Як на Вінниччині аграрій любитель заморозив качани солодкої кукурудзи (Новини компаній)

Як на Вінниччині аграрій любитель заморозив качани солодкої кукурудзи (Новини компаній)

Інтерес до кукурудзи українці мали давно, адже від батьківщини, Центральної Америки, мореплавці привезли спочатку до Іспанії та Франції, згодом добралася кукурудза до Молдови та Грузії, та відразу і в Україну.

Та були і не дуже гарні історичні перепитії, як от повальна кукурудзифікація завдяки Микиті Хрущову, коли і хліб пробували пекті з кукурудзи, але не дуже то все виходило.

То чому саме продукт із кукурудзи? Що в ній є такого, чого немає в інших овочів? За цим питанням ми звернулися до вінницького підприємця, Михайла Нагорняка який першим на Вінниччині розпочав заморожувати качани солодкої кукурудзи.

 — Цукрова кукурудза містить до 40% сахарози, 12-15% крохмалю, близько 3% протеїну, 1% жирів, а також вітамінів C В1, B2, PP, мінеральні солі Ca, K, Mg, Fe, Na, P, Cl, S і інші елементи. Тому за змістом сухої речовини, вуглеводів, олії і калорійності цукрова кукурудза перевершує всі овочеві культури, поступаючись лише деяким з них по каротину, вітаміну B2 і аскорбіновій кислоті.

Цукрова кукурудза рекомендується в дієтичному харчуванні, при запорах, хворобі печінки, захворюваннях серцево-судинної системи і центральної нервової системи: реактивних станах, депресіях і інших нервових і психічних захворюваннях. Екстракт зерен кукурудзи містить пектини (фітоглютини), що володіють протипухлинною активністю.

Так, там цілий комплекс корисних речовин, але ж сезон кукурудзи триває дуже мало часу, короткий, всього 1-2 літні місяці, як привчити людей до споживання протягом року?

— Так, я звернувся до наших традицій, адже українці вже давно варили банош та мамалигу, це наші традиційні страви з кукурудзи. Отже ми звикли їсти кукурудзу, чи продукти з неї. А ще важливо, особливо для дітей, чим вони зараз харчуються? Адже діти скоріше обирають в магазинах “Кіндер” за 25-30 грн, або чіпси, а це навіть більше ніж 1 долар, і в ньому немає ніякої користі, а смачної соковитої кукурудзи мама своїй дитині не можу купити.

Так, це досить претензійно звучить, діти люблять солодке, а чи будуть купувати вашу заморожену кукурудзу?

— Так, заморожених качанів в магазинах зараз не знайти, це ще не масовий продукт. А якщо є, то закордонна і трішки дорога, як для нашого українського гаманця. Тому ми дуже сподіваємося, що нас почують матусі, що піклуються про своїх дітей, спортсмени, вегетаріанці та любителі овочів. Це дуже корисний та лікувальний продукт. Допомогти можуть усі, навіть замовивши в ресторані овочі-гриль, запитайте, чи буде качанчик солодкої кукурудзи, бо ж має бути, інакше це вже не овочі гриль;)) В своєму улюбленому супермаркеті запитайте, де холодильник із пельменями, заморожена кукурудза гарно по сусідству може зберігатися із морозивом чи пельменями, головне, щоб не риба. Так от, запитайте за кукурудзу, в зернах, якщо для піци; а в качанах, для гриля чи для звичайного приготування.

—  Як ви вважаєте, який соціальний ефект матиме ваша підприємницька справа для простих людей чи це для вас просто бізнес? І яка ціна 1 кг таких качанів зараз у Вінниці? Яка економіка продукту?

— Та який тут бізнес, продукт не має великого поширення та популярності. Ресторани тільки пробують запроваджувати, а попит в супермаркетах на початковому рівні. Але це можливість та взаємна вигода, адже влітку на власних городах, чи хто має землю можна легко посіяти і виростити солодку кукурудзу, далі це сировина для переробки, адже потрібно качани заморожувати, та зберігати протягом довгого часу, а це робочі місця, ну і сам продукт, корисний та натуральний. Тому наша справа матиме колосальний соціальний ефект для економіки України в цілому, це отой соціальний ефект, коли не треба шукати щастя за кордоном, а працювати у себе вдома. Адже ми територіально у Вінниці знаходимося, та продаємо під торговою маркою “Качан здоров’я”, а транспортні витрати суттєві, щоб вести продукцію у Львів чи Харків, тому там мають бути свої такі підприємці, всіх грошей не заробиш, тут інша стратегія, давайте використовувати наш український клімат, адже не всі країни мають таке тепле літо, щоб виростити солодку кукурудзу, і далі забезпечити наших маленьких українців корисними, натуральними, без ГМО качанами здоров’я;)) А економіка наступна, собівартість 1 кг заморожених качанів становить 30 грн, а ще привезти в магазини, націнка магазинів тощо. Тому оптова ціна на сьогодні 33 грн/кг, відпускаємо ящиками по 10 кг, далі ціна буде зростати, оскільки зберігається в холодильниках при мінус 20 градусах С, тому хто хоче закупити оптом, зараз найкраща пора.


Довідково:
Вінницька народна торгова марка “Качан здоров’я”.

В качані кукурудзи середньої величини міститься приблизно 120-130 ккал, і це притому, що добова норма калорій становить близько 2000 ккал, тобто ”Качан здоров’я” хороше джерело енергії і можливість швидко і ситно перекусити. Кукурудзу корисно вживати під час депресії і стресових ситуацій, оскільки вона добре допомагає нервовій системі з ними впоратися. Наша українська кукурудза без ГМО і вирощена в літній період та заморожена по всім європейським стандартам, щоб споживач зміг в будь-яку пору року скуштувати “Качан здоров’я“. Заморозка — це найкращий метод зберегти усі поживні речовини в продукті.

Використовувати для споживчих цілей як овочева культура, гриль, барбекю, або гарнір. Є лікарською рослиною та придатна для дієтичного харчування: можна навіть організовувати поставки в школи, санаторії, дитячі садочки.

За даними науковців  потреба дорослої людини в цукровій кукурудзі - 34 кг на рік. Так, наприклад, в США, споживання цукрової кукурудзи на душу населення в рік становить близько 20 кг. Звичайно, такі високі показники потрібно віднести на рахунок традицій американської кухні, проте цифра вражає, і навіть вона не наближається до наукових норм.


Гарна у вас мета, побажаємо успіху на ниві першопрохідця, впевнені, приказка, дорогою, крізь терни до зірок, це про вас, Михайле. А ваша завзятість, матимуть продовження у рестораторів та споживачів, що відгукнуться на вашу пропозицію. І вже зовсім скоро до сніданку чи на вечерю ми смакуватимемо смачним делікатесом, качанами солодкої кукурудзи.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up