Всесвітній гімн Різдва: як переспівують український «Щедрик» (ВІДЕО)

Всесвітній гімн Різдва: як переспівують український «Щедрик»  (ВІДЕО)
  • Під час Різдва в різних країнах світу звучить український «Щедрик».
  • Ми зібрали мікс «Щедрику» в крутому виконанні.

Пісня «Щедрик», якій виповнилося вже 100 років з дня народження, бере свій початок ще з дохристиянських часів - мотив вважали магічним, його наспівували для вітання нового року і відродження природи після зимової сплячки. Поступово щедрівка трохи змістилася в часі і стала частиною українського Старого Нового року.

На початку ХХ століття, після обробки, виконаної Миколою Леонтовичем, «Щедрик» перетворюється в класичний приклад української хорової музики. У 1919 році з ініціативи голови Директорії Української Республіки Симона Петлюри створена Українська республіканська капела, також відома як хор Олександра Кошиця. Місією хору було представити Україну як незалежну і відмінну від Росії країну з багатою культурою. Хор з «Щедриком» в репертуарі об'їхав весь світ.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

В Америку контракт капелі відкрив американо-єврейський імпресаріо Макс Рабинов. Його вразила віртуозність і самобутність колективу на концерті в Празі. Так в 1921 році «Щедрик» вперше почула американська публіка в «Карнегі Холі» (Нью-Йорк). А в 1936-му американський композитор українського походження Петро Вільговскій адаптував слова і мелодію «Щедрика» і він став світовим хітом як Carol of the Bells.

 

Сто років «Щедрик» звучить у всіх куточках світу.

Щедрик на різних мовах світу:

А ось як співають наш "Щедрик" діти народної депутатки Лариси Білозір:

Читайте також:

Так звучить «Щедрик»: 25 варіантів виконання знаменитої мелодії Леонтовича

Різдвяна кутя для хресних батьків: найкращі та традиційні рецепти 

Коли в 2020-му будемо святкувати Великдень? Календар свят на весь рік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up