Волонтери з Вінниці їдуть у Вільнюс на розмову з Далією Грібаускайте

Волонтери з Вінниці їдуть у Вільнюс на розмову з Далією Грібаускайте
  • Президент Литви відвела годину часу на спілкування з волонтерами з Вінниці
  • Зустріч відбудеться 13 квітня об 11-й годині у Вільнюсі
  • З якою метою їдуть до глави  прибалтійської держави і чому не вдалося поспілкуватися з нею під час її візиту до Києва

Україно-литовський прапор, виготовлений з ініціативи волонтерів з Вінниці, на якому залишили автографи бійці на передовій, передадуть главі литовської держави. Разом з тим везуть ще один дуже хвилюючий документ. З надією і сподіванням на допомогу.

Про волонтерську ініціативу розповідають учасники поїздки - голова Всеукраїнського об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО Анатолій Слівінський, керівник сектору  Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО Олег Дмитрійчук, а також один з ініціаторів акції волонтер Валентина Вельган. Кажуть, прапор мали вручити ще наприкінці минулого року, коли Грібаускайте приїжджала з візитом в Україну. Але тоді чиновники з адміністрації нашого Президента відвели їм на це три хвилини. У посольстві Литви в Україні порадили зачекати. Недавно повідомили, що Даля Грібаускайте готова прийняти в себе вінничан. Причому, відвела на це цілу голину свого дорогоцінного часу.

Анатолій Слівінський: «Не боїться називати ворогом Путіна з його ядерними ракетами»

Відео дня

— Торік напередодні Великодня під час перебування в АТО бійці дізналися про те, що захисників нашої держави щиро привітала президент Литви Даля Грібаускайте. Ось тоді ми й почули від них багато хороших слів про цю жінку. Їх суть зводилася до того, що  вона, глава невеликої держави, а так сміливо виступила проти Путіна з його ядерними ракетами. На знак подяки, вирішили зробити цій жінці подарунок – виготовили спільний україно-литовський прапор і зібрали на ньому автографи з побажаннями тих, хто захищає країну від бойовиків, яких так активно підтримують російські окупанти.

На запитання, що він хотів би сказати під час розмови главі Литви, пан Анатолій відверто зізнався, що думає про це багато. Щоразу думки змінюються. Однозначно знає одне: розмову почне з великої подяки і шанобливого поклону вірному другові України - пані Далі Грібаускайте.

Олег Дмитрійчук: «Дарувати прапори – фронтова традиція наших днів»

— Вручення державного прапора, як символу відваги та патріотизму, це ознака нашого часму, - каже Олег Дмитрійчук. – Ця традиція з’явилася під час бойових дій на Донбасі. Вона знайшла широке поширення. Якщо я скажу, що прапор з автографами побратимів для нас, учасників АТО, є найдорожчим подарунком, то це правда.

Пан Олег не приховував гордості, що і його автограф є на прапорі, який повезуть у Литву. Каже, максимально використають час перебування для зустрічей з їхніми ветеранськими організаціями, волонтерами, громадськими активістами, щоб максимально подякувати за моральну і матеріальну підтримку литовцями нашого народу у протистоянні з російським агресором.

Валентина Вельган: «Для наших бійців вона мужня жінка, берегиня свого народу»

-— Красиве полотно, завдовжки три  метри, замовили у Києві, — розповідає пані Валентина. – Майже рік його возили на передову. Робили це щоразу, коли доставляли бійцям допомогу. Перший автограф було зроблено 25 квітня 2016-го.

За словами співрозмовниці, найбільш хвилюючим епізодом для неї особисто став випадок, коли автограф залишав молодий, але вже титулований офіцер.

Йдеться про 23-річного командира танкової роти 92-ї окремої механізованої бригади Василя Божка (на знімку в центрі).  Він легенда наших днів. У бою під Дебальцевим, тоді ще на посаді взводного, помінявся місцями з оператором-навідником танкового екіпажу. Три російські Т-72 підбив молодий офіцер. Останній танк взяв на приціл, коли той перебував на містку. Після влучення залізна машина впала у воду. Василь Божко наш сусід з Житомирської області. Його удостоєно звання Героя України.

Автографи залишали у найбільш гарячих точках зони АТО. Це справді унікальний прапор. Точніше, документ нашого непростого часу.

Валентина Вельган: Це не просто полотнище двох держав - це документ нашого часу, що залишиться в історії двох народів.

Автограф офіцера, який в бою підбив три російські танки

— Бачили б ви, з яким хвилюванням розписувався на полотнищі цей відважний боєць, — продовжує Валентина Вельган. — Казав, це я, простий хлопець, можу висловити свої побажання такій поважній особі, главі держави?      

— У Далі Грібаускайте є чому повчитися нашим керманичам — стояти за свій народ так, як це робить вона, — говорили нам бійці.

За словами пані Вельган, наші хлопці на передовій хочуть знати, що відбувається на мирній Україні, так вони називають територію, де нема війни. У них інформаційний вакуум. Інтернетом не завжди є можливість користуватися. Та й не довіряють написаному. Більше вірять інформації з перших уст. Ми їм пояснюємо, що пишаємося патріотизмом молоді, змінами у свідомості підростаючого покоління. У політичному й економічному плані, на жаль, не дуже є чим похвалитися.

— Хто вас найбільше підтримує? Чим ви там займаєтеся? – на такі питання відповідати складно. Ми як посередники між бійцями і представниками суспільства.  Доставляємо не тільки продукти й іншу допомогу. Їм дуже важливі наші емоції. Звідти веземо надію, віру в перемогу, упевненість в тому, що Україна вистоїть і переможе.

Хлопці мріють про тверді рішення, політику в ім’я людей і заради людей, у керівництво, яке зможе проводити таку політику, як Даля Грібаускайте.

Список полонених – з надією на допомогу у їх визволенні

Вінницькі волонтери передадуть Президенту Литви також список полонених, яких утримують бойовики так званих ОРДЛО. Його підготували матері і рідні тих, кого захопили бойовики. У ньому 44 прізвища з різних регіонів України.  Цей список підготувала ГО «Берегиня». Її створили матері, діти яких у полоні. До нього ще додано листа. Читати написане неможливо без хвилювання. Сльози виступають. Це нестерпна мука для матері — щодня чекати повернення сина з полону.  Автори листа так само довіряють Далі Грібаускайте, як і наші бійці. Тому й звернулися з проханням вручити їй свого листа. Сподіваються, можливо, їй вдасться зрушити справу обміну полоненими з мертвої точки.

Дата від’їду  – 11 квітня

У дорогу наші волонтери вирушать 11 квітня об 11-й годині. Стартуватимуть з Майдану Незалежності. Просять висловити подяку обласній і міській владі за допомогу в організації поїздки, а також за сувеніри, що їх надала обласна і міська влада. Всі вони – з символікою Вінниці і нашої області.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Anonymous

    Спасибо нашим украинским военным и волонтерам за то, что гнойнный "русский мир" не пришел на наши земли.

    Иванов Иван reply Anonymous

    ты долб..б тебя кто выср..л

    Задунайский Торонтуй reply Anonymous

    А не "русский мир" ли породил тебя? Или ты может быть китаец?

    Anonymous reply Задунайский Торонтуй

    когда-то для меня "русский мир" был моим миром. когда-то...

    теперь "русский мир" для меня это гнойник в котором процветают вирусы имперские амбиции, реваншизм и религиозный фанатизм.

    Задунайский Торонтуй reply Anonymous

    100%.

    То ли дело Украина?
  • Иванов Иван

    срана 2милиона дожывателей это писец

    Иванов Иван reply Иванов Иван

    да забыл 2мил это было давно сечас может половина
  • Сергей Сторожук

    Грошики на поїздку теж ВСУ дали?????????
  • Прокоповна Проня

    Они хорошо намародерили. Для них война - мать родна.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up