Яйця по 65 грн за штуку купують для шкіл та дитсадків Вінниччини? Ми дізналися

Яйця по 65 грн за штуку купують для шкіл та дитсадків Вінниччини? Ми дізналися
  • Яйця по 17 гривень для Міноборони — резонансна історія, яка була у всіх на слуху. Втім, це може бути лише «вишенькою на торті». 
  • У закупівлях, які проводять вінницькі комунальні підприємства та органи влади, можна зустріти ціну яєць і по… 65 та 69 гривень за штуку!
  • Як таку вартість пояснили керівники бюджетних підприємств та управлінь? Скільки взагалі купили яєць через державні тендери на Вінниччині та хто найбільше?

Про приклади «золотих яєць» розповів головний редактор RIA/20minut.ua Вадим Павлов на своїй facebook-сторінці, 14 лютого.

«Після скандалу з яйцями глянув закупівлі у ProZorro по Вінниччині. І о диво: управління освіти та спорту Козятинської міської ради в січні закуповує 1510 яєць…за 98 тисяч 150 грн. Одне яйце — 65 грн, — написав Павлов. — Рахнівсько-Лісовий ліцей Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області у лютому закуповує 1 тисячу 400 яєць за 96 тисяч 600 грн. Одне яйце — 69 грн».

Також «відзначилася» і Вінниця: 16 січня у дитсадку №14 замовили 1 тисячу 350 яєць за 74 тисячі 66 гривень. Або ж в перерахунку — 54,8 гривні за одне яйце.

Відео дня

Реакція на знайдені Вадимом Павловим факти не забарилася. Зібрали пояснення таких цін.

Були допущені технічні помилки

Вінницький дитсадок просто розірвав укладений договір постачання. Поки угода діяла, дитсадок №14 отримав 360 яєць, за що заплатив 2 тисячі 743 гривні (7,62 грн за яйце).

У обґрунтуванні розірвання договору пояснили: була допущена помилка в договорі від 16 січня, яку неможливо виправити.

А от Рахнівсько-Лісовому ліцею помилку вдалося виправити. Там визнали, що за 96 тисяч гривень купують не 1 тисячу 400 яєць, а 14 тисяч яєць.

«У зв’язку з механічною помилкою уповноважена особа вказала обсяг товару в кількості 1400 штук, тоді як правильна кількість 14000 штук», — йдеться в обґрунтуванні.

За такої, виправленої кількості одне яйце для Рахнівсько-Лісового ліцею коштуватиме 6,9 гривні.

Але для чого аж 14 тисяч яєць селищному ліцею? Звернулися за роз’ясненнями до керівника закладу Віталія Горобця.

— У цьому навчальному році до нашого ліцею приєднали ще три навчальних заклади-філії. Ми стали опорним навчальним закладом, зросла кількість учнів до 536, — пояснив журналісту директор ліцею.

Він додав, що у їдальні харчується початкова школа, а також діти з пільгових категорій, які визначені рішенням Шпиківської селищної ради.

— Так, по договору з яйцями була допущена технічна помилка уповноваженою особою. І ця помилка того ж дня, 14 лютого, була оперативно виправлена в ProZorro. Тоді як у Держказначействі ця угода була від початку зареєстрована з правильною кількістю — 14 тисяч яєць, — пояснив Горобець.

Крім того, директор додав, що ця продукція буде постачатися не до кінця навчального року, а до кінця календарного:

— Тобто оці, так звані «золоті яйця», ми будемо отримувати від постачальника протягом усього 2023 року, — підкреслив Віталій Горобець.

Закупівля у Козятині зацікавила прокуратуру

Подробиці ситуації «з яйцями для Козятина по 65 гривень» з’ясовували наші колеги з «RIA-Козятин». 

Журналістка видання Олена Удвуд поговорила з начальницею управління освіти та спорту Козятинської міськради Інною Мадей. Тут також нарікають на «прикру технічну помилку».

— Була неправильно вказана кількість яєць. Їх не 1510, а в 10 разів більше, тобто 15100. Це закупівля на рік: 98 тисяч 150 гривень, ціна яйця 6,5 гривні, загальна кількість товару — 15100 штук, — каже посадовиця.

Також вона зауважила, що 1510 штук вони ніяк не могли б закупити, адже такої кількості яєць вкрай мало для дитсадків Козятина.

— Середня кількість споживаних яєць на тиждень становить близько 300 штук. Залежно від того, яке меню. Якщо півтори тисячі поділити на 300, це всього-на-всього 5 тижнів, тоді фактично за лютий (договір на постачання був укладений 19 січня - авт.) було б вже використано це все, — розказала начальниця управління освіти та спорту Інна Мадей.

Журналісти хотіли ознайомитись з копією паперового договору, але бухгалтера не було на місці, тому сам договір їм не показали. Натомість 15 лютого на facebook-сторінці Управління освіти та спорту опублікували допис, де прокоментували цю ситуацію, і прикріпили до допису фотографію однієї сторінки з договору.

Технічну помилку й справді виправили. Однак обставини закупівлі, де раніше були вказані яйця по 65 грн, зацікавили Хмільницьку окружну прокуратуру. 

«Під час вивчення умов закупівлі встановлено, що управлінням освіти та спорту Козятинської міської ради Вінницької області закуплено яйця за ціною більш ніж у 10 разів дорожче, ніж у роздрібній торгівлі — по 65 грн за штуку», — йдеться у зверненні.

Тож прокуратура звернулася до Держаудитслужби, щоб це відомство розібралося у резонансній ситуації.

Насамкінець, цікава статистика по закупівлях яєць.

Закупили понад 900 тисяч яєць!

Ми проаналізували тендери на яйця у Вінницькій області з початку повномасштабного вторгнення росії по сьогодні. Тобто, з 24 лютого 2022-го до 16 лютого 2023 року.

І вивели декілька цікавих підсумків.

За цей період бюджетні заклади Вінницької області та обласного центру провели 333 тендери на яйця. Сумарно, замовники готові були витратити 9 мільйонів 854 тисячі гривень. Оскільки на тендери подавалися один, а зрідка — два учасники, то конкуренція (а відтак, економія) була майже невідчутною: на закупівлю яєць витратили 9 мільйонів 360 тисяч гривень загалом.

На жаль, модуль аналітики ProZorro не дозволяє вирахувати скільки штук яєць було придбано. Однак переглянувши 35 найдорожчих закупівель, на загальну суму 6 мільйонів 276 тисяч гривень, ми з’ясували, що в рамках цих тендерів комунальні заклади придбали 902 тисячі 287 яєць! При цьому середня ціна за одну штуку склала 6 гривень 5 копійок.

Найбільшою та найдорожчою окремою закупівлею яєць може похизуватися Відділ освіти, молоді та спорту Калинівської міської ради. В грудні минулого року вони замовили 280 тисяч (!) яєць за 2 мільйони 184 тисячі гривень. Вартість у штуках — 7,8 гривні. У ціну входить тара і транспортування до місць призначення товару.

Цю кількість яєць потрібно буде постачати пропорційно, протягом усього 2023 року, на 46 закладів освіти, які є у Калинівській тергромаді.

Найменше яєць за один раз купили у Літинській виправній колонії №123. У червні минулого року там придбали усього один десяток яєць за 17 гривень. Але на початку цього року, в січні, уже придбали 200 штук за 1300 гривень.

Найменшу ціну за яйце змогли заплатити у «Пироговці». Обласна лікарня замовила у серпні минулого року 14 тисяч 400 яєць, за які заплатили по 2,5 гривні за штуку (загалом 36 тисяч гривень з тарою і доставкою до лікарні). При тому, що середня ціна на ринку за одне яйце у серпні 2022 року складала орієнтовно 3 гривні. А зараз комунальні заклади, купують яйця за ціною 68-76 гривень за десяток.

Пишіть нам у коментарях, що вас цікавить у місцевих закупівлях, і аналіз яких товарів чи послуг ви хотіли б прочитати.

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Читайте також:

Ще досі на полицях? Ми перевірили, чи продаються російські товари у вінницьких магазинах

Є кілька способів зменшити шкоду від генератора. Але за це доведеться доплатити

«Буде чистою і зеленою». Якою вінничани уявляють Вінницю після перемоги у війні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Екатерина Тараненко

    Золоті яйця!
  • nik energy

    Я сам працюю в системі прозоро, щодня оприлюднюю массу інформації про різного роду договори, і повірте з теперішніми відключення електроенергії доводиться працювати швидше, а отже і зросла ймовірність помилок при заповненні полів в прозоро в т.ч. і про кількість товару. Всі хто це все розкручує має особистий інтерес, а ви всі хто тут це читає і пише про безграмотність і корупцію - помиляєтесь. При цьому вами маніпулюють, а ми прості працівники в прозоро, просто допускаємо помилки клацнувши мишкою "оголосити закупівлю" вже нічого не можемо виправити. Ніколи пішохід не зрозуміє до кінця водія допоки не стане водієм, так і тут ви читачі мене не зрозумієте допоки самі не спробуєте оголосити закупівлю в прозоро. Цікаво що в більшості випадках ніхто ніде не вчить цієї роботи. Я сам всього навчався, на власних помилках.
  • Виктория Виктория

    Навіть самі яйця в шоці що за них стільки дають 🙈))
  • Natalya Kindrat

    😡😡😡

keyboard_arrow_up