Як зменшити ризик травм у період ожеледиці? Правила та рекомендації

Як зменшити ризик травм у період ожеледиці? Правила та рекомендації
фото:Health Day

Щороку Міністерством охорони здоров'я України реєструється чимало травмувань людей у період ожеледиці. Рятувальники області вінничанам радять дотримуватися простих рекомендацій, щоб уберегтися від неприємностей та травм у таку погоду.

Варто зазначити, що краще не виходити самим з дому під час ожеледиці людям похилого віку, вагітним та дітям.

У разі необхідності перед виходом із будинку:

  • змайструйте на підошви та підбори вашого взуття "льодоступи";
  • прикріпіть на підбори шматочок поролону (за розмірами підбору) або лейкопластирю;
  • зробіть наклейку з лейкопластирю (ізоляційної стрічки) на суху підошву і підбори (хрест-навхрест),перед виходом натріть піском;
  • натріть наждачним папером підошву перед виходом;
  • намажте підошву клеєм типу "Момент" та поставте взуття на пісок, після цього сміливо виходьте на вулицю.
  • кращими для пересування по льоду є підошви з мікропористої чи іншої м'якої основи без високих підборів.

Як зменшити ризик травм у період ожеледиці?

Відео дня

Про всяк випадок бути цілком готовим під час ходьби в такі дні - впасти.

Ходіть не поспішаючи, ноги трохи розслабляйте в колінах, ступайте на всю підошву. Руки, по можливості, не повинні бути зайняті сумками.

При порушенні рівноваги швидко присядьте, адже це найбільш ефективний спосіб утриматися на ногах.

При падінні намагайтеся якомога менше завдати шкоди для свого здоров'я.  Відразу присядьте, щоб зменшити висоту. У момент падіння згорніться клубком, напружте м'язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотіться - удар, спрямований на вас, розтягнеться і втратить свою силу при обертанні.

Не тримайте руки в кишенях - це збільшує можливість не тільки падіння, але й більш важких травм, особливо переломів.

Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.

Не прогулюйтеся біля самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, або ж автомобіль може виїхати на тротуар.

Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в період   ожеледиці. Пам'ятайте, що під час ожеледиці значно збільшується гальмівний  шлях автотранспорту, тому падіння перед автомобілем, що рухається, може призвести до каліцтва, а в гіршому випадку - до загибелі.

Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп'яніння травми найчастіше важкі, всупереч переконанню, що п'яний падає завжди вдало. У стані сп'яніння люди не такі чутливі до болю і при наявності травми  своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткові проблеми та неприємності.

Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з непередбачуваними наслідками.

Щоб уникнути небезпеки, тримайтеся подалі від будинків - ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже велику небезпеку становлять бурульки, особливо в період танення льоду та снігу.

Щоб не стати жертвою крижаних бурульок, які можуть впасти на вас з настанням потепління, необхідно пам'ятати, що не можна заходити за межі встановлених огорож, а в місцях їх відсутності необхідно самому звертати увагу на наявність небезпечних утворень з криги і снігу на дахах будинків.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up