 років (!!!) ходитимуть на уроки з думкою: у цьому класі ми працюємо за старою редакцією, а в цьому – за новою, ці роботи ми перевіряємо за старою, а ці – за новою… А це ж 50 тисяч учителів, які навчатимуть 4 мільйони дітей «любити» українську мову !!! 
6. Уявляєте іноземця, який спробує вивчити українську мову за новою редакцією українського правопису? Звичайно, він махне рукою і почне вивчати якусь іншу мову, де все набагато простіше… 
7. Будь-який пошук через ключові слова, які мають паралельні форми (Афіни – Атени, ефір – етер, індик – индик) тепер ускладниться й уповільниться в кілька разів, що суттєво зменшить кількість користувачів Інтернету, які перейдуть на російську-англійську, бо там усе простіше і швидше.
8. Мільйонні державні кошти, які потрібно було б витратити на реальні проблеми на мовному фронті, підуть на те, щоб ще далі відштовхнути українців від української мови! Це геніально: боремося з українцями, використовуючи їхні ж гроші!!!

P.S. То кому ж потрібні такі «перемоги» на інформаційному фронті всередині країни, яка переживає дуже важкі часи? Мабуть, за цією всією авантюрою заховалися чималенькі гроші, які спритники (імена їхні можна досить швидко вирахувати), тепер вимагатимуть від уряду на передрук словників-підручників-посібників. І саме цим «лінгвістам» насправді зовсім байдуже, що буде з українською мовою та з цим народом після прийняття дуже сумнівної редакції правопису.

P.P.S. Спроба реабілітувати правопис 1928 року – це нібито й непогана справа. Однак за цей час виросли 4 (!) покоління на інших (хай і не дуже вдалих) правописних нормах. Для сучасних громадян України деякі «нововведення» майже столітньої давності є незвичними і навряд чи сприятимуть збільшенню любові до рідної мови. Чи вплине поява слів на зразок «павза», проєкт», «етер»,  на зміст висловлювань, написаних українською? Якщо хтось мене переконає, що це неодмінно станеться, то я буду двома руками за такі зміни.

Не готові коментувати

Хто міг би найкраще оцінити новий документ? Зрозуміло, фахівці-мовники. Нічого дивного, що журналіст RIA звернувся з цього приводу також на кафедру української мови факультету філології і журналістики державного педуніверситету імені Михайла Коцюбинського. Хотілося спів ставити думки титулованих філологів з думками їхнього колеги. Марно старався.  Там, даруйте, прочитали лекцію про те, що викладачам треба з цього приводу підготуватися. 

-Дайте нам можливість підготуватися, бо це ж не просте питання, - пояснила співрозмовниця.

Зазначила, що визначать для інтерв’ю одного конкретного  науковця, який найбільше обізнаний з проблемою. Пропозиція журналіста провести  колективну розмову – що більше думок, то ближче до істини – не знайшла підтримки .

Дочекатися інтерв’ю не вдалося. Згодом з кафедри передала, що вони не готові коментувати міністерський документ.

«Мертве слово не оживити, як і мертву людину» - що пропонують змінити?

Одне із завдань пропонованих змін – повернути до «питомої української мови», точніше кажучи, до вимог правопису 1928 року. З урахуванням змін, що відбулися відтоді. Так пояснює пропоновані зміни комісія Міносвіти, що працювала над правописом.

Переважна кількість змін стосується слів іноземного походження.

Індик чи индик?

Наприклад, пропонується вживання літери «И» на початку слова - Ирій, Индик тощо. Хоча одразу зазначається, що перевага надається все-таки літері «І» - Ірій, Індик. У художніх текстах допускатиметься заміна «і» на «и» у кінці слів під час відмінювання: "смерти", "радости". Планують ввести використання кількох варіантів написання слів грецького походження, де зазвичай звук [th] передається літерою "ф": "анафема" – "анатема", "ефір "- "етер", "міф", "міфологія" – "міт" і "мітологія", "Афіни" – "Атени". Звук [j] у сполученні із голосними буде передаватись буквами "є", "ї", "ю", "я": "проєкт", "проєкція", "траєкторія", "фоє" тощо.

Менше дефісів і лапок

Слова з іноземними частками мають писатися разом (зараз частина з них пишеться разом, а частина через дефіс) - "попмузика", "вебсторінка" "пресконференція" і "експрезидент" писатимуться без дефісу. Невідмінюваний числівник "пів" (у значення "половина") - окремо: пів Києва, пів яблука, пів години. Разом з "пів" писатимуться слова у називному відмінку, що виражають єдине поняття - "півострів", "півзахист" або "півоберт". Проект нового правопису пропонує деякі назви продуктових товарів писати без лапок з маленької літери, як загальновживані, наприклад  – писати просто кока-кола, не вживаючи зайвих знаків.

Де прочитати про всі пропоновані зміни?

З повним текстом проекту Нового українського правопису можна ознайомитися за посиланням: https://mon.gov.ua/storage/app/media/gromadske-obgovorennya/2018/08/15/novoi-redaktsii-pravopisu.pdf

Пропозиції щодо змін, доповнень, зауважень МОН просить надсилати на адресу: правопису [email protected]

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • 12345

    Я взагалі в шоці від таких діячів, що придумали правопис міняти,  так само як і в шоці з тих істориків з своїми перейменуваннями... а ще більше в шоці з тих хто потім виділяє на це гроші з бюджета... В країні війна, люди в черзі за субсидіями, пенсій менших не придумаєш - а ці "діячі" мільярди списуватимуть на те без чого і так можна прожити... Нехай керівництво цих "талановитих мовників" знайде  їм якусь більш кориснішу роботу....
  • Надія Олександрівна

    Не на часі сьогодні змінювати правопис. Це мільярдні витрати. Треба буде відредагувати усі підручники й державні документи. А що робити з якісним літературним спадком - творами Франка, Лесі, Шевченка, Підмогильний, Стельмаха??? В країні йде зовнішня і внутрішня війна (гинуть люди на війні, на дорогах, в онкоклініках. Схаменіться, благаю.
  • Alina

    Прислухатися потрібно до таких людей,як кандидат філологічних наук, Тарас Ткачук
  • Alina

    А з якою метою оця жменька лінгвистів хоче переписати український правопис? ... От українському народу якраз на часі ще і оця  реформа...Вже як навчаться писати слово...індик.. і т.д., от аж тоді заживут..! ...та не народ, а жменька тих,хто буде  словники переписувати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:06 На Нечая зловили водія, який керував автомобілем під дією амфетаміну 17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up