Всесвітній гімн Різдва: мікс українського «Щедрику» в крутому виконанні (ВІДЕО)

Всесвітній гімн Різдва: мікс українського «Щедрику» в крутому виконанні (ВІДЕО)
  • Під час Різдва в різних країнах світу звучить український «Щедрик».
  • Ми зібрали мікс «Щедрику» в крутому виконанні.

Пісня «Щедрик» бере свій початок ще з дохристиянських часів. Мотив вважали магічним, його наспівували для вітання нового року і відродження природи після зимової сплячки. Поступово щедрівка трохи змістилася в часі і стала частиною українського Старого Нового року.

На початку ХХ століття, після обробки, виконаної Миколою Леонтовичем, «Щедрик» перетворюється в класичний приклад української хорової музики. У 1919 році з ініціативи голови Директорії Української Республіки Симона Петлюри створена Українська республіканська капела, також відома як хор Олександра Кошиця. Місією хору було представити Україну як незалежну і відмінну від Росії країну з багатою культурою. Хор з «Щедриком» в репертуарі об'їхав весь світ.

Відео дня
v class="video-block">

В Америку контракт капелі відкрив американо-єврейський імпресаріо Макс Рабинов. Його вразила віртуозність і самобутність колективу на концерті в Празі. Так в 1921 році «Щедрик» вперше почула американська публіка в «Карнегі Холі» (Нью-Йорк). А в 1936-му американський композитор українського походження Петро Вільговскій адаптував слова і мелодію «Щедрика» і він став світовим хітом як Carol of the Bells.

Сто років «Щедрик» звучить у всіх куточках світу.

Щедрик на різних мовах світу:

 

Читайте також:

Чим накрити стіл на Святвечір: 12 українських пісних страв з рецептами

Так звучить «Щедрик»: 25 варіантів виконання знаменитої мелодії Леонтовича

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up