Як святкували День Перемоги в містах-побратимах Вінниці

Як святкували День Перемоги в містах-побратимах Вінниці
Кому свято, кому ні. Ювілейну 70-річницю перемоги Вінниця відзначила скромно, без парадів, та урочистостей. Та порівняно з європейськими містами-побратимами наше свято пафосне

Вінниця має дев'ять міст-побратимів. Серед яких польське місто Кельце, російський Липецьк, Бірмінгем в штаті Алабама США, ізраїльський Бат-ям, Невський район міста Санкт-Петербурга, литовське місто Пеневежіс, місто Рибниця в Молдові та Бурса в Туреччині.
Більшість країн Європи та США святкують (хоча це голосно сказано, просто згадують) День Перемоги, вірніше, капітуляції фашистської Німеччини 8 травня. Причина? Акт про капітуляцію Третього рейху, підписаний у Реймсі 7 травня 1945, на наступний день 8 травня. Країни Європи та США провели масові паради, присвячені цьому дню, однак подібний акт капітуляції не задовольнив Сталіна. Він розпорядився, щоб маршал Жуков прийняв загальну капітуляцію в Берліні від представників збройних сил нацистів. 9 травня в 00.43 (за московським часом) капітуляція була підписана вдруге, яку також підписали інші країни (за центрально європейським часом 9 травня ще не настало).

Кельце: Фашистів вигнали, прийшли червоні
У Польщі День Перемоги не святкують так величаво, як в Україні. Багато поляків про цей день говорять: "Він став кінцем одного поневолення і початком іншого".  Адже після фашистів Польща протягом сорока років відчувала гніт радянської Росії. З цього приводу навіть "жартують" - чорну чуму стали лікувати холерою. На зразок українського Дня Перемоги у Польщі святкують перемогу польського війська над більшовиками в 1920 році. Цей день 15 серпня, і він набагато важливий для поляків.
У більшості міст Польщі у зв'язку з ювілеєм були невеликі заходи. Але вони, як правило, не носять такого глобального масштабу. Просто збираються ветерани, провідують своїх загиблих друзів на кладовищі, приходять до меморіалів.
У місті-побратимі Кельце цього року взагалі ніяких заходів не було, лише на кілька хвилин зазвучала сирена (щоб пам’ятали), як пояснив мер міста, просто ніхто з ветеранів до нього не звернувся з цього приводу.
Проте про Кельце 9 травня говорили у кількох польських ЗМІ. Розповідали історію киянина Миколи Карася, який усе життя шукав могилу батька і нарешті знайшов. Батько Миколи загинув у лютому 1945 року, в маленькому містечку Хміельнік, що поруч з Кельце. Коли Миколі був рік, його батько пішов воювати на фронт, з тих пір про нього нічого не було чутно. У 1977 році Микола Карась знайшов лист від друга свого батька, котрий з ним воював. У листі той повідомляє про його смерть. Саме в той час радянська газета "Правда" розпочала акцію "Знайди могилу батька". Микола Карась написав до редакції газети, розповів свою історію, її надрукували. Але виїхати в Польщу не було можливості. Цього року Миколі Карасю 76 років, і він вирішив, що якщо не зараз, то коли втілити свою мрію в життя. Інформація про цього чоловіка стала відома меру Кельце. Він доручив своїм підлеглим знайти могилу солдатів, які загинули в містечку Хміельник в 1945 році. Тоді стало відомо, що могили радянських солдатів після війни ексгумували і перепоховали на цвинтарі в місті Кельце. Коли Микола Карась приїхав в Кельце, він знайшов на могилі два однакових прізвища, таких як у батька.
"Я не знаю, хто саме мій батько, але я знаю, що він тут", - сказав Микола Карась. Після цього він узяв жменю землі з могили батька, щоб відвезти її на могилу своєї матері, яка померла чотири роки тому.

Відео дня

Бірмінгем: В Америці святкують українці
День Незалежності 4 липня - ось найграндіозніше свято Америки, а святкування Дня Перемоги 8 травня набагато скромніше. Воно традиційно розпочинається на Капітолійському пагорбі. Там американці покладають квіти до Стіни свободи. Потім проходить парад за участю Повітряних сил, де відтворюються всі значні битви війни, включаючи Перл-Харбор. Після параду літаки виставяються у Вашингтонському аеропорту. І всі бажаючі можуть відвідати цю виставку протягом 9 травня.
Щоб дізнатися, як святкують День Перемоги в Бірмінгемі, нашому американському місті-побратимі зв'язуємося з Владом Чуєнко. Він активний член невеличкої української діаспори Бірмінгему та друг усіх вінничан, що приїздили до цього міста у штаті Алабама.
Влад каже, що,по-перше, в Америці День Перемоги святкують 8 травня, по-друге... його тут майже не святкують.
- Лише у дуже великих містах проходять якісь урочистості, - каже він. - А в Бірмінгемі (близько мільйона людей населення - авт.) цього взагалі не помітно. Ні по телевізору, ні у місцевій пресі цього практично не висвітлюють. В Бірмінгемі у листопаді відзначають День Ветеранів. Тоді тут проходить великий парад, це видовище, свято. Але тоді згадують переважно ветеранів В'єтнаму і останніх конфліктів.
Сам Влад, який родом з Краматорська, каже, що кожного року перед 9 травня він дивиться військові фільми та передачі. Згадує своїх родичів, які були на фронті.
- Для мене День Перемоги - це дуже велике свято, - каже Влад.

Липецьк: Сталін живий, за перемогу віджалися
Як свідчать фоторепортажі на сторінці в Контакті "Липецк. Мой город" День Перемоги в місті-побратимі пройшов з великим розмахом і нечуваним патріотизмом. До речі, передувала йому більш цікава подія, а саме: 6 травня в центрі Липецька встановили пам’ятник Сталіну. Якраз до ювілейного свята. Реакція місцевих була неоднозначною, як повідомляють липецькі ЗМІ, до очільників міста поступило багато скарг, в яких люди говорили про образу пам’яті жертв політичних репресій. За місяць усі ці скарги мають розібрати. Новина про Сталіна не довго була в топах подій, її за два дні переплюнуло масове переможне гуляння. Наприклад, автопробіг, на який зібралося близько 500 автомобілістів. На чолі колони їхали ретроавтомобілі - «ГАЗ-21», «Перемога» і «Москвич-407». За ретротехнікою слідували вантажівки і легкові автомобілі. Два водії перетворили свої машини в танки, поставивши на даху макети гармат. Деякі іномарки прикрашали написи “Гітлер чорт”, "відібрав у німця", "на Берлін", "на Берлін через Майдан". Звичайно ж жовто-чорний тренд Перемоги та триколор були повсюди. Не лише майоріли у вигляді прапорів та стрічок, цими кольорами були розмальовані автомобілі, оголенні тіла дівчат, лоби та щелепи більш одягнених хлопців.
Не менш патріотичною була акція «Рекорд Перемоги». Липчани - малечі до старечі віджимались від землі сумарно 25568 - за кожен мирний день, подарований ветеранами Великої Вітчизняної після 9 травня 1945 року. І зовсім не важливо, що ці спортивні досягнення здобувалися практично впритул зі сміттям, що вивалювалося з урн над головою учасників, головне: “Спасибо дєду за Побєду”...
Також у Липецьку пройшов парад "Безсмертного полку", за участю близько 70 тисяч чоловік, це майже кожен сьомий липчанин (якщо взяти до уваги, що кількість населення міста півмільйона). Портрети своїх померлих родичів несли лише 10 тисяч, інші спостерігали. Закінчилося свято грандіозним, судячи з коментарів, салютом.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up