«Потрібні були не мітинги». Юрист сказав, що змінити долю пологового №2 можна через суд

«Потрібні були не мітинги». Юрист сказав, що змінити долю пологового №2 можна через суд
  • Проти — 5, за — 38. Депутати проголосували за реорганізацію пологового будинку №2 на сесії міської ради 30 вересня. Тобто прийняли рішення приєднати його до Центру матері і дитини.
  • Чи можна виправити ситуацію? Ми запитали у юриста, чому не допомогли мітинги та петиції та що варто тепер зробити лікарям. 

Скоро почнеться ліквідація юридичної особи «ПМП Вінницький клінічний пологовий будинок №2», яка, за словами депутатки Олени Верлан-Кульшенко, завжди супроводжується скороченням штату персоналу.

Тож мітинг лікарів пологового, які прийшли до депутатів за підтримкою, за інформацію про перспективи закладу і долю персоналу, призвів хіба що до хвилі обурення серед населення та хайпу серед політиків в інтернеті.

Чому так зробили

За словами Олександра Шиша, директора міського департаменту охорони здоров’я, підставою для проведення реорганізації закладу стали зміни в законодавстві. Зокрема, мова про внесення змін у закон України про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення і постанову уряду 741 про зміни в оплаті праці за надані послуги.

Відео дня

— З 1 липня змінився механізм оплати праці, тепер платити будуть за фактично надану послугу, — говорить Олександр Шиш. — При оцінці фінансової спроможності були виявлені заклади, які не можуть конкурувати на ринку медичних послуг і найближчим часом можуть стати банкрутами. Також у нас є вимога на рівні закону України про реорганізацію госпітальних округів. А саме створення кластерних медичних закладів.

За рекомендацією МОЗ, як сказав Олександр Шиш, у Вінниці мають створити три кластерних заклади:

  • Кластер екстреної медичної допомоги — це буде лікарня швидкої медичної допомоги.
  • Кластер, який об’єднає пологові будинки — Центр матері і дитини, перший і другий пологові будинки.
  • Кластер, який об’єднає всі багатопрофільні лікарні (першої багатопрофільної і третьої лікарні).

За словами Олександра Шиша, міська рада намагається робити все, аби майбутні зміни не викликали незручностей для вінничанок. Жінки лівого берега і надалі можуть звертатися в жіночу консультацію на Замостянській, як і отримувати відповідні послуги в гінекологічному відділенні. Щодо пологів, то вагітні можуть вибирати, в якому саме пологовому міста народжувати.

— Своєю чергою, місто намагатиметься максимально, в міру можливості, зберегти колектив закладу. Працівникам буде запропоновано працевлаштування в інших пологових закладах, — зазначає очільник департаменту.

Лікарі не згодні з рішенням депутатів

За словами Тетяни Супрунової, доцента кафедри акушерства і гінекології №2 і члена ініціативної групи лікарів, висновки медичної комісії про збитковість закладу побудовані на неправдивих даних.

Про маніпуляцію цифрами та зловживанням посадовим становищем говорить і Наталія Гайструк, професорка кафедри акушерства та гінекології №2, вінницького медуніверситету. А ще про порушення прав медичного колективу пологового. Тому 23 вересня 2022 року вже зареєстроване кримінальне провадження за кількома статтями.  

Лікарі пологового не розуміють, чому їм не дали можливість самостійно провести внутрішню реорганізацію і спробувати вирішити свої проблеми. Вони не покидають надії зберегти свій заклад. Звертались до мера Серія Моргунова, до губернатора Сергія Борзова. До громадськості за підтримкою і розумінням, що не на часі зараз закривати медичні заклади, не на часі звільняти лікарів. 

Але незважаючи на все, питання про приєднання пологового будинку №2 до Центру матері і дитини винесли на голосування — рішення прийняте.

Чи можна скасувати рішення міської ради?

За словами адвоката Ярослава Мартинюка, жоден гнівний лист меру чи голові військової адміністрації або пост у фейсбуці чи петиція рішення сесії міської ради не відмінить. 

Єдине, що можна спробувати зробити — звернутись до суду із заявою, в якій просити скасувати рішення міської ради. Звичайно, якщо таке рішення не відповідає вимогам закону.

Відповідно до статті 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Законом України «Про місцеве самоврядування» передбачено, що акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

— Якщо суд встановить, що рішення міської ради було незаконним, він його скасує, — говорить адвокат. — А закликати до совісті депутатів потрібно було перед сесією, і не мітингами, а записуватися на прийом до кожного депутата і переконувати не голосувати за те чи інше рішення. Так, виглядає дивно, але саме так могло б спрацювати.

 

Читайте також:

У Вінниці повертають носіння масок у громадських місцях. Коли це почне діяти?

Де у Вінниці можна здати та отримати теплий одяг: перелік адрес

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • АО АЛЬВА ПРАЙВЕСІ

    Суд то може скасувати рішення міської ради, якщо воно було незаконним, але всі досвідчені юристи знають, що скасування такого рішення судом це не панацея, адже це не означає прийняття нового "правильного" та потрібного рішення. І тому дуже часто в такі ситуації заходять у глухий кут!
  • Валентина Самань

    Гидота а не депутати.Їх потрібно відкликати,забирати мандати,а якщо не будемо цього робити вони нас знищать
  • Електрик Вінниця

    А намордники вже пропихають і колють нахаляву, а прогодувати пологовий зась?! Шевченко мав рацію!
  • Mark Znatkovskiy

    Реорганізація - то є знищення!!!
    Захоплення пологового будинку то є геноцид громади....
    Банда при владі

keyboard_arrow_up