Забруднення повітря й смог. Яка ситуація у Вінниці та як уберегтися

Забруднення повітря й смог. Яка ситуація у Вінниці та як уберегтися
фото:vn.depo.ua

Уже кілька днів над Україною нависає сильний смог. Кажуть, що така ситуація в нас та Китаї. Що до цього призвело та як уберегти своє здоров'я дізнавайтеся у матеріалі.

Чому повітря забруднене

Восени та навесні традиційно підвищується забруднення повітря, зокрема дрібнодисперсним пилом, а також монооксидом вуглецю (чадним газом).

Спалюють листя, стерню на полях. Процес спалення листя гірший від наслідків роботи промислових підприємств. 

Коли спалюють листя, температура горіння низька. Воно відбувається на землі, на рівні дихання людини, і жодним чином не фільтрується. 

Відео дня

У цей час виділяється шалена кількість забруднюючих речовин, зокрема дрібнодисперсного пилу, на що активно реагують засоби громадського моніторингу. У тонні таких спалених відходів приблизно 30 кг шкідливих речовин.  

Разом з туманом це перетворюється на смог. 

Волога змішується з газами, з дрібнодисперсним пилом, і все це разом – з нічною інверсією, коли тепле повітря притискає холодне до землі, не може вивітритися декілька днів. 

У приземних шарах атмосфери концентрація забруднюючих речовин збільшується.

Все це акумулюється у велике забруднення, додається забруднення автівками, промисловістю. 

Яка ситуація у Вінниці

Кабмін запевняє, що рівень забруднення повітря у Вінниці в межах норми.

— Осінні погодні умови, такі як, тумани, наявність приземних інверсій (коли при землі утворюється затримуючий шар повітря) можуть сприяти накопиченню забруднювальних речовин. Але, за даними спостережень на мережі моніторингу Гідрометслужби, в останні дні високих рівнів забруднення оксидом вуглецю не зафіксовано, - йдеться у повідомленні Мінекоенерго.

За оцінками фахівців, вміст оксиду вуглецю у повітрі в період 15-21 жовтня 2019 року при середньодобовій граничній допустимій концентрації 5,0 мг/м3 повітря становить: Вінниця - 0,3-0,4.

Варто відзначити, що представники влади наголошують, що є відхилення. Але моніторингу на забруднення в нас не проводиться.

Активісти ж називають інші показники та хвилюються за своє здоров'я.

Які будуть наслідки

Дрібнодисперсний пил формується внаслідок згоряння буквально всього – вугілля, викидів з автомобілів, часток шин, спалення рослин.

При підвищених забрудненнях люди відчувають погіршення стану здоров'я, першіння у горлі, головний біль, загострення хронічних захворювань, зокрема серцево-судинних, захворювань дихальних шляхів. 

На жаль, в Україні немає статистики, яка б розповіла про наслідки. 

Щодо довкілля. Коли у нас настільки забруднене повітря, це впливає не тільки на людей, а й на рослини. 

Якщо є забруднення сіркою, то в період туману ця сірчаста кислота потрапляє на дерева і відбуваються опіки рослин. 

Таке забруднення завжди впливає як на здоров'я людей, так і на екологію.  

Що робити, аби зменшити ризики:

  • Не паліть листя. Листя найкраще залишати під деревами. В ньому живуть корисні комахи, і воно допомагає утримувати вологу в землі. Виняток становить листя каштанів, яке неодмінно слід прибрати і закопати, адже в ньому зимує шкідник каштанова міль. Якщо ж листя забруднене вихлопними газами, використайте той компост для вирощування декоративних рослин. Інколи нічого не робити — найкраще рішення.
  • Не паліть стерню і сухостій. Це руйнує ґрунти і вбиває у вогні живих істот, що їх населяють. Не лише їжачки і пташки заслуговують на збереження життя. Ящірки, хробаки і ґрунтові мікроорганізми потрібні, аби екосистема жила і функціонувала.
  • Розкажіть своїм знайомим і родичам про те, що не треба спалювати листя чи сміття.
  • Відмовтеся від автомобілів принаймні на період безвітряних теплих днів і холодних ночей. Користуйтеся громадським транспортом.
  •  Купувати медичні маски чи оригінальні пов’язки не треба. Якщо хочете справді захиститися, а не просто збільшувати паніку, то потрібен респіратор із фільтрами, і його треба регулярно міняти на новий.
  • Робіть вдома вологе прибирання.
  • Користуйтеся денними кремами із ретиноїдами і токоферолом. Вони захищають шкіру від пошкодження агресивним середовищем.
  • Не грійтеся газом на кухні, і менше стійте біля плити, щоб уникнути чадного газу. 
  • Покиньте куріння. Через куріння в крові і так є від 3 до 20% карбоксигемоглобіну, в залежності від того, скільки людина курить. Вам що, мало забрудненого повітря?

Джерело: Українська правда, Мінекоенерго, Ульяна Супрун

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Maria Korpanyuk

    такое впечатление, что часть людей вообще не понимает что такое смог!!!волшебный смог, который рассеивается во второй половине дня =))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up