Як скалка в оці. Навіщо судиться з роботодавцем двічі звільнений працівник

Як скалка в оці. Навіщо судиться з роботодавцем двічі звільнений працівник
Сергій Бондарчук (37): Керівники державної компанії, звідки мене звільнили, роблять все для того, щоб довести її до банкрутства, купити за копійки і мати вже за свою власність
  • Не для того, щоб отримувати зарплату і тихо сидіти, а щоб змінити систему на краще.
  • Так пояснив вінничан Сергій Бондарчук своє бажання поновитися на роботі в Уктртрансгазі.
  • Чоловіка звільнили раз, потім вдруге, бо став героєм кількох телевізійних журналістських розслідувань.
  • А закрутилося все із наміру працівника приватизувати службову картиру. 

Він працював оператором газорозподільної станції «Вінниця східна», що знаходиться на Немирівському шосе. Більше 10-ти років проробив і подумав, що має право на приватизацію службової квартири. Запитав про це і йому відмовили. Коли Сергій Бондарчук дійшов до Кабміну в пошуках підтвердження законності свого наміру, керівництво Бердичівсього управління газопроводів, якому підпорядковується «Вінниця східна», шукало привід для звільнення наполегливого оператора.

– Майже два роки вони не могли занятими причину, щоб мене звільнити. Мені вже самому трохи набридло це постійне переслідування, я бачив, до чого все іде. От тому почав оприлюднювати всі порушення, які були в Укртрансгазі. Жахливий стан газотранспортної системи, що все валилося на газовій станції. Я все це зняв і виклав відео в інтернеті, яке досі доступне на Ютуб, – розказує Сергій Бондарчук про події 2014-го року.

Після цього його двічі звільняли. То за невідповідність посаді. То за прогул, якого насправді не було. За цей час спірну квартиру вже передали на баланс вінницької міськради, і це значить, що вінничанин може її приватизувати. Тим не менше, спір з Укртрансгазом він припиняти не збирається.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">  

Навіщо геморой?

Кілька різних позовів Сергія Бондарчука розглядають у судах всіх можливих інстанцій одночасно. Один позов – про поновлення на посаді оператора газорозподільної станції «Вінниця Східна». Тієї самої, звідки вінничанина цілеспрямовано намагалися вижити кілька років підряд, створюючи такі умови, які неможливо було обійти без наслідків для себе.

Принаймні, у таку картинку склали історію вінничанина журналісти кількох телевізійних програм, в яких Сергій Бондарчук був героєм. Швидше за все, саме розголос найбільше не подобався його роботодавцям, бо чоловік відкрито розказував пресі про порушення, з якими стикався на роботі. Наприклад, про те, що співробітникам не видавали спецодяг, що оператори працюють в неопалюваних приміщеннях, що їх права порушують на кожному кроці, лякаючи звільненням.

– Не для того, щоб отримувати зарплату і тихо сидіти, а щоб змінити систему на краще, хочу поновитися на посаді оператора, – розказує RIA Сергій Бондарчук. – Питання не в грошах, бо платили небагато. Чистими в середньому у мене було 7,800 тисяч на місяць. Я принципова людина. Мені хочеться справедливості. Укртрансгаз – це державна компанія, а все державне – це наше з вами. І коли в компанію, яка має відношення до кожного громадянина, приходять люди, які керують так, щоб все йшло їм в карман, а всіх незгодних із цим звільняють, то мене це обурює. От тому я і намагаюся з цим всіма способами боротися.

 

Вирішені питання

Сергій Бондарчук, ще коли працював оператором, списав не один листок скаргами. Писав спершу безпосередньому керівництву, а коли отримував відмову, звертався вище. Ставив на ноги депутатів, доходив до Кабміну. Таким чином він домігся, щоб будинок, в якому живе, передали вінницькій громаді.       

– Три роки тому мені казали, що це взагалі нереально. Давали відповіді, що наш будинок – частина газотранспортної системи і не підлягає приватизації, хоч це неправда, – говорить Сергій Бондарчук. – Я досі збираю пакет документів, бо будинок передали без нічого, але він вже немає жодного відношення до Укртрансгазу.

Зараз звільнений оператор працює в компанії «Медікор» за сумісництвом, бо планує повернутися основне місце роботи. Впевнений – закон на цього блоці.

– Мене мають поновити на роботу оператора, – говорить Сергій Бондарчук. – І коли це станеться, і не буду миритися з тим, що там керують нечесні люди. Я з тих людей, хто намагається щось змінити. І роки моєї боротьби були недаремними. Мені вдалося добитися забезпечення працівників спецодягом і спецвзуттям, чого не було взагалі, ходили голі й босі. Навіть вже після мого звільнення забезпечення іде. Хай воно неякісне, але воно є. За якість ще доведеться боротися…

 

Герой програм

За запитом «Сергій Бондарчук» можна знайти відео на Ютубі. Вінничанин записував звернення до керівника, який його звільнив. Ще будучи оператором, він зняв стан неприглядний стан речей на своєму робочому місці, за що був звільнений.

– Мене на другий день змусили давати письмові пояснення, а потім винесли догану за те, що на відео був без каски. Це при тому, що касок оператором тоді взагалі не видавали, – розказує Сергій Бондарчук. –  Потім мене зобов’язали складати іспит з безпеки праці. Начальник так тиснув, що мені стало зле. Я просив викликати швидку і потрапив до лікарні. 

Звільнили урешті Сергія, котрий має червоний диплом магістра технічного університету, за невідповідність посаді, яка є по суті робітничою. Коли він поновився через суд, його стали направляти на медкомісію в Бердичів. Ставили, каже, у такі умови, аби приїхав на обстеження у години своїх чергувань. Чоловік не лишав пост, тому його спершу відсторонили від роботи за ухилення від медогляду, а потім поновили, неналежним чином повідомивши про вихід на чергування.

Сергій на документах, які акуратно складає у папки, довів журналісту: роботодавець навмисне сформував підставу для прогулу, за чим настало звільнення. Це друге вигнання з роботи він і оскаржує зараз. Минулого четверга, 12 липня, його позов мала переглянути апеляційна інстанція, але суддя знайшла помилку колеги з Вінницького міського суду, упущену одну з позовних вимог, тому повернула ухвалу на повторний розгляд.

– Я мушу пройти всі інстанції по кожному своєму позову, – ділиться головним задумом Сергій Бондарчук. – Тільки тоді матиму можливість подавати до Європейського суду з прав людини на компенсацію за всі ті порушення, від яких постраждав.   

 

Про писанину підлеглого 

Про підозрілі тендери, закупки неякісного товару і загублені гроші, сплачені фірмам-підрядникам. Щонайменше героєм трьох програм-розслідувань про Уктрансгаз став Сергій Бондарчук. Телевізійники, завдяки наданій вінницьким оператором інформації, шукали системні порушення в державній компанії.

На записах їхніх програм бачимо, як телефонували керівнику Бердичівського управління газопроводів Валерію Лохману, що звільнив балакливого працівника, а той постійно відмовлявся коментувати ситуацію. Казав, доки тривають судові розбирання, коментарі зайві, відмовся від зустрічі, а з питаннями про фінансові моменти відсилав до вищого від себе керівництва.

Та між іншим думку Валерія Лохмана про його екс-підлеглого вінничанина, телевізійники записали. Ось що він сказав про Сергія Бондарчука по телефону:

«Це письменник. Ідуть суди зараз, а в мене особисто з ним ніякого конфлікту немає. Є просто постійна оця писанина, яку я не хочу коментувати. Його питання мене не стосуються абсолютно, тому дякую, до побачення».



Читайте також:

Після збройного нападу колекторів. Винні банку 10 мільйонів, але виграли суд
      
Серійного злодія-«мажора» відпустили. Бо він просився та правосуддя допомогло

«Купити крадене може кожен». Засуджений бізнесмен вимагає повного виправдання
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • З.А.Глядач

    Черговий "хєрой".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up