“Йолку” з вінницького Майдану повернули на місце. І не одну

“Йолку” з вінницького Майдану повернули на місце. І не одну
Сьогодні ініціативна група активістів повернула "йолку" - символ Майдану - на площу Небесної сотні. І встановила ще одну щоб вшанувати пам'ять воїнів, загиблих у АТО.

Два дні тому у редакцію RIA та “20 хвилин” надходили повідомлення про зникнення синьо-жовтої ялинки, яка стояла на площі Небесної сотні. Та насправді меморіал забрали на “апгрейд”. Обіцяли повернути сьогодні до 18.00. Аж от 11.30, а ялинки на площі - дві. 

Волонтер Людмила Бобровська каже - забагато пам'яті для одної ялинки, тому додали ще одну.

 - Було прийняте рішення, що ялинка біля зупинки буде для Небесної сотні, а ялинка трішки подалі, та, що біля театру, вшановуватиме пам'ять воїнів, загиблих у АТО.

Відео дня

Біля другої ялинки, каже Людмила, поставили хреста, щоб людям було де ставити лампадки. Але Рада вінницьких церков виступила зі зверненням до організаторів встановлення хреста на площі Героїв Небесної сотні. Священнослужителі осуджують таке поводження зі святинею.
Один з учасників ініціативної групи Андрій Андрощук, громадський діяч, розповів, яким чином за два дні відреставрували меморіал:

- Це цілком громадська ініціатива. Громадські діячі вирішили зібратися та відреставрувати пам’ять з миру по нитці. Хтось приніс колесо, художник його розмалював. Хтось приніс прапор. Спільними зусиллями робили все.

Громадський активіст Вадим Шкільняк каже, що оновлені ялинки - символ того, що ідеї Майдану й досі живі:             

- Перша ялинка була зроблена в ніч із 28 грудня на 29 грудня 2013 року. Ця ідея виникла перед Новим роком спонтанно, і спонтанно вона була зроблена як копія київської “йолки”. Це - остання згадка  про Майдан, яка, напевне, залишилася в Україні. Відреставрували ми її, щоб влада бачила - Майдан пішов у інше русло, але його ідея жива. Ми весь час на контролі.

Микола Кондратюк, приватний підприємець, учасник Революції гідності, каже: йолка - це ще й пам’ятка для вінничан про те, що треба боротися за свої ідеї.- Дружина мого друга, Андрія Дягиловича, що загинув під час подій Майдану, якось сказала мені: “Вони забрали у нас право мовчати і терпіти”, - розповів Микола Кондратюк.Нагадаємо, ялинка, яку встановили ще під час Революції Гідності, вже один раз зникала з площі Небесної Сотні 5 липня 2015 року. Але тільки на півдня. В мережі одразу поширилися чутки, нібито її поцупили. Проте пізнього вечора «йолка» тоді  знову опинилася на своєму місці, оновленою. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Анонім

    такая уютная площадь была, фонтаны, очень приятно посидеть отдохнуть. зачем же ее портить????? неужели в городе больше нет мест то? и елка там ни к чему! память памятью , но это уже перебор откровенный!!!!
  • Анонім

    Я думаю щоб вшанувати всіх загиблих в ато необхідно на площі ставити посадку з "йолок", але тоді напевно буде не зручно ходити через площу.

    Анонім reply Анонім

    Найкраще вшанування загиблих - це негайно припинити пити, курити, наркоманити, вбивати один одного...

    А також влаштувати життя в нашій країні і місті таким чином, щоб якби загиблі дізналися, то раділи б за нас.
  • Анонім

    очень красивая йолка,на покрышках, зачем она там надо, памятник же есть в сквере козицкого, только вид портит.
  • !

    Шо ж Ви зараз терпіте ???? Те що сталось то ми вже не наколінах ... нас просто розтоптують ... і ніяких майданів, ніяких революцій ... все оке транші йдуть, капуста капає ... от Вам і банду геть ....

    Анонім reply !

    Майдан, на превеликий жаль, був організований за ГРАНТОВЕ БАБЛО. Інша справа, що "щось пішло не так" і якась частина суспільства намагалася скористатися ним як нагодою для висловлення своєї позиції. Саме тому мав місце "розгін майдану": захід і "українські" політики самі не очікували, в яку фазу він піде, саме тому всіма силами намагалися ввести його в контрольоване русло, зменшити натовпи і звести нанівець настрій людей.

    Саме тому ЛижЕчко і почала верзти дурниці типу "хто не скаче - той москаль", "поки ми співаємо - ми непереможні" і т.п. Правильно Фаріон обізвала цю лижечко: "якась пєвічка". Я б ще не так назвала цю продажну повію.

    А ЩЕ Я ХОЧУ СКАЗАТИ, ЩО ПЕРШОПОЧАТКОВИМ ЗАДУМОМ ЙОЛКИ БУЛО ТУДИ ВІШАТИ МОРДИ ЛІЦА (НЕ ФОТО, А В ОРИГІНАЛІ) ТИХ, ХТО ПРОКРАВСЯ, А НЕ ЗАГИБЛИХ ЛЮДЕЙ.

    Анонім reply Анонім

    Дуже шкода, що Майданом керували лижички, вакарчуки і кролики. Якби їх не було, східна Україна теж би підтримала бажання скинути патологічних злодіїв!

    Хочеться плакати, коли чуєш, як людина з-під Донецька бездоганною українською мовою розказує, що вона проти України лише через кроликів.

    Я дуже хочу, щоби було негайне примирення одних українців із іншими. Необхідно пообіцяти, що більше ніхто не буде продавати свою совість, зраджувати інтересам України, розпалювати ворожнечу!!! Це стосується всіх.

    Але для цього треба негайно ліквідувати ВСІ НЕТРУДОВІ ДОХОДИ У ВСІХ ЇХНІХ  ПРОЯВАХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Анонім reply !

    Спокуха! Для тех кому особенно трудно скоро поставят третью "йолку". ))

    Анонім reply Анонім

    А ви, людиноненависнику, вже зачекалися???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up