Як змінилася Вінниця за 25 років незалежності (інфографіка)

Журналісти RIA вітають вінничан з Днем Незалежності. І підготували для вас невелику статистику  про те, як змінилися ми і наше місто

Як змінилася Вінниця за 25 років незалежності (інфографіка)

Журналісти RIA та 20minut.ua обробили великий шмат статистичних даних, які стосуються нашого міста. Ми дізнались, як змінились за 25 років кількість населення, підприємств, храмів, транспорту... Також спитали у кількох вінничан про те, як роки незалежності змінили їх життя. Вони розказують, що українці почали розуміти свої права. А ось опитування "ВКонтакті" показало, що День Незалежності для вінничан - це як велике свято, так і вихідний.

 

 

Відео дня

Думка вінничан. Що змінилось за роки незалежності?
 

Ігор Шевченко, патентний повірений
- Вінниця, на жаль, з промислового центру трансформувалася в торговельно-розважальний... Але це додало особливого шарму і привабливості. З'явилися або впорядковуються об 'єкти, які можна показувати гостям міста. Вінниця набуває своїх особливих вирізняльних ознак. І як фахівцю з брендів, мені особливо приємно,  що зараз розробляється бренд міста, адже це, без сумніву, важлива додана вартість у послугах чи товарах.

 

Костянтин Ревуцький, вінницький фотограф
- За роки незалежності, особливо за останні роки, ми зрозуміли, що таке патріотизм. У місті україномовних вінничан стало в рази більше. Ми зрозуміли свої права і не боїмося їх захищати. Ми вчимося, і вчимо, ми оновлюємося як громадяни, і разом з нами оновлюється місто, яким ми пишаємося. Вінниця не лише найгарніше, але й найчистіше місто України. Більш того, тут живуть найкреативніші люди, якщо взяти до уваги, скільки цікавих подій відбувається у нас кожного року і якого вони масштабу.  

 

Тетяна Соляр, адвокат
- За роки незалежності обізнаність населення у своїх правах зросла у рази. Існує багато роз’яснювальних та центрів надання правової допомоги. Можу сказати те, що закріплений у Конституції статус України як правової держави дійсно реалізується.

 

Олексій Некрасов, засновник продюсерського центру "Nekrasov"
 - З одного боку для мене, як для вінничанина, рідне місто - це щось дуже постійне, усталене, вічне, старше за всі наші думки про нього. З іншого боку, складно не помітити, що наша Вінниця з кожним роком стає дедалі чепурнішою, охайнішою, комфортнішою для проживання. Ми розвиваємося і культурно, і соціально, і інтелектуально. Чи могло б таке відбутися без здобуття Незалежності? Звісно ж, ні! Але чи можна виміряти наш розвиток лише якоюсь чвертю століття? Думаю, теж ні! Незалежність - це не те, що сталося у 1991 році. Це такий самий, як і розвиток нашого улюбленого міста, тривалий і складний процес. Якщо згадати історію, то наші предки виборювали Незалежність ледь не від самого початку української державності. Головне тепер її втримати, не віддати ворогові. Пам'ятаємо про це!

 


Олена Павлова, журналіст, громадський діяч

Ми повірили у свою унікальність. І полюбили місто. 25 років тому Вінниця - одне з багатьох міст України. Сьогодні - це місто, на яке рівняються інші обласні центри, навіть міста - мільйонники. Мені запам'яталась одна історія якраз 25 річної давнини. Я тоді навчалась у педагогічному училищі, ми поїхали з дівчатами у Київ погуляти. І речі свої везли у пластикових пакетах, вони тільки з'явились і першими у Вінниці свої пакети робив Універмаг. Так от тоді ми соромилися того, що зображення на пакетах видає, що ми з Вінниці. І місто було сірим, із запахом м'ясокомбінату, що зустрічав тебе на вокзалі. Із промисловими зонами, що вже зупинились, але стояли пусткою - Термінал, ГПЗ, Тракторних агрегатів. Звичайно, місто змінилось. Воно залишилось таким же коханим для мене, але вже не таким занедбаним. А найголовніше - ми тепер не соромимось, що ми - вінничани.  Нам би ще навчитись більше про нього піклуватись - і тоді воно стане найкрасивішим містом на землі.

 

 

 
Коментарі (6)
  • Юзікова Тамара

    що значить по підпрємствам "статстка не велась"?  Де Агрегатний завод? Завод Аналог?  кількість підпрємств може і збільшилась, але що вон виробляють і скільки людей там працюють?   Сумно ...
  • Бондарчук Леонид

    изменения не в самую лучшую сторону
  • Пупкин Вася

    А население было больше ! Куда народ бежит от лучшей жизни ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up