Запалили лампадки за понад тисячею вінничан, які померли від СНІДУ

Запалили лампадки за понад тисячею вінничан, які померли від СНІДУ

Вчора,  20 травня 2018 року,  на Фонтанній площі у Центральному парку «Вінницький обласний клінічний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом» та  Вінницьке обласне відділення «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» провели акцію «100% життя -100% толерантності». Захід приурочений Дню пам’яті людей, які померли від СНІДу.

Акція розпочалась о 10 годині з  конкурсу дитячого «малюнку на асфальті», усі учасники якого отримали солодкі подарунки від спонсорів.

Протягом дня вінничани, в рамках акції, мали змогу зробити швидкий тест на ВІЛ у пересувній медичній лабораторії, відвідати концерт вінницьких колективів.

Волонтери на площі роздавали інформаційні листівки та відповідали на усі питання, що стосуються ВІЛ/СНІД. Захід завершився «свічковою ходою» о 19.30, яка пройшла з Фонтанної площі до площі Європейської.

Відео дня

Головна мета акції – об’єднання і порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми, формування толерантного ставлення до них та привернення уваги громадськості, у першу чергу, молоді та представників влади, до епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні.

— Слоган акції: «100% життя -100% толерантності», — розповідає керівник організації «Всеукраїнська «Мережа людей, які живуть з ВІЛ /СНІД» Оксана Шевчук.  Адже саме толерантність до проблеми ВІЛ, до ВІЛ позитивної людини знімає бар'єри страху і дозволяє кожному вінничанина пройти тест на ВІЛ. А кожній ВІЛ позитивні людині без страху прийняти ліки, звернутися в будь-яку медичну структуру для того, щоб отримати медичну допомогу, яка рятує життя.

За даними МОЗ, за період з 1987 по 2017 року в Україні понад 43 тисячі людей померли від захворювань, обумовлених СНІДом. За оцінками міжнародних експертів, понад 40% інфікованих українців навіть не знають про свій ВІЛ-позитивний статус. Однією з причин, чому Україна залишається серед лідерів у Європі за масштабами поширення цього вірусу, експерти називають невчасну діагностику та недостатню поінформованість громадян.

За словами головного лікаря КЗ «Вінницький обласний клінічний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Ігоря Матковського, з початку епідемії ВІЛ у Вінницькій області виявлено 5 191 ВІЛ-інфікованих.

З них:

  • Поставили діагноз СНІД - 2 194 людям.
  • Померло - 1 105 ВІЛ-інфікованих (в тому числі від СНІДу –701 особа).

Зараз під медичним наглядом у Вінницькій області знаходиться 2 841 ВІЛ-інфікований, з яких 1 218 з діагнозом СНІД. За весь період спостереження від ВІЛ-інфікованих матерів народилось 897 дітей. На серологічному контролі знаходиться 115 дітей, які народжені ВІЛ-інфікованими матерями, 661 дитину знято з обліку (здорові), 50 дітей  ВІЛ-інфіковані (з них 33 зі СНІДом), 31 померла, 71 дитина вибула в інші регіони, та прибули з іншого регіону на сероконтроль 36 дітей.

Слід нагадати, що основний шлях передачі ВІЛ  - статевий (до 85%), але базовим джерелом в нашій країні залишаються ключові групи щодо інфікування ВІЛ (споживачі ін’єкційних наркотичних речовин, працівники секс-бізнесу, чоловіки, які мають секс із чоловіками, особи, які перебувають у місцях позбавлення волі), а ланцюжком передавання ВІЛ є особи, що їх оточують та інфікують своїх близьких.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up