Зелені скульптури: у нашому місті їх можна зробити самостійно з моху і очиток

Зелені скульптури: у нашому місті їх можна зробити самостійно з моху і очиток

Поки Черепаха біля Центрального парку ще не “прокинулася” і стоїть накрита, журналісти 20minut.ua поцікавалися в ландшафтного дизайнера чи реально зконструювати такі ж зелені скульптури самотужки, що б прикрасити своє подвір’я.

Усього у місті три “живі” фігури: квітковий ретроавтомобіль неподалік Західного автовокзалу, черепаха біля арки і крокодил у центральному парку. На сайті електронних петицій третього травня з’явилася петиція «Вражаючі зелені скульптури у парку» від Олександра Пахомова. Автор пропонує зробити в одному з парків міста з десяток зелених скульптур як от в Ботанічному саду Атланти в США.

Вінницький ландшафтний дизайнер Олена Марковська каже, що такий грінарт можна зробити і в себе вдома. Треба лише зварити каркас з металевої сітки та наповнити його дерновою землею, торфом і мохом сфагнумом і зробити живильне середовище для квітів. Наприклад, в якості живого матеріалу добре підійдуть такі рослини як очитки.

—  Чим більше таких рослин насадити, тим  швидше вони  затягнуть каркас,— каже Олена Марковська. —  Рослини невибагливі. Головне провести крапельний полив, або ж постійно поливати самотужки. Тоді за місяця 4 скульптура добре затягнеться і позеленіє.

Відео дня

За словами дизайнера, самі ж очитки недорогі. Горщик 10 на 10 сантиметрів коштує приблизно 10 гривень:

— Їх навіть можна десь поїхати накопати  вздовж Південного Бугу. Але це потрібно ходити шукати. А загалом скільки коштуватиме така скульптура точно сказати важко. Все залежить від її розмірів і скільки піде наповнювача на метр квадратний.

Потім, коли рослини зміцніють і фігура зазеленіє, її форму потрібно коректувати і зрізати суцвіття.

До речі, на вулиці Зулінського (колишня Тарногродського), там де кільцева розв’язка, зелених скульптур не буде. Як говорить заступник директора ”Вінницязеленбуд” Микола Залєцький, там просто озеленять “коло” квітучими  чагарниками.

— Зараз проводяться будівельні роботи, приступили до завезення грунту, потім зробимо полив, — каже він. — Замовили рослини. Там ростимуть гарні квітучі чагарники: барбарис і самшит.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Двоє чоловіків у камуфляжі розстріляли поліцейських на Вінниччині 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up