З чого в Україні борщі варять (Прес-служба Organic-D)

З чого в Україні борщі варять (Прес-служба Organic-D)

Овочівництво по-вінницьки в деталях.

Україна входить у першу десятку світових лідерів за валовим виробництвом овочевої і баштанної продукції, - так каже Вікіпедія. Разом із державами-велетнями Китаєм, Індією та Росією на нас, українців, приходиться більш ніж половина світового споживання овочів борщового набору! Це дані визнаної міжнародної консалтингової компанії Kreston GCG.

Чому ми такі овочевозалежні та що реально коїться на овочевому ринку України намагалися зрозуміти спілкуючись з директором агрокомпанії нового покоління Вадимом Кричковським.

– Вадиме, що взагалі входить до поняття «овочі борщового набору» і чому в Україні такі овочі надпопулярні?

– До борщового набору відносимо пріоритетні для вирощування у нашому кліматі овочі – картоплю, цибулю, моркву, капусту та буряк. Так склалося історично. Картоплю і томати українці вирощували з 19 сторіччя, а ось, наприклад, моркву, як делікатес, в Європі культивували вже в середні віки.

– Ваша компанія спеціалізується на вирощуванні саме моркви. Чому Ваш вибір пав на цю культуру і як взагалі все починалося?

– Як часто трапляються успішні бізнеси, в нас теж все трапилося випадково. П’ять років тому у Сутисках, що біля Вінниці, був відроджений радянський свинокомплекс на 7 тисяч голів. Власники бачили ведення свинячої справи по-новому і створили біогазову станцію для переробки відходів у органічні добрива. На цьому етапі зрозуміло було, що такому «добру» гріх пропадати. Тому заснували невеличку фірму Органік-Д, яка стала вирощувати овочеві культури, підживлюючи поля «натуральними інгредієнтами». За першим врожаєм моркви, з підтвердженим лабораторним аналізом «86% дозволених пестицидів не виявлені взагалі», ми зрозуміли, що овочівництву на Вінничині бути. Зрозуміли і почали рости))) Зараз вирощуємо всю лінійку борщового набору.

– І все ж таки, чому ви обрали саме овочі? Знаємо, що цим напрямком в Україні завжди завідували Херсон та Миколаїв? А в нас легше заробляти на пшениці.

– Так, Ви праві. На Херсонщині можна виростити два врожая на рік. Майже 300 сонячних днів щорічно у купі з Північно-Кримським каналом, який повністю забезпечує північні території країни водою, дають херсонцям зниження собівартості продукції у рази. Наш калькулятор прибутку зовсім інший – він ґрунтується не на вдалому розташуванні, а на чіткій комерційній моделі, яка окрім іншого дозволяє конкурувати якістю. Тому, ми не брали хлібні рослини за основу бізнесу. Хочемо дати вінничанам можливість куштувати свою продукцію і підтверджуємо досвідом, що овочівництво перспективне на території всієї України, незважаючи на те, що 12% вирощених українських овочів у відкритому ґрунті приходиться саме на Херсон.

– Вадиме, розкажіть, які чинники важливі на шляху до вирощування овочів на Вінниччині.

– Перш за все це насіння та обробка ґрунту. В цьому році ми купили сіялку та грядоутворювач італійського виробництва. Витратили майже 1,5 млн гривень. Щоб засіяти 60 га моркви, «вклалися»  і у насіння. 1,3 млн гривень віддали за якісне сім’я голландської та французької селекції.

Далі справа за системою зрошення. Минулого року ми вирощували овочі на полях без поливу. Тоді можна було розраховувати на максимальну врожайність до 30 тонн на гектар. На крапельному поливі сподіваємося зібрати до 70 тонн з гектару. Крапельна система обійшлася у 5 млн гривень.

І нарешті – зберігання у холодильному сховищі. Сучасне приміщення з системою озонування ми будували разом із київською компанією ще на початку роботи підприємства. Бо сани треба влітку готувати і, якщо нема де овочі покласти зараз, то взимку нам нічого буде продавати. А попит на борщові овочі здебільшого має стабільний характер впродовж всього року.

– І всі ці витрати окупляться!?

– Звичайно. Головне – правильно вкладати гроші. Інвестиції знайдуться, коли бізнес відповідає за результат. І хоча сільське господарство – це великий ризик щосезону, та насправді причина нерозвинутого овочівництва не в цьому. Врожайність має скромні показники у зв’язку з застарілою агротехнікою. Також ринок відчуває дефіцит в сучасних овочесховищах, що є критично важливим елементом комерції. Тому ціна продукції в зимово-весняний період зростає у 2-3 рази. Так що насолоджуйтеся свіжими овочами зараз. До речі, в цьому сезоні нашу моркву можна придбати у мережі супермаркетів ГРОШ та магазинах «Домашній маркет».

– Вадиме, цікаво, чи співробітники компанії Органік-Д вдома варять борщ з власноруч вирощених овочів?

– Не те що вдома варять, а готують навіть на робочих місцях. В минулому місяці зробили альтанку та виділили ділянку під мангал для святкування корпоративів. А до дня Незалежності України купили казан та борщу наварили. Бо, як у рекламі по телебаченню, кажу колегам «в нас все своє, українське».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
22:00 Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 11 по 18 січня, які ви могли пропустити 21:00 «Віялових відключень» для населення поки не планують. ОПИТУВАННЯ 20:15 Петиція: просять не продовжувати дистанційне навчання для всіх play_circle_filled photo_camera 19:04 На грип та ГРВІ за тиждень захворіло понад три тисячі людей Від читача 14:13 Законопроєкт "Про електронні комунікації": 18:30 «Краса не потребує жертв»: вінницький дует зняв сатиричний кліп проти використання хутра play_circle_filled stars 18:01 «Мене збила велика машина». На Соборній на тротуарі у снігу лежав чоловік play_circle_filled 17:20 «Дядечку, а коли нам дадуть поїсти?» Як у Вінниці працюють пункти обігріву безпритульних photo_camera 17:18 По вулиці Оводова Ford протаранив Renault. Водій був п'яний як чіп photo_camera 16:31 Водоканал повідомив про відключення. Кому варто запастися водою? 16:03 До нас вже йде потепління? Синоптик розповіла, коли чекати перших «плюсів» 15:49 «Залишіть дітям школи». У Вінниці відбулася акція проти дистанційного навчання photo_camera 15:27 Не змогли загальмувати. На Лесі Українки зіткнулися три автомобілі play_circle_filled 14:10 «Дітям не вистачає дисципліни»: вінничани про те, як покращити дистанційне навчання play_circle_filled stars 13:42 Минуло 44 роки. Історія Зої Ткаченко, яка ціною власного життя врятувала пасажирів тролейбусу 13:23 «Гинуть лебеді на кризі у Турбові». На водосховищі оселилася родина пернатих 12:04 COVID-19 забрав життя уже понад 450 вінничан. Дані по Вінниці та районах 11:11 Вінниця в Instagram. Кращі фото за 10-16 січня photo_camera stars 11:01 Дев'ять годин без світла. Кого на наступному тижні торкнуться планові відключення? 10:19 Важливе за вчора. Найцікавіші новини 16 січня, які ви могли пропустити play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up