Впали через неприбрану ожеледицю і серйозно травмувалися? Як стягнути компенсацію

Впали через неприбрану ожеледицю і серйозно травмувалися? Як стягнути компенсацію
  • На вулицях стає слизько. На найближчі дні у Вінниці та області гідрометцентр передає ожеледицю на дорогах. 
  • Якщо ви послизнулись та серйозно ушкодили здоров'я через це, то понесену шкоду можна стягнути з винної особи. Розпитуємо у юристів, як це зробити?

Чи може людина, яка послизнулась і травмувалась на вулиці, отримати компенсацію за свої забої і переломи? Ми розбиралися. Про те, як діяти у випадку, коли ви зазнали травми на вулиці і хочете притягнути винних до відповідальності розповіли нам: адвокатеса Анна Даніель та адвокат Ігор Тетеря.

Чи можливо стягнути компенсацію?

Як пояснює адвокат Ігор Тетеря, згідно із законодавством падіння та травмування на вулиці в результаті неприбраної ожеледиці вважається нещасним випадком невиробничого характеру.

Як продовжує адвокатка Анна Даніель, громадяни у сфері благоустрою населених пунктів мають право вимагати негайного виконання робіт з благоустрою населених пунктів у разі, якщо невиконання таких робіт може завдати шкоду життю, здоров’ю або майну громадян. 

Відео дня

Балансоутримувачами багатоквартирного житлового будинку можуть бути:

— Претензію слід направити рекомендованим листом з повідомленням на адресу контори, яка відповідає за експлуатацію ділянки, на якій особа травмувалася, — розповідає кандидатка юридичних наук. — Також особа має право звернутися до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я (як матеріальної, так і моральної) за зареєстрованим місцем проживання/перебування/місцем заподіяння шкоди. 

Спершу треба відправити претензію на адресу контори, що відповідає за експлуатацію ділянки, зазначивши, що  розраховуєте на виплату компенсації. А якщо ж реакції немає — слід звернутися до суду. 

У таких справах про відшкодування шкоди позивачі звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях (пункт 2 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір»).

Які докази необхідно мати?

Як пояснює адвокат Ігор Тетеря доказами, необхідними для задоволення судом такого позову можуть бути: докази факту ушкодження здоров'я, зокрема, листок  непрацездатності чи довідка медичного закладу. Також докази нанесення матеріальної та моральної шкоди, зокрема медичні документи з переліком необхідних ліків та чеки і квитанції про їх придбання. 

— А також це можуть бути докази інших понесених витрат, наприклад, відповідні експертизи, — пояснює Ігор Тетеря. — Додати ви можете додаткові докази події нещасного випадку, якими, можуть бути свідчення очевидців. Або ж відеозаписи з камер відеоспостереження. 

Фахівець додає, що слід ретельно встановити належного відповідача. Оскільки, якщо позов буде заявлено не до тієї особи, суд відмовить у його задоволенні навіть якщо буде доведено факт нещасного випадку та розмір завданої шкоди за його наслідками. 

— Так може бути, наприклад, якщо позов заявляється до власника прилеглої до будівлі території, де стався нещасний випадок, а ця будівля разом з територією передані в оренду і відповідає за такі випадки за договором оренди саме орендар, — резюмує адвокат. 

Якщо інформація про такі обставини стала відомою потерпілому вже після звернення з позовом до суду, потрібно вчасно замінити неналежного відповідача. Це можна зробити до початку першого судового засідання.

Як діяти, якщо ви потрапили в аварію через ожеледицю на дорозі?

Чіткий алгоритм дій пояснила кандидатка юридичних наук Анна Даніель. 

Хто несе відповідальність за стан доріг?

За словами Анни Даніель, Закон передбачає, що власники доріг, вулиць та залізничних переїздів або уповноважені ними органи несуть відповідальність за створення безпечних умов руху на дорогах, вулицях та залізничних переїздах, що знаходяться у їх віданні.

Згідно зі статтею 10 Закону України «Про автомобільні дороги» органами, що здійснюють управління автомобільними дорогами загального користування, є:

 

Читайте також:

Тільки зима прийшла — вся шкіра потріскалась. Що робити з атопічним дерматитом, розповідає лікар

ТОП важливих новин на 20minut.ua від 28 листопада по 5 грудня, які ви могли пропустити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач97

    Чому не посипають тротуари !!! Місцеві владі треба придати увагу на посипання тротуарів !!! Біля Універмага сплошна сковзанка!!!
  • Олександр Онофрійчук

    Дороги не чистять, взагалі де місце влада куди вона дивляця.
  • Ivan Sobzyk

    Подати в суд і буквально за пять років суд винесе рішенння що недостатно доказів щоб компенсувати.

keyboard_arrow_up