« Я – за гендер, але…» Синій берет з відзнакою їй був би до лиця

« Я – за гендер, але…»  Синій берет з відзнакою їй був би до лиця
Дистанцію у 10 км Тетяна Атаманчук здолала швидше, ніж дехто з чоловіків
  • Тетяна Атаманчук-Липовяк першою у в/ч 3008 Нацгвардії виборювала право носити берет з відзнакою 
  • Це головний убір для еліти, незалежно від військового звання
  • Поки що він їй не дістався -Тетяна привезла диплом від командувача НГУ  за активну участь в іспитах
  • Готується ще раз пройти випробування

У їхній частині жоден з бійців поки що не пройшов цей непростий іспит. Його складають у два етапи один раз у рік. Разом з нашою землячкою змагалися  50 чоловіків – від солдата до офіцера і одна жінка. Берети з відзнакою дісталися тільки трьом (!)  чоловікам.

П’ятдесят чоловіків – офіцери, солдати, курсанти – змагалися за право носити берет з відзнакою. Серед них – тільки дві жінки. Одна з них – Тетяна Атаманчук, яка служить у Вінниці у в/ч 3008.

Відео дня

Про те, як відбувалися випробування, пані Тетяна розповіла журналісту «20 хвилин/RIA».

Вона невисока на зріст, тендітної статури. Її вага – 52 кілограми.  Каже, екіпіровка, в якій змагалася, важила майже 20 кілограмів. Бронежилет, шолом , автомат, пістолет, поясна розвантажувальна система, гідратор з водою, протигаз – все це було на ній.

У такому «елегантному» наряді пробігла дистанцію у 10 кілометрів. І не тільки пробігла…

Десять кілометрів здолала в «елегантному» наряді

 - На маршруті чекала полоса  перешкод, частину відстані повзла на ліктях, та ще й попід дротом, – говорить пані Тетяна. - Долати довелося димову завісу, перекачувати шини від габаритної техніки. А ще – виконувати вправи з присідання і віджимання від землі. Гранату кидала. Билася в рукопашну зі спаринг-партнером. Його роль виконувала інструктор. Стріляла з автомата і пістолета.

На кожному  етапі виконання вправ контролював суддя. Розповідає, як під час віджимання намагалася «приписати» декілька невиконаних віджимань

-Суддя рахує  вголос «один», а я кажу – чотири, - згадує співрозмовниця. – Але збити його спантелику не вдалося. Монотонним голосом виправив мене і далі продовжував рахувати по-своєму. З присіданням у мене жодних проблем. За раз можу присісти сто разів. Коли на тобі стільки «добра», думаєш про інше: як би на ногах встояти.

Повалені дерева, багнюка,  пісок, ями, вибратися з яких заважала екіпіровка… Із задимленої полоси вийшла з чорним обличчям. Дим стояв такий їдючий, що можна було задихнутися.

Коли їхала в Нові Петрівці, де відбувалися змагання,  сподівалася, що для жінок будуть нормативи не такі, як для чоловіків. Даремно сподівалася. «Гендер, мадам!» - сказали їй, все має бути однаково - і нормативи, і дистанція…

Дивлюся на неї, не віриться, що з таким вантажем на собі могла здолати відстань у 10 км.

-До фінішу дійшла навіть швидше від деко з чоловіків, - усміхається пані Тетяна. – Журналісти, які чекали на кінцевому етапі маршруту, також не вірили. Добігла, дійшла, доповзла…

Уточнює, що не всім вдалося добратися до фінішу. До речі, після першого етапу Тетяну також запитували, чи не має намір припинити випробування.

-Для чого тоді було їхати? – відповіла вона.

До фінішу дійшла швидше від декого з чоловіків

Перші етапи змагань не складали фізичних труднощів. Треба було більше головою думати. Як на екзамені, витягували білети і давали відповідь. Тетяні дісталися питання з тактичної топографії. З практичних – заряджання набоями магазина автомата, накладання джгута на ногу пораненому, вправа на повзання і біг на коротку дистанцію.

-Без тренування я б навряд чи справилася, - говорить Тетяна. - Мені поталанило. Отримала гарну підготовку під час відбіркового етапу. Його проводили на полігоні у Львівській області. Заняття тривали протягом двох тижнів. Фізичні вправи поєднували з вивченням теорії. Щодня був біг на різні дистанції, силові вправи, стрільби з автомата і пістолета. Нас готував хороший інструктор. 

Із трьох представниць жіночої статі з в/ч 3008, які брали участь у відборі, до наступного етапу пройшла тільки Тетяна Атаманчук. Пані Тетяна зізнається, що їй подобається брати участь у будь-яких змаганнях. Ось тільки не сподівалася, що нормативи будуть однакові для чоловіків і жінок. У таких умовах, тобто на рівні з чоловіками, змагалася уперше.

-Я за гендерну рівність, - розповідає Тетяна. - Але ніколи жінка не зможе стати нарівні з чоловіком у фізичній підготовці. Знаю, що хлопці, які готувалися, пробігали дистанції у 10-15 км. Та й фізичні вправи робили важчі, ніж ми. Силою нам з ними не зрівнятися. Якщо так, то нормативи все-таки треба переглянути.

Поки Тетяни готувалася до змагань, а потім брала у них участь,  дома її чекали донечка, якій тільки чотири з половиною рочки. Дитина була під наглядом чоловіка Тетяни і її матері. Вдячна їм за розуміння і підтримку. Берет з відзнакою їй був би справді до лиця. Втім, більше хоче довести сама собі, що може витримати складні випробування.

Психолог стала нацгвардійцем

Тетяна Атаманчук у Нацгвардію прийшла з роботи в Чечельницькій райдержадміністрації. До того працювала психологом у школі.  У 2012-му здивувала рідних повідомленням, що має намір стати військовою.

У в/ч 3008 починала, як і більшість дівчат і жінок, радіотелефоністкою. Каже, тоді ще користувалися азбукою Морзе. Дотепер реагує на сигнали, коли випадково чує на вулиці.

Після декретної відпустки їй доручили посаду завідувача складу військово-технічного майна господарчого взводу роти бойового матеріального забезпечення.

Разом з підрозділом виїжджає на полігон на навчання, стрільби, марш-кидки. Найбільше  подобається брати участь у змаганнях. В цьому ще раз переконалася після випробувань на полігоні НГУ у Нових Петрівцях під Києвом.

 

Першою наважилася пройти складні випробування

Прес-офіцер в/ч 3008 старший лейтенант Анна Лазуренко:

-У 2017 році в Нацгвардії запроваджено однострої нового зразка, - розповідає Анна Лазуренко. – Змінено в тому числі і колір. Замість крапових беретів тепер маємо головний убір синього, волошкового кольору. На ньому кріпиться кокарда  з емблемою, що являє собою зображення тризуба на фоні полум’я.

Одночасно введено берет з відзнакою. Його колір такий само синій, тільки емблема інша – хрест, що символізує НГУ, і всередині тризуб на голубому фоні.

Берет з відзнакою не надає матеріальних переваг тим, хто виборов право його носити.  Він свідчить про належність власника до еліти нацгвардійців,  високий рівень  навичок, є символом сміливості, мужності та відваги.  Приємно , що у нашій частині саме представниця прекрасної статі першою виявила бажання боротися за право отримати такий головний убір. Їй було непросто змагатися нарівні з чоловіками, але Тетяна не зійшла з дистанції і дійшла до фінішу. Щоправда, не в числі перших, але й не останньою. Готується до повторного випробування. Віриться, що разом з нею поїдуть на іспити з нашої частини також гвардійці чоловічої статі. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Іван

    Берет спецназа ГРУ РФ  маму вашу!!!
  • З.А.Глядач

    Червонопогонники начепили блакитні берети? Країно,куди ти котишся?

    Вася reply З.А.Глядач

    А є різниця між "блакитніим" (як його не зви  -хочь волошковим, хоч малиновим) та "голубым?
    Чи не образить це гвардію?

    З.А.Глядач reply Вася

    А що нац"гвардія" ще може образитися?

    Жора reply З.А.Глядач

    Краповые береты носили раньше  только спецназ. Это не те ВВ про которые думаешь...

    З.А.Глядач reply Жора

    Жора,роззуй очі! Я написав "червоно ПОГОННИКИ".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up