Жінки бійців вінницького 9-го батальйону: "Нам не ротація потрібна, а демобілізація"

Жінки бійців вінницького 9-го батальйону: "Нам не ротація потрібна, а демобілізація"
Матері та дружини бійців 9-го вінницького батальйону територіальної оборони вимагають повернення своїх чоловіків додому. В зоні АТО хлопці вже довгих шість місяців. Жінки кажуть, їхніх чоловіків взяли як “гарматне м’ясо”. А в день виборів, 26 жовтня, 9-ий батальйон взагалі перестав існувати

- Нам не ротація потрібна, а демобілізація. Нехай наші чоловіки повертаються додому і роблять те, що і повинен робити батальйон територіальної оборони - охороняють наші кордони тут, у Вінниці. Щойно ми про це заговорили, як 9-ий батальйон на диво швидко розформували і віддали до складу 30-ої новоград-волинської бригади. Це для того, щоб змусити нас усіх мовчати? - каже сестра одного з бійців 9-го батальйону, 26-річна вінничанка Марина Льопа.

Винна карма чи чиновники?

Щось не те відбувається із вінницьким 9-им батальйоном територіальної оборони. З початку його створення, 21 травня 2014 року, до редакції RIA неодноразово телефонували матері та дружини, які розповідали, що хлопці не мають ні бронежилетів, ні техніки, а за нарікання бійців жорстко “пресували”. Це при тому, що формували батальйон за бюджетні кошти Вінницької області: 3,5 мільйона гривень, які раніше мали виділити на реконструкцію кіноконцертної зали “Райдуга”, витратили на укомплектацію батальйону. Була інформація про допомогу депутатів, підприємців та волонтерів.

Відео дня

Недоукомлектований батальйон після місяця навчань відправили в зону АТО. Далі - справа про те, як фінансист батальйону вкрав 201 тисячу гривень, виділених на бійцівську зарплатню, придбав авто та погасив свої кредити в банках. Далі - скандальне повернення до Вінниці “дезертирів” - 75 бійців 9-го батальйону відмовилися виконувати, за їхніми словами, злочинні накази командирів і повернулися з передової додому. Сталося це наприкінці серпня, коли розгнівані бійці приїхали додому з надписами “Трус!” у військових білетах. Наразі “дезертирами” займається військова прокуратура.

Далі - бунт дружин та матерів бійців, які, після численних митарств по кабінетах чиновників, перекриття вулиці Соборної і неодноразових запитів на ім’я міністра оборони Степана Полторака, так і не знають, коли їм повернуть чоловіків та синів.

Previous Next

Був батальйон, немає батальйону

У день виборів, 26 жовтня, 9-ий батальйон став не батальйоном територіальної оборони, а 9-им мотопіхотним батальйоном 30-ої механізованої бригади Новоград-Волинська. За словами заступника командира батальйону Костянтина Бурячка, зробили це для того, щоб спокійно провести ротацію бійців:

- От куди ми цей 9-ий батальйон на ротацію у Вінницю відправимо? - каже пан Бурячок. - Може, чоловіки думають, що ротація - це посидіти вдома? То вони помиляються. Бо ротація - це проведення бойових навчань. Частину бійців спробуємо, щоправда, відправити у десятиденну відпустку для проходження реабілітації. А потім - назад чи то на базу, чи в зону АТО.

Заступник комбата також каже, що сьогодні є проблеми з ротацією всіх батальйонів територіальної оборони. Тому ці батальйони приєднують до бригад, які мають базу. Про демобілізацію, каже пан Бурячок, і мови немає:

- Це не ми вирішуємо, по-перше. Закону про демобілізацію в Україні немає. Навіть ротацію ми проводитимемо внутрішню і частинами - не можна взяти весь батальйон і просто відправити додому. Частина бійців піде на ротацію, частина залишиться в зоні АТО для виконання бойових завдань.

Заступник комбата підтвердив, що 9-ий батальйон планують замінити резервним батальйоном, який сформований на базі Гайсинської військової частини.

Обдурили з початку

Марині Льопі з Вінниці 26 років. Тетяні, теж вінничанці, 46. Марії з Іллінецького району - 46. А Олені з Оратівського - 27, вдома у неї 4-річна донечка. Всі ці жінки зібралися в холі Вінницької облдержадміністрації в п’ятницю, 24 жовтня. Обличчя схвильовані і розгублені, в руках - купа якихось документів у файликах, вирізки з місцевих газет.

Цих, здавалося б, таких різних жінок, об’єднує одне - їхні чоловіки, сини, брати вже шість місяців служать у 9-му батальйоні в зоні АТО. Жінки прийшли зустрітися з губернатором області Анатолієм Олійником і з’ясувати, хто і коли, нарешті, відпустить їхніх чоловіків додому.

- Раніше ми ще сумнівалися, а тепер переконалися, що наших хлопців готували на “гарматне м’ясо”, - каже Марина. - Обдурювали їх із самого початку: то вони йшли як добровольці, то без їхнього ж відома вже перевели в ранг військовозобов’язаних. То казали, що батальйон підпорядковується голові облдержадміністрації, то вже безпосередньо Міністерству оборони. А зараз, взагалі, батальйон розформували. Ми в такому відчаї, що, як треба, поїдемо і в Київ до Порошенка.

У Марини в 9-му батальйоні служить 21-річний брат. Жінка каже, щодня з ним розмовляє по телефону, списується у соцмережах.

- Брат висилає фото, і кожне підписує: це можна показувати матері, а це ні в якому випадку… Вони там у такому стані, що простій людині цього ніколи не зрозуміти, - розповідає Марина. - У них вже душі скалічені і психіка поламана. Тому ми вимагаємо не ротації, а повного повернення хлопців додому, до Вінниці. Їм потрібна реабілітація і допомога спеціалістів-психологів. У них вже “дах зриває”, вони не витримують напруги, а всім чиновникам і міністрам на це начхати… Їм дали квиток в один кінець.

Не хотіли повертатися на війну

Жінки розповідають, що за останніх півроку хлопцям вдалося з’їздити додому в десятиденну відпустку. Кажуть, не впізнали своїх синів та чоловіків.

- Він нікого не хотів бачити, ні з ким не спілкувався, - розповідає Тетяна, мати 23-річного Назара. - Спав весь час або сидів у своїй кімнаті. Раніше то бувало і з друзями зустрічався, і на якусь дискотеку ходив. Куди там… Коли прийшов час повертатися на війну, видно було по очах, як він не хоче їхати. Ні слова не сказав про це, але просто з ліжка не міг встати. О п’ятій годині на маршрутку треба вже було йти, а я його о четвертій годині ніяк добудитися не могла.

- Син приїхав із порожніми очима, - каже Марія, мати 21-річного бійця. - Він у мене дуже тихий, спокійний, в житті і мухи не образив. Можу тільки здогадуватися, що йому доводилося бачити і робити там, на війні…

- У нас в сім’ї дуже дружні і теплі стосунки, - розповідає Марина, сестра бійця 9-го батальйону. - Ми з таким нетерпінням чекали його повернення додому, хотіли вже обняти, поговорити… А він повернувся чужий, не наш повернувся. Наїжачений, насторожений, відлюдькуватий якийсь. За чотири дні до повернення на війну, взагалі, замкнувся в собі. Якось дивився новини, там якраз про обстріл Маріуполя сюжет показували, то вмить заціпенів: очі звузилися, кулаки стиснув, все тіло напружилося. Мовчки розвернувся і вийшов з кімнати, грюкнувши дверима.  

Проплачені спецслужбами?

Дружини та матері бійців 9-го батальйону спочатку вимагали від влади, аби їхніх хлопців замінили батальйоном резервним. Замінити то їх замінять, але додому, швидше за все, не відпустять.  

Невже наші чоловіки ще не навоювалися і не довели, що вони патріоти? - каже 27-річна Олена з Оратова, дружина бійця 9-го батальйону. - Таке враження, що у всьому Оратівському районі ця війна потрібна лише моїй сім’ї. За що нам така “честь”? Чи не дивно, що “добровольців” до цього батальйону набирали в основному з найвіддаленіших районів та сіл Вінницької області?

Жінка каже, вдома чоловіка з нетерпінням чекає їхня чотирирічна донечка. Щодня запитує, чи батька не вбили, чи не потрапила в нього куля. Нещодавно в інтернеті Олена прочитала новину про те, що бійці Чернігівського територіального батальйону повернулися додому - їх замінили резервом. І вчепилася за цю ниточку.

- Зв’язалася з військкоматом у Чернігові, і там підтвердили, що так, їхні хлопці повернулися додому, - каже Олена. - Щоправда, не сказали, як саме вони цього домоглися. Я звернулася з таким запитанням до нашого військкомату, до підполковника Острового. Він відрубав, що про Чернігівський батальйон все брехня, а потім агресивно так каже: “Зізнайтеся, вас же підкупили, щоб ви нам тут провокацію влаштували, так?”

Жінки вражені реакцією вінничани на їхню спробу привернути увагу місцевої влади до питання повернення бійців додому. Мова йде про те, як жінки на півгодини блокували рух транспорту на вулиці Соборній в позаминулий четвер, 16 жовтня.

- В інтернеті, на місцевих сайтах, у соцмережах нас критикували і поливали брудом. Мовляв, була б це моя жінка, я б їй добряче “подякував за допомогу”, - каже Марина. - Ще одна теорія - всі ми проплачені ФСБшниками! І на мітинг вийшли не з власної волі, а за гроші і задля провокації.

Жінки кажуть, хлопці чекають їхньої допомоги і новин. А ще чекають 16 листопада - саме тоді минає півроку їхнього перебування в АТО. За словами жінок, хлопці дедалі більше гніваються на владу: кажуть, як не вирішиться питання їхнього повернення додому, зі зброєю підуть і на Київ, і на Вінницю.

А жінки поки що чекають дзвінка. І щоразу, розмовляючи по телефону, думають, чи не востаннє чують рідний голос...

Губернатор про ротацію і резерв

На зустрічі з головою Вінницької облдержадміністрації Анатолієм Олійником та його заступником Андрієм Гижком у п’ятницю, 24 жовтня, жінки запитували, хто може повернути їхніх чоловіків додому і куди іще їм звертатися.

- Ви теж батько. Скажіть нам по-людськи, що нам робити? - запитували жінки у пана Олійника, не стримуючи сліз. - Що б ви робили на нашому місці? І які шанси, що їх можна повернути додому? Їм же там погрожують військовою прокуратурою і в’язницею, вони й слова сказати не можуть!

Губернатор відповів, що 9-ий батальйон у плані ротації і це питання він постійно обговорює з міністром оборони Степаном Полтораком. Навіть показав жінкам свій мобільний, де о 9.16 ранку 24 жовтня був вихідний дзвінок пану міністру:

- Повірте, я все розумію, - каже пан Олійник. - Я ж не залізний… Але не я керую 9-им батальйоном. Він підпорядковується Міністерству оборони і Генштабу. Вони складають план ротації, і, наскільки мені відомо, 9-ий батальйон вже давно в цьому плані. Щодо того, щоб повернути хлопців додому - Закону про демобілізацію немає. А ще їх потрібно кимось замінити. Ми створюємо резервні батальйони, але для того, щоб провести бойове злагодження і відправити цей резерв у зону АТО, бракує коштів.

Пан Олійник також каже, що неодноразово писав листи попереднім міністрам оборони - доповідав про недостатнє укомплектування 9-го батальйону, спілкується і з міністром  теперішнім, надсилав листи з грифом “секретно” Президенту України Петру Порошенку. Не на всі листи, каже пан Олійник, він отримав відповідь. То ж доводиться тільки чекати, коли вирішиться доля бійців 9-го батальйону.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • R...

    Перш за все вiдповiм користувачу ODK:



    Нашi рiднi (матерi i сестри) не "глупые",  вони цiнують вибiр своіх чоловіків. так як ти виразився - непонятний взрив патріотизму, скажу тільки те, що нам не байдуже в якій краіні жити на відмінно від тебе, людини  без будь-яких моральних цінностей. Скажу прямо, ніяких золотих гір нам не обіцяли, кожен знав на що йде. В краіні війна і щоб не допустити поневолення людей, ми прийшли захищати свою землю!!! Ти не бачив як важко людям, ти не бачив смерті... Як при цьому залишитись байдужим??????  Нарікання на командування є, вони є у кожному батальйоні. Наші матері вимагають демобілізаціі це зрозуміло вони хочуть бачити нас вдома. Але особисто я чесно скажу поклавши руку на серце: я готовий захищати батьківщину до самого кінця, єдине що потрібно хоча б раз в два три місяці побачити  рідних. Я патріот я люблю свою краіну!!!

    Декілька слів про " дизертирів":  Вони зрадили нас, вони так просто покинули своіх товаришів!!! Нікому з них руки не подам!!!



    А на останок скажу:  я дуже жалкую про те, що я не зможу більше  сказати що служу в девятому вінницькому батальйоні тероборони... Розформували злили...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up