Карнавальні костюми на прокат - загроза здоров'ю дитини?

Карнавальні костюми на прокат - загроза здоров'ю дитини?
  • Ні, загрози не має, але треба знати елементарні правила
  • Допомагає розібратись у питанні безпеки відомий вінницький лікар Сергій Макаров
  • А ще власники прокатів і батьки дітей розповідають, як обробляють карнавальні наряди, щоб були безпечними 

Якщо дотримуватися елементарних правил, то костюми, які батьки беруть своїм дітям на прокат, цілком безпечні для дітей. Про це журналісти говорили із батьками, а ще запитали у лікаря.

Наталія Гомілко костюми у прокаті бере уже три роки поспіль. Каже, що цікавилась питанням обробки костюмів. - Мені пояснили, що після кожної дитини костюм проходить термічну обробку парою, якщо є необхідність то і прання або хімічну чистку, - говорить Наталія. - Вдома я ще сама костюм парою обробляю, так мені спокійніше. Дякувати Богові, неприємних моментів не було ніколи. Звичайно, якщо батьки вміють пошити дитині костюм, то це чудово. Це найкращий варіант.

Відео дня

Анжела Чубей розповіла нам, що сама ніколи одяг додатково не обробляє. - Ну ми ж не спимо у ньому, - каже жінка. – І ще, ніяких предметів, що одягаються на лице я не беру. Весь час брала у однієї жінки костюми, вони завжди чисті. Але один раз взяла на центральному базарі, костюм реально був запорошений, я його попрала і він кращий став, ніж був.

 

 

Марина Стрелкова розповідає, що у тому прокаті, де вона бере костюми, їх завжди перуть дитячим порошком і потім ще обробляють паровою праскою. – Знаю, що власниця прокату дуже трепетно відноситься до своєї роботи і турбується про клієнтів, - каже Марина. - Крім того, раджу не одягати вбрання на голе тіло.

Сину Марини подобається костюмчик зайчика.

 

 

 


 

Ірина Рябчук намагається шукати плаття донечці Мар'яні у хороших салонах. - Перед тим, як одягати сукню дитині, обробляю професійною паровою праскою. Для цього йду до своїх знайомих у магазин одягу. На цей Новий рік будемо, мабуть, шити плаття самі, бо не можемо знайти гарне і по розміру.

 

 

 

 

 

 

 

 

Що кажуть працівники прокату?

Працівники п’яти із семи прокатів, яких журналісти опитали у соцмережах, усі одноголосно стверджують, що ретельно обробляють костюми після кожної дитини. Відповіді були такими:

  • Прання та обробка гарячою паровою праскою
  • Прання та прасування за допомогою парогенератора, якщо це можливо, тому бронюємо костюми через день
  • Обробка паровою праскою і прання за необхідності
  • Одразу віддаємо костюми у чистку
  • Прокат нещодавно відкрили, здали ще мало костюмів, основна обробка – прання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На жаль, двоє учасників опитування (працівники прокатів) не дали відповіді на питання, як саме обробляють костюми. Можливо, проігнорували тому, що відповідь задавалася не у якості журналіста, а у якості мами дитини. Адже кожна мама і тато мають право знати, як дезинфікують і обробляють костюми після попередніх дітей. Хоча можна припустити, що запитання потрапило у спам або просто у працівників багато роботи і вони ще не встигли дати відповідь.

А що говорять лікарі?

Допомогти розібратися із питанням безпеки костюмів на прокат ми попросили лікаря загальної практики Сергія Макарова

Мені, на жаль, не потрапляла на очі наукова література з цього приводу. Тому я можу поділитися тільки особистими міркуваннями. Цілком собі можу уявити, що через костюм є можливість заразитися грибковим захворюванням, вошами, коростою. Але дітей з подібними проблемами не так вже й багато і навряд чи хтось при здоровому глузді буде одягати дитину з невилікованою проблемою у карнавальний костюм.

Що стосується ГРВІ, то, хіба, що, бороди і маски можуть становити певну небезпеку, інші предмети одягу - навряд чи. Ретельної обробки паром, в принципі, має вистачити. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up